Facebook Twitter

Het Groene Huis

Als je een wandeling door Oranjestad maakt, valt het direct op hoe kleurrijk de monumentale panden van de hoofdstad van Aruba zijn. Het contrast met een hemelblauwe tropenlucht is een regelrechte traktatie voor het menselijk oog.

Eén van de mooiste, historische gebouwen van Oranjestad is ‘Het Groene Huis’. Het Groene Huis (The Green House) is een kolossaal herenhuis, dateert uit 1929 en ligt aan de Schelpstraat 42. De bouw van het huis stond onder leiding van architect en bouwmeester Merdardo Picus ook wel Merdardo Dada Picus genoemd.

Het Groene Huis

Het Groene Huis telt twee verdiepingen en is aan de rechterkant geschakeld aan een traditioneel Arubaans stads-kunuku-huis (stads-cunucu-huis). Dit stads-kunuku-huis telt slechts één verdieping, is uitgerust met een zadeldak en is in het bezit van galerijen. Aan de linkerkant van Het Groene Huis bevindt zich een bijzonder fraai poortje. Dit poortje geeft toegang tot een steeg waarmee de tuin die achter het pand ligt, kan worden bereikt.

Boy Ecury

De bijnaam van Het Groene Huis is ‘Cas Ecury’. Deze bijnaam heeft het pand te danken aan Dundun Ecury. Dundun Ecury was een zeer succesvolle Arubaanse zakenman die lange tijd Het Groene Huis bezat en er met zijn familie woonden.

Eén van de dertien kinderen van Dundun Ecury, was Boy Ecury. Boy Ecury week voor zijn studie uit naar Nederland waar hij uiteindelijk met de Tweede Wereldoorlog werd geconfronteerd.

Boy Ecury sloot zich aan bij het verzet en ondernam als verzetsstrijder talloze acties tegen de Duitsers. Uiteindelijk werd Boy Ecury verraden en gefusilleerd. Voor de Arubanen is Boy Ecury een grote held, in Oranjestad is een standbeeld van hem te bezichtigen.

Archeologisch Museum

Het Monumentenbureau Aruba en het Archeologisch Museum hebben ervoor gezorgd dat Het Groene Huis grondig gerestaureerd werd en nu in een perfecte staat verkeerd. Het Groene Huis is vrij toegankelijk voor publiek.

Het Groene Huis is namelijk één van de panden waarin het Archeologisch Museum is gehuisvest; het vormt het kantoor en bibliotheek van deze nobele instelling. Het is zeer de moeite waard om het Archeologisch Museum, en dus ook Het Groene Huis, te bezoeken.