Facebook Twitter

Kerken

Aruba telt een aantal historische kerken verspreid over het eiland. In analogie met de historische gebouwen zijn er helaas ook een aantal huizen van God verloren gegaan in de loop van de tijd. In totaal staan er vier Rooms-katholieke en een protestantse kerk op het Caribische eiland.

Kerk Aruba

  sinds adres
Kleine (Oude) Protestantse Kerk 1846 Oranjestad
Sint Franciscus-kerk 1919 Oranjestad
Santa Ana-kerk 1919 Noord
Santa Teresia-kerk 1935 San Nicolas
Alto Vista Kapel 1952 Noord


Kleine (Oude) Protestantse kerk

De Kleine (Oude) Protestantse kerk in de Wilhelminastraat te Oranjestad is na Fort Zoutman het oudste gebouw van Aruba. De kerk is in 1846 gebouwd en staat naast de grote en moderne protestantse kerk uit 1950.

Sint Franciscus-kerk

De huidige Sint Franciscus-kerk uit 1919 is de vierde kerk in een serie van kerken met dezelfde naam op dezelfde plaats.

Santa Ana-kerk

In Noord - een woonwijk net buiten Oranjestad - vormt de Santa Ana-kerk het middelpunt en de belangrijkste bezienswaardigheid. Door een uitbraak van een epidemie in het verderop gelegen Alto Vista werden de bewoners naar Noord verdreven en daar kon deze fraaie kerk ontstaan.

Een bezoek aan de Sint Annakerk is zeer de moeite waard alleen al om het uit eikenhout gesneden hoogaltaar te bekijken. Dit kunststukje is een mooi voorbeeld van de neogotische beeldhouwkunst van 1870. Het altaar, de communiebank en de preekstoel vormen een geheel en zijn ontworpen en gebouwd door de Brabantse kunstenaar Hendrik van der Geld.

De Duitser Wilhelm Derix (1837-1919) maakte de glas-in-loodramen in 1932 en de halfboogvensters, die de vier fiscaals van Alto Vista voorstellen, werden ontworpen door Johan Schweitz en gebouwd door Heinrich Derix.

Naast de kerk bevindt zich de pastorie. Deze pastorie is gebouwd in 1877 en is daarmee de oudste nog in gebruik zijnde pastorie van het eiland. Ook bijzonder is het kerkhof dat naast de Sint Annakerk is gelegen, doordat de ondergrond uit rots is opgebouwd worden de overledenen bovengronds in tombes bijgezet.

Santa Teresia-kerk

De Santa Teresia-kerk dateert van 1935. Op de plaats waar nu de huidige kerk staat stond reeds in 1929 een houten kerk. De Santa Teresia-kerk is vernoemd naar de  in 1929 heilig verklaarde non Theresia van Lisieux.

Alto Vista Kapel

Op de plek waar ooit de eerste kerk van Aruba stond staat nu de Alto Vista Kapel. Het pittoreske kerkje werd in 1952 gebouwd op een kalksteenplateau. Spaanse missionarissen bouwden samen met de indianen ooit de eerste katholieke kerk van steen met een dak van maїsstokken. Deze kerk is in de loop van de tijd verloren gegaan.

De Alto Vista Kapel staat midden in de onbewoonde wereld van Noordwest-Aruba op een kalksteenplateau. Vroeger woonden in Alto Vista mensen maar door besmettelijke ziektes ter plaatse zijn de inwoners een stukje verder op gaan wonen in het plaatsje Noord.

Het kerkje wordt doorlopend getroffen door de immer aanwezige passaatwinden maar doorstaat dat moeiteloos. Naast de wekelijkse diensten in het fraaie kerkje is er jaarlijks in oktober een bedevaart en processie ter ere van de Maagd Maria naar de Alto Vista Kapel.