Facebook Twitter

Vuurtorens

Vuurtorens spelen een belangrijke rol voor de veiligheid van schepen die in de buurt van eilanden varen. Uiteraard geldt dat ook voor Aruba. Op One Happy Island zijn in de loop van de tijd derhalve drie vuurtorens opgetrokken. Het is aanbevelenswaardig om de Arubaanse vuurtorens te gaan bekijken.

  sinds locatie actief onderhoudsstaat
Willem III-toren 1868 west nee goed
Seroe Colorado vuurtoren 1881 zuid ja goed
California Lighthouse 1916 noord ja goed


Willem III-toren

De Willem III-toren werd in 1868 aan Fort Zoutman gebouwd en staat aan de westkant van Aruba in Oranjestad. De toren diende als uitkijkpost én vuurtoren en vormt de toegangspoort van Fort Zoutman aan de westkant. Het is geen actieve vuurtoren. De onderhoudsstaat van de Willem III-toren is goed.

Seroe Colorado vuurtoren

De Seroe Colorado vuurtoren is 51 meter hoog en staat in het zuidoosten van Aruba. De vuurtoren is niet toegankelijk voor het publiek. De vuurtoren dateert uit 1881. De onderhoudsstaat van de Seroe Colorado vuurtoren is goed.

California Lighthouse

Centraal op California Point in het noordwesten van Aruba staat de California Lighthouse (Vuurtoren California). Het plateau waar de vuurtoren is gebouwd, heet Hudishibana. Op het eiland wordt de California Lighthouse ook Faro Blanco en Hudishibana Vuurtoren genoemd. De omgeving van het Hudishibana-plateau straalt een maanachtig landschap uit. De 33 meter hoge natuurstenen, zandkleurige vuurtoren heeft een classicistisch ontwerp. Als je naar de achthoekige basis, de deurpost en de raamkozijnen kijkt; herken je de bovengenoemde classicistisch stijl. In een vuurtoren hangt een 1.000 Watt sterke lamp. Een Franse architect tekende de vuurtoren. De California Lighthouse is in 1916 in gebruik genomen.

California Lighthouse Aruba

Op 23 september 1891 leed het stoomschip California schipbreuk voor de kust van Aruba. De plek waar nu de California Lighthouse staat, ligt op steenworp afstand van de plek waar het scheepsdrama plaatsvond. De vuurtoren is vernoemd naar het bovengenoemde stoomschip. Sommige mensen denken dat het de beroemde SS Californian betrof. Het stoomschip dat de noodsignalen van de zinkende Titanic in de wind sloeg, maar dit is echter een fabeltje.

Vanaf de voet van de vuurtoren, die overigens prima met de auto bereikbaar is, heb je een magistraal uitzicht over de twee verschillende kanten van de Caribische Zee, de golfbaan Tierrra del Sol, de California Sand Dunes en zelfs Oranjestad. Sinds 2015 is het ook mogelijk om de vuurtoren te bezoeken en via de trap naar de top te klimmen. Het voormalige vuurtorenwachtershuis dient nu, uiteraard na de nodige aanpassingen, als restaurant. Dit restaurant draagt de naam El Faro Blanco.