Facebook Twitter

Overige bezienswaardigheden

Overige plaatsen

Naast Oranjestad (hoofdstad) en San Nicolas (na Oranjestad de grootste stad van Araba), kent One Happy Island uiteraard nog veel meer plaatsen, steden, dorpen en gehuchten.

Noord

Noord is een plaats in het noordwesten van Aruba en telt ongeveer 17.000 inwoners. Het middelpunt van de stad is de Santa Ana-kerk. De van oorsprong houten kerk dateert van 1766. De kerk is in de negentiende eeuw nog een paar keer herbouwd. De huidige stenen versie dateert van de periode 1914-1919 en is het bezoeken meer dan waard.

Santa Cruz

Santa Cruz (12˚30’ noorderbreedte en 69˚58’ westerlengte) is een plaats in het midden van Aruba en telt ongeveer 13.000 inwoners. De Spanjaarden plaatsten ooit het eerste katholieke kruis in het huidige Santa Cruz. In Santa Cruz vindt de verbinding plaats tussen hoofdweg 7 (hoofdweg 7 loopt van west naar oost) en hoofdweg 4 (hoofdweg 4 loopt van noord naar zuid).

Savaneta

Savaneta (12˚27’ noorderbreedte en 69˚56’ westerlengte) is een plaats in het zuiden van Aruba. Savaneta is het oudste stadje van het Caribische Eiland. Hier kwamen de Spaanse ontdekkingsreizigers en de Hollandse kolonisten ooit als eerste aan land. Tot 1790 was Savaneta de hoofdstad van Aruba. Oranjestad was echter voor de schepen veel beter bereikbaar, hierdoor werd Oranjestad de hoofdstad van Aruba.

Savaneta vormt het centrum van de Arubaanse visserij en herbergt een aantal prachtig gerestaureerde monumentale panden. In het stadje is overigens ook een kazerne van de Nederlandse Koninklijke Marine aanwezig. In deze marinekazerne is een detachement van het Korps Mariniers gelegerd. Bovendien huisvest deze kazerne de Arubaanse Militie. Roger Peterson is een Arubaans-Nederlands muzikant die het levenslicht in Savaneta zag. Peterson verwierf bekendheid als leadzanger van de rockband Intwine en door zijn deelname aan Idols.

Aruba Aloëfabriek

In de negentiende eeuw speelde de aloëteelt een belangrijke rol in de Arubaanse economie. Aruba was daarom voor een groot deel beplant met aloëplanten. Tegenwoordig is er weer een hernieuwde belangstelling voor natuurlijke producten en is de Aruba Aloëfabriek weer nieuw leven ingeblazen.

Uit de bladeren van de aloëplanten wordt heldere gel geperst die vervolgens wordt verwerkt tot shampoos, lotions en zonnebrandmiddelen. Naast de mogelijkheid om de Aruba Aloëfabriek te bezoeken is er een klein museum en een winkel waar de nodige aan aloë gerelateerde producten te koop zijn.

De Oude Molen

Het laatste wat je op Aruba verwacht, is een karakteristieke Nederlandse molen. Toch is dat wel het geval. Op steenworp afstand van Oranjestad, in de hotelzone van Palm Beach, staat de ‘De Oude Molen’ (De Olde Molen, Old Dutch Windmill, Die Alte Mühle) in de stralende tropenzon de pronken.

Graanmolen

De Oude Molen is steenrood en werd in 1804 in Friesland gemaakt. De molen werd ingezet als poldergemaal. In 1878 raasde er een krachtige storm over het Friese landschap die de molen geenszins spaarde. Later in dat jaar werd de molen hersteld, maar werd niet meer ingezet als poldergemaal, maar als graanmolen. Na 51 jaar, in 1929, viel de molen weer ten prooi aan een zware storm. Men besloot toen om de molen buiten gebruik te stellen.

Pannenkoekenrestaurant

De molen werd in 1960 door een Nederlandse handelaar aangekocht, uit elkaar gehaald en naar Aruba verscheept. De verscheping van Nederland naar One Happy Island voltrok zich in 1961. Op Aruba werd de molen weer opgebouwd op een betonnen onderstel. In de loop van de tijd hebben er zich in de molen een pannenkoekenrestaurant (uitgebaat door een Nederlands vrouw), bar (1ste verdieping) en discotheek (’s avonds en ’s nachts) gevestigd. Als je in de bar zit, heb je een prachtig uitzicht over de Bubali Bird Sanctuary; een schitterend natuurgebied dat bekend staat om dienst prachtige vogels.

The Mill Resort and Suites

Vlak in de buurt van De Oude Molen bevindt zich een hotel & resort dat zich qua naamgeving heeft laten inspireren door De Oude Molen: The Mill Resort and Suites. De Oude Molen fungeert als Hollandse icoon als toeristische trekpleister voor voornamelijk Amerikaanse toeristen. Die vinden het prachtig! De Oude Molen, J.E. Irausquin Boulevard 330 D, Oranjestad