Facebook Twitter

Kitesurfen

Voor kitesurfers is Aruba een prima bestemming. One Happy Island voldoet namelijk aan alle voorwaarden om optimaal te kunnen kitesurfen. Laten we beginnen met de wind. Om te kunnen kiten is uiteraard wind nodig. Heel veel wind. Van de 365 dagen per jaar, waait het maar liefst 300 dagen op het Benedenwindse Eiland. De beste periode om te gaan kitesurfen op het Aruba is van februari tot en met augustus. De gemiddelde windsnelheid bedraagt dan 16 knopen met uitschieters tot 30 knopen. Op de tweede plaats schijnt bijna iedere dag de zon op Aruba. Daardoor is de lucht- en watertemperatuur erg aangenaam. Mocht je dus onverhoopt in het water kukelen, is dat alleen maar prettig. Kitesurfen is voortgekomen uit windsurfen. Windsurfers maken gebruik van een zeil en kitesurfers gebruiken een vlieger (kite).

Kitesurfen op Aruba

Kitesurf locaties

Er bestaat een groot verschil tussen de westkust en oostkust van Aruba. Aan de oostkust van het eiland is de Caribische Zee ruw en amper geschikt om te gaan zwemmen. Hier drijven de passaatwinden de golven metershoog op. Zeer ervaren kitesurfers kunnen aan deze kant van Aruba wel aan het werk. Hoe anders is de situatie aan de westkant. Hier is de oceaan veel rustiger en beter geschikt voor waterrecreatie zoals kitesurfen. Hadicurari (Fisherman’s Huts) aan de westkant is een zeer geschikt voor de beginnende kitesurfers. Maar ook de meer geoefenden weten deze prachtige plek te vinden. Een hagelwit strand gaat hier over in de ondiepe oceaan die een betoverende turkooizen kleur heeft.

  locatie vereist kitesurfnivo
Hadicurari (Fisherman’s Huts) west (noord) beginners
Eagle Beach west (noord) beginners
Bachelorr’s Beach oost (zuid) gevorderden
Boca Grandi oost (zuid) gevorderden
Dos Playa oost (mid) gevorderden
Andicuri Beach oost (mid) gevorderden
Boca Grandi (geen strand) oost (noord) gevorderden


Aruba Hi-winds

Zelfs internationaal geniet Aruba veel faam om haar uitstekende condities om te wind- en kitesurfen resulterend een jaarlijkse mondiale surf- en kitesurfwedstrijd voor amateurs: de Aruba Hi-winds. De windsurfwedstrijd wordt gehouden aan de westkant bij Hadicurari (Fisherman’s Huts). De kitesurfwedstrijd vindt plaats aan de oostkant bij Boca Grandi. De Aruba Hi-winds is het grootste evenement in haar soort van het Caribische gebied. Vroeger was de Aruba Hi-winds een wedstrijd voor professionals. Maar sinds de Arubaanse overheid het evenement niet meer financieel steunt is de Aruba Hi-winds omgebogen tot een zeer succesvolle competitie tussen non-professionele wind- en kitesurfers vanuit de hele wereld.

Kitesurfcentra

Uiteraard zijn er op Aruba veel kitesurfcentra aanwezig. Daar kun je kitesurfspullen huren en eventueel les krijgen van gekwalificeerde instructeurs. Voor beginnende kiters is dat uiteraard ideaal.