Facebook Twitter

Rotstekeningen

De Arawak indianen hebben in het hele Caribische gebied tekeningen achtergelaten op rotswanden. Op Aruba zijn deze schilderingen bijzonder goed geconserveerd gebleven, uniek in de Caribische archipel. Op tientallen plaatsen op Aruba zijn deze rotstekeningen - die dateren van 1000 voor Christus - gevonden.

Ze zijn onder andere te bewonderen in de kalksteengrotten van het Arikok Nationaal Park, het is zeer de moeite waard om daar een kijkje te nemen. De indianen van Aruba woonden overigens niet in de grotten, voor hen waren het waarschijnlijk religieuze plaatsen.

De geometrische tekeningen zijn gemaakt met een soort rode verfstof en stellen mensen en dieren - vissen en vogels - voor. Waarschijnlijk werd er met de vingers gewerkt die eerst in de rode verfstof werden gedoopt. De tekeningen zijn op Aruba zowel aangebracht op kalksteen als op dioriet. Rotstekenigen op dioriet zijn overigens uniek, op de andere eilanden in de Caribische regio zijn alleen maar rotstekeningen aangetroffen op kalksteen.

De fraaie schilderingen zijn ook nu nog heilige plaatsen voor sommige mensen. Zo brengen nazaten van de indiaanse bevolking nog met enige regelmaat een muzikale ode aan hun voorouders op deze locaties.

De rotstekeningen blijven enorm intrigeren. Helaas zijn nog ontelbaar veel onbeantwoorde vragen over de betekenis van de tekeningen. Regelmatig verschijnen er dan ook nieuwe boeken met nieuwe inzichten en ideeën over dit boeiende thema op de markt.

  locatie
Fontein grot oost (zuid) (Arikok Nationaal Park)
Ayo-rotsformaties oost (mid)