Facebook Twitter

Historische gebouwen

Aruba is in de loop van de tijd uitgegroeid tot dé topbestemming van de Caribische regio. Op One Happy Island zijn de achterliggende decennia de hotels & resorts als paddenstoelen uit de grond geschoten. Uiteraard kent deze expansiezucht ook een keerzijde; het is ten koste gegaan van veel historische gebouwen én de natuur.

Maar de tijden zijn gelukkig veranderd. Tegenwoordig wordt het historische erfgoed van het Benedenwindse Eiland sterk gekoesterd en wordt er veel geld vrijgemaakt om de gebouwen op te knappen en terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Deze investeringen hebben twee voordelen: aan de ene kant blijven de monumentale en koloniale panden op deze manier behouden voor de komende generaties Arubanen en aan de andere kant speelt het een belangrijke rol voor de toeristenindustrie op het eiland. Alle organisaties op Aruba die tours aanbieden, zullen hun deelnemers/gasten langs verschillende historische gebouwen leiden. Fort Zoutman is één van de bouwwerken dat zeer de moeite waard is om te bezoeken; het is het bovendien oudste gebouw van het eiland, daterend uit 1797.

Oranje Stad

  sinds adres
Fort Zoutman 1797 Oranjestad
Willem III-toren 1868 Oranjestad
Kalkoven 1892 Oranjestad
Landskantorengebouw 1911 1911 Oranjestad
Hotel Colombia 1918 Oranjestad
Eloy Arends-gebouw 1925 Oranjestad
Oranjestraat 28 1932 Oranjestad
Gerechtsgebouw 1936 Emanstraat 51, Oranjestad
Kunukuhuis (stads) - Oranjestad
Ecury Complex - Oranjestad
Pand Henriquez - Oranjestad
Voormalige Landsschool & Openbare Leeszaal - Oranjestad
Huisje Wild - Schelpstraat, Oranjestad


Fort Zoutman

Fort Zoutman is zogezegd het oudste gebouw van Aruba. Om de haven te verdedigen werd het fort in 1796 door de Hollanders gebouwd. De twee kanonnen die voor de deur staan zijn daadwerkelijk gebruikt om de Engelsen te verjagen die in 1799 aan land trachtten te komen. Nadat het zijn functie had verloren om Oranjestad te verdedigen, diende Fort Zoutman later nog als gevangenis en politiebureau. In 1983 volgde een grote restauratie. Nu is het Historisch Museum (Museo Historica Arubano) erin gevestigd. Fort Zoutman is vernoemd naar Johan Zoutman. Zoutman (Johan Arnold) leefde van 1724 tot 1793 en was schout-bij-nacht van Holland en West-Friesland. Gedurende de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog was Zoutman bevelhebber van de Nederlandse vloot.

Willem III-toren

De Willem III-toren werd in 1868 aan Fort Zoutman gebouwd en staat aan de westkant van Aruba in Oranjestad. De toren diende als uitkijkpost én vuurtoren en vormt de toegangspoort van Fort Zoutman aan de westkant.

Kalkoven

De kalkoven dateert uit 1892 en is een officieel historisch monument. De oven leverde kalk aan bouwbedrijven en deed dienst tot 1949. Lees verder

Huisje Wild

Huisje Wild is een typisch Arubaans stads-kunuku-huis. De vrijstaande woning is in opdracht van de handelaar Victor Wild tot stand gekomen in de tweede helft van de 19de eeuw. Lees verder