Facebook Twitter

Henriquez Pand

Heden ten dage worden alle monumentale panden van Aruba keurig in kaart gebracht, gerestaureerd en beschermd door onder andere de Stichting Monumentenfonds Aruba. Uiteraard moet deze nobele instelling zelf ook ergens op het Caribische eiland gevestigd zijn. Wel, zij zijn gehuisvest in één van mooiste monumentale gebouwen van Aruba; Henriquez Pand.

Het Henriquez Pand bevindt zich aan de Schelpstraat 36-38 te Oranjestad en is vernoemd naar de voormalige eigenaar; Abelardo Henriquez sr. Het Henriquez Pand bestaat uit twee delen; een koopmanshuis en een stads-kunukuhuis (stads-cunucuhuis).

Aruba Henriquez Pand

Het koopmanshuis dateert uit de 19de eeuw en bevindt zich op nummer 36 aan de Schelpstraat. Het stads-kunukuhuis stamt uit de eerste helft van de 20ste eeuw en bevindt zich op nummer 38 aan de Schelpstraat. Zowel het koopmanshuis als het stads-kunukuhuis zijn geel gekleurd en hebben een dak met rode dakpannen waarbij het koopmanshuis een zadeldak heeft en het stads-kunukuhuis is uitgerust met een schilddak.

De op Curaçao in 1875 geboren Abelardo Henriquez sr., was getrouwd met Dominica Silda Figaroa en was bovendien een zeer ondernemende man met veel verschillende beroepen. Zo was hij ondermeer handelaar, kleermaker en scheepseigenaar. Na het overlijden van Abelardo Henriquez sr. in 1965, kwam het Henriquez Pand in het bezit van zijn zoon, Abelardo Henriquez jr.

Tijdens het leven van Abelardo Henriquez jr. werden de twee huizen door de omwonenden ‘La Casa de la Municipalidad genoemd’. Abelardo Henriques jr. was namelijk erg geliefd door de mensen en bovendien erg vrijgevig.

Het Henriquez Pand werd door de familie Henriques op 17 april 1997 aan de
Stichting Monumentenfonds Aruba verkocht. De restauratie van het gebouw nam vervolgens vijf jaar in beslag, waardoor vanaf 2002 de Stichting Monumentenfonds Aruba er kantoor kon gaan houden.

Voor belangstellenden is het helaas niet mogelijk om het Henriquez Pand van binnen te bekijken. Laat onverlet dat het zeer de moeite waard is om de buitenkant van het complex te bewonderen, fotograferen of te filmen.