Facebook Twitter

Golfsurfen

Golfsurfen op Aruba! Wauw! Dat is natuurlijk heel erg gaaf. Echter, waar vindt het golfsurfen eigenlijk diens oorsprong. Dan moeten we naar Polynesië. Dat is de plek waar het golfsurfen duizenden jaren geleden is ontstaan. Het golfsurfen is uiteindelijk de oersport gebleken voor tal van hedendaagse boardsporten. Dan moet je denken aan snowboarden, skateboarden, wakeboarden, skimboarden, kitesurfen en windsurfen.

Longboarden versus shortboarden

Golfsurfen is in twee categorieën op te delen: longboarden en shortboarden. Dit heeft alles te maken met de soort board waar je mee vaart en het type golven waar je mee van doen hebt. Golfsurfen kent ook extreme vormen: big wave surfing en tow-in surfing. Golfsurfen is geen gemakkelijk sport. Het vergt heel veel van de beoefenaar. Zo moet hij in het bezit zijn van een goed ontwikkeld evenwichtsorgaan. Daarnaast moet hij de golven goed kunnen lezen.

Voor het echte spectaculaire werk moet je niet op One Happy Island zijn, dan moet je het vliegtuig naar Hawaii nemen. Op dit Amerikaanse eiland ontstaan bij tijd en wijle huizenhoge golven. Op dit soort golven is het bovengenoemde big wave surfing mogelijk. Laat onverlet dat je op Aruba ook prima kunt golfsurfen in diens Caribische Zee. Als je op het Caribische eiland wilt gaan golfsurfen, moet je aan diens oostkust zijn. Dat is de zijde van Aruba waar de passaatwinden in volle galop de golven opstuwen tot metershoog. Ieder jaar worden hier bij Wariruri Bay golfsurfwedstrijden gehouden: The Arubian Aruwak Pro.

Golfsurfen

Golfsurf locaties

  locatie vereist surfnivo
Bachelorr’s Beach oost (zuid) gevorderden
Boca Grandi oost (zuid) gevorderden
Dos Playa oost (midden) gevorderden
Andicuri Beach oost (midden) gevorderden
Wariruri bay (geen strand) oost (midden) gevorderden

 

Eigenschappen Wariruri bay

Golfkwaliteit normaal
Vereist surfnivo beginners, halfgevorderden en gevorderden
Aantal potentiële dagen om te surfen 150 dagen per jaar
Golf type rif-rots
Golf richting links en rechts
Ondergrond zand en rots
Golf kracht normaal