Facebook Twitter

Eloy Arends Huis

Het Eloy Arends Huis is één van de fraaiste monumentale gebouwen van Oranjestad. Het Eloy Arends Huis wordt ook wel het Arendsgebouw of Arendshuis genoemd, heeft een karakteristieke groene kleur en bevindt zich aan de Wilhelminastraat 8 in het centrum van de hoofdstad van Aruba.

Het Eloy Arends Huis is een karakteristiek Arubaans herenhuis met fraai wit stucwerk. Het huis staat bovendien op een stuk grond met een oppervlakte van vijftienhonderd vierkante meter; dat is voor stadse begrippen een grote kavel.

Eloy Arends Huis Aruba

De Arubaanse bouwmeester Medardo Picus (Merdardo Dada Picus) was de ontwerper/architect van het Eloy Arends Huis. Jan Christiaans en Nicolaas Picus zorgden voor het unieke metselwerk. Picus heeft bij het tekenen van het Eloy Arends Huis zich duidelijk laten inspireren door de bouwstijl van de Latijns-Amerikaanse neo-barok.

Het pand werd in opdracht van dokter Jacobo Eloy Maria Arends (J.E.M. Arends) gebouwd. Arends volgde zijn geneeskunde studie in Amsterdam. Na het behalen van zijn artsendiploma vertrok hij weer naar Aruba om daar aan de slag te gaan in de huisartsgeneeskunde. Daarnaast was hij op One Happy Island ook werkzaam als gouvernementsarts.

Arends was verloofd met Maria Monica Laclé. Op Aruba was het echter de traditie dat de man eerst een huis bouwde vooraleer hij met een vrouw mocht trouwen. Dus Laclé zag het huis pas voor het eerst nadat ze getrouwd was met Arends. De bouw duurde van 1922 tot 1925. In al die bouwjaren heeft Laclé het Eloy Arends Huis dus nimmer gezien.

Na het overlijden van Arends en Laclé, kwam het Eloy Arends Huis in 1960 in het bezit van hun zoon, Jesus Eloy Maria Arends. Hij was tandarts die zijn praktijk in het statige pand ging voeren. Het Eloy Arends Huis heeft verder dienst gedaan als restaurant, hotel en partijgebouw voor de Arubaanse politieke partij ‘Movimiento Electoral di Pueblo’ (M.E.P.)

Omdat Jesus Eloy Maria Arends uiteindelijk de kosten van het Eloy Arends Huis niet meer kon betalen, verkocht hij het pand in 1986 aan de overheid van Aruba. Eén van de voorwaarden die hij stelde, was dat het Eloy Arends Huis gerestaureerd zou worden. De effectieve restauratie begon pas in 1997, elf jaar na de verkoop.

In die tussentijd liep het Eloy Arends Huis veel schade op, onder andere door een grote brand. Heden ten dage is het weer een oogverblindend mooi gebouw dat fungeert als stadhuis; een idyllische locatie waar zich huwelijken voltrekken. Voor belangstellenden is het mogelijk om het stadhuis te bezoeken. Door de betoverende groene kleur is het een bouwsel waar je fantastische foto’s van kunt maken!