Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Aruba

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Grotten

Het Arikok Nationaal Park bevat een aantal kalksteengrotten die het bezoeken meer dan waard zijn. Hier kun je kennis maken met formaties van stalagmieten en stalactieten, verborgen kamers, (ongevaarlijke) vleermuizen en duizenden jaren oude rotstekeningen van indianen, de oorspronkelijke bewoners van Aruba.

Vleermuizen

De grotten zijn ook van groot ecologisch belang. Vleermuizen spelen een grote rol bij de bestuiving van de vele plantensoorten in het Arikok Natinaal Park. Voor deze vleermuizen zijn de grotten van essentieel belang om een deel van de nacht door te brengen.

Vleermuizen zijn namelijk de enige diersoort die de zuilcactussen op Aruba kunnen bestuiven en deze zuilcactussen zijn zeer belangrijk voor het eiland, ze vormen een zogenaamde ‘keystone species’ in het ecosysteem op Aruba. Met andere woorden, voor deze plantensoort is een essentiële ‘sleutelrol’ weggelegd binnen de natuur van het Caribische eiland.

Gedurende de droge periode zijn zuilcactussen (vruchten en bloemen) de proviandkast voor vrijwel alle insecten, hagedissen en vogels op Aruba. En een lege proviandkast is niet verenigbaar met het leven. Simpel gezegd: zonder vleermuizen geen zuilcactussen en zonder zuilcactussen geen flora en fauna op Aruba!

Er komen acht verschillende inheemse vleermuissoorten voor op Aruba. Van sommige soorten zijn er helaas nog maar zo’n honderd exemplaren over. De vleermuissoorten van Aruba zijn in drie groepen te verdelen: één viseter, vijf insecteneters en twee nectareters.

Beroemde grotten

Fontein grot

De Fontein grot is de meest bezochte grot van Aruba mede vanwege de goed geconserveerde tekeningen van de indianen in het platfond. De Fontein grot bevindt zich in het Arikok Nationaal Park dicht in de buurt van de kust.

Guadirikiri grot

De Guadirikiri grot (Quadirikiri) is beroemd vanwege twee kamers waar het zonlicht door de gaten in het dak schijnt. In de druipsteengrot leven honderden vleermuizen en zijn tekeningen van de indianen te bewonderen. Ook de Guadirikiri grot bevindt zich in het Arikok Nationaal Park, eveneens kort in de buurt van de Caribische Zee.

Huliba grot

De Huliba grot (Baranca Sunu) is wel bekend als de ‘Tunnel of Love’ vanwege de hartvormige opening. De Huliba grot bevindt zich ten zuidoosten van het Arikok Nationaal Park.