Facebook Twitter

Historische gebouwen

Helaas zijn er door de expansiezucht van de laatste decennia op Aruba veel historische gebouwen verwaarloosd of afgebroken. Bij de totstandkoming van de vele hotels en andere faciliteiten voor de toeristen is links en rechts wel wat van het historische erfgoed van het Caribische eiland verloren gegaan.

Maar niet alles is al voor de eeuwigheid verdwenen. Het oudste gebouw van Aruba, Fort Zoutman uit 1797, staat nog fier overeind. Daarnaast zijn er nog meer monumentale en koloniale panden te bezichtigen en te bezoeken.

Gelukkig komt er op Aruba een steeds beter monumentenbeleid om de fraaie objecten die volgens de West-Indische bouwstijl zijn opgetrokken te restaureren en in goede staat te bewaren voor de komende generaties.

Oranje Stad

  sinds adres
Fort Zoutman 1797 Oranjestad
Willem III-toren 1868 Oranjestad
Kalkoven 1892 Oranjestad
Landskantorengebouw 1911 1911 Oranjestad
Hotel Colombia 1918 Oranjestad
Eloy Arends-gebouw 1925 Oranjestad
Oranjestraat 28 1932 Oranjestad
Gerechtsgebouw 1936 Emanstraat 51, Oranjestad
Kunukuhuis (stads) - Oranjestad
Ecury Complex - Oranjestad
Pand Henriquez - Oranjestad
Voormalige Landsschool & Openbare Leeszaal - Oranjestad
Huisje Wild - Schelpstraat, Oranjestad


Fort Zoutman

Fort Zoutman is het oudste gebouw van Aruba. Om de haven te verdedigen werd het fort in 1796 door de Hollanders gebouwd. De twee kanonnen die voor de deur staan zijn daadwerkelijk gebruikt om de Engelsen te verjagen die in 1799 aan land trachten te komen.

Nadat het zijn functie had verloren om Oranjestad te verdedigen diende Fort Zoutman later nog als gevangenis en politiebureau. Nu is het Historisch Museum (Museo Historica Arubano) erin gevestigd.

Willem III-toren

De Willem III-toren werd in 1868 aan Fort Zoutman gebouwd en staat aan de westkant van Aruba in Oranjestad. De toren diende als uitkijkpost en vuurtoren en vormt de toegangspoort van Fort Zoutman aan de westkant.

Kalkoven

De kalkoven dateert uit 1892 en is een officieel historisch monument. De oven leverde kalk aan bouwbedrijven en deed dienst tot 1949. Lees verder

Huisje Wild

Huisje Wild is een typisch Arubaans stads-kunuku-huis. De vrijstaande woning is in opdracht van de handelaar Victor Wild tot stand gekomen in de tweede helft van de 19de eeuw. Lees verder