Blokarten op Aruba

Blokarten (landzeilen) is niet een sport waar je als eerste aan denkt op Aruba. De meeste mensen zullen eerder aan watersporten denken als One Happy Island in gedachte komt. Zeilenwindsurfensnorkelen en dat soort werk. Echter, aan wal zijn er ook heel veel mogelijkheden om een middagje fun te hebben. Blokarten bijvoorbeeld! Een andere naam voor blokarten is landzeilen.

Eénpersoons landvoertuig

Wat heb je nodig om te blokarten? Een blokart, een parcours en wind. Een blokart, hetgeen je uitspreekt als blo-kart, is een landvoertuigje voor één persoon dat in het bezit is van drie wielen en een zeil. Het zeil, met een oppervlakte van 5 vierkante meter, vangt de wind waardoor een voorwaartse beweging optreedt. De blokart is in Nieuw-Zeeland ontwikkeld. Paul Beckett knutselde in 1999 de eerste landzeiler in elkaar. Heden ten dage is het mondiaal een grote sport met honderdduizenden beoefenaars. 

Besturing blokart

De blokart wordt met de hand bediend en is uiterst wendbaar. Met het voorwiel kan er gestuurd worden. De twee achterwielen spelen geen rol bij de besturing van de landzeiler, zij zijn gefixeerd en draaien alleen maar om hun as. Als je kunt zeilen, heb je een voorsprong bij het leren blokarten. Dat is uiteraard logisch. Bij het blokarten hebben beide handen een functie. Met de ene hand wordt het zeil bediend en de andere hand rust op het stuur. Kind kan de was doen.

Jong en oud

Je hoeft geen rij- of vaarbewijs te hebben om achter het stuur van een blokart te kruipen. Wel een minimum leeftijd. Kinderen vanaf 8 jaar mogen zich even piloot van een landzeiler noemen. De bestuurder van een blokart wordt namelijk piloot genoemd. Helemaal geen verkeerde naamkeuze, want het kan hard gaan. Tijdens het blokartsnelheidsrecord werd het wijzertje van de snelheidsmeter met het grootste gemak over het 100 kilometer per uur streepje geschoven. Zo hard gaat het op Aruba niet, maar met 60 kilometer per uur over het Arubaanse zand landzeilen is aan de orde van de dag.

Veiligheid 

Het behoeft nauwelijks betoog dat bij bovengenoemde snelheden het van groot belang is om stringente veiligheidsmaatregelen te nemen vooraleer je gaat blokarten. Uiteraard schuif je een helm over je hoofd en gesp je een gordel vast. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd je ledematen binnen het voertuig houdt. Du moment de landzeiler onfortuinlijk kapseist, is er nog helemaal niet aan het handje. Het voertuig valt dan namelijk op diens zeil. Bovendien zijn de blokarts uitgerust met een veilige kooiconstructie. 

Organisaties

Op Aruba zijn verschillende organisaties die blokarten aanbieden. Na een korte introductie over de bediening van de landzeiler kan de adrenaline rush beginnen. Een landzeiltour op Aruba kent een duur van ongeveer 2 uur. Uiteraard moet er wel wind staan. Windkracht 3 is de minimale vereiste om te kunnen blokarten. Als het harder waait dan windkracht 7 is het niet meer verantwoord om op een veilige manier te landzeilen. Het Benedenwindse Eiland heeft te maken de passaatwind die vrijwel iedere dag uit het noordoosten komt aanzeilen. Derhalve zijn windluwe dagen op Aruba op één hand te tellen en kun je vrijwel iedere dag van de week achter het stuur van een blokart kruipen.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba