Facebook Twitter

Windsurfen

Windsurfers vinden op Aruba een waar paradijsje. De constante passaatwinden en de aangename watertemperatuur vormen de ideale combinatie voor de windsurfsport. De maanden februari tot augustus zijn het meeste geschikt. In deze maanden wordt een gemiddelde windsnelheid van 15 knopen gemeten met een maximum van 30 knopen.

Aruba is grofweg voor de windsurfsport in de westkant en de oostkant op te delen. Aan de westkant vind je rustiger ondiep water waar de passaatwinden enigszins zijn afgezwakt. Aan de oostkant daarentegen zijn de passaatwinden nog op volle snelheid tesamen met meterhoge golven in diep water.

Windsurfen op Aruba

Hadicurari (Fisherman’s Huts) aan de westkant is een zeer geschikt voor de beginnende windsurfers. Maar ook de meer geoefenden weten deze prachtige plek te vinden. Een hagelwit strand gaat hier over in de ondiepe oceaan die een betoverende turkooizen kleur heeft.

Boca Grandi aan de oostkant is geen plek om te leren windsurfen. De surfers die hier te water gaan hebben al de nodige ervaring. En die ervaring is hard nodig om hier de woeste natuurelementen te trotseren. Maar deze plek staat wel garant voor een dagje spectaculair windsurfgeweld.

Windsurf locaties

  locatie vereist windsurfnivo
Hadicurari (Fisherman’s Huts) west (noord) beginners
Eagle Beach west (noord) beginners
Bachelorr’s Beach oost (zuid) gevorderden
Boca Grandi oost (zuid) gevorderden
Dos Playa oost (mid) gevorderden
Andicuri Beach oost (mid) gevorderden
Boca Grandi (geen strand) oost (noord) gevorderden


Aruba Hi-winds

Zelfs internationaal geniet Aruba veel faam om haar uitstekende condities om te wind- en kitesurfen resulterend een jaarlijkse mondiale surf- en kitesurfwedstrijd voor amateurs: de Aruba Hi-winds.

De windsurfwedstrijd wordt gehouden aan de westkant bij Hadicurari (Fisherman’s Huts). De kitesurfwedstrijd vindt plaats aan de oostkant bij Boca Grandi. De Aruba Hi-winds is het grootste evenement in haar soort van het Caribische gebied.

Vroeger was de Aruba Hi-winds een wedstrijd voor professionals. Maar sinds de Arubaanse overheid het evenement niet meer financieel steunt is de Aruba Hi-winds omgebogen tot een zeer succesvolle competitie tussen non-professionele wind- en kitesurfers vanuit de hele wereld.

Windsurfcentra

Aruba kent een vijftal windsurfcentra waar gekwalificeerde instructeurs les geven. Op alle windsurfcentra zijn planken te huur. Deze organisaties bezitten ook snelle boten die ze kunnen inzetten in het geval je in al je enthousiasme te ver van de kust bent afgedreven.