Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Aruba

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Grotten

Het Arikok Nationaal Park bevat een aantal grotten die het bezoeken meer dan waard zijn. De grotten zijn opgebouwd uit kalksteen. Hier kun je kennis maken met formaties van stalagmieten, stalactieten, verborgen kamers, (ongevaarlijke) vleermuizen en duizenden jaren oude rotstekeningen van indianen, de oorspronkelijke bewoners van Aruba. De beroemdste grotten van One Happy Island zijn de Fontein grot, de Guadirikiri grot en de Huliba grot.

Fontein grot

De Fontein grot is de meest bezochte grot van Aruba mede vanwege de goed geconserveerde tekeningen van de Caquetio indianen in het plafond. De gidsen van het Arikok Nationaal Park kunnen je alles vertellen over de grot en diens grote historische betekenis. De Fontein grot bevindt zich in het Arikok Nationaal Park dicht in de buurt van de kust. Op steenworp afstand van de grot bevindt zich het verlaten landhuis van de Plantage Fontein. Bij dit landhuis is een zoetwaterbron aanwezig.

Guadirikiri grot

De Guadirikiri grot (Quadirikiri) is beroemd vanwege twee kamers waar het zonlicht door de gaten in het dak schijnt. Het is een ideale plek om mooie foto’s en filmopnames te maken. De Guadirikiri grot heeft een lengte van meer dan 100 meter. In de druipsteengrot leven honderden vleermuizen en zijn tekeningen van de indianen te bewonderen. Bij de ingang van de grot staan verschillende informatieborden waar veel kennis valt te vergaren over de grot. Ook de Guadirikiri grot bevindt zich in het Arikok Nationaal Park, eveneens kort in de buurt van de Caribische Zee.

Huliba grot

De Huliba grot (Baranca Sunu) staat bekend als de ‘Tunnel of Love’ vanwege de hartvormige opening bij de ingang van de grot. De grot heeft een lengte van 300 meter die prima met een zaklamp valt te verkennen. De Huliba grot bevindt zich ten zuidoosten van het Arikok Nationaal Park.

Vleermuizen

De grotten van Aruba zijn ook van groot ecologisch belang; vleermuizen spelen namelijk een grote rol bij de bestuiving van de vele plantensoorten in het Arikok Nationaal Park. Voor deze vleermuizen zijn de grotten van essentieel belang om een deel van de nacht door te brengen. Vleermuizen zijn namelijk de enige diersoort die de zuilcactussen op het Benedenwindse Eiland kunnen bestuiven. Deze zuilcactussen zijn zeer belangrijk voor Aruba, ze vormen een zogenaamde ‘keystone species’ in het ecosysteem van het tropische eiland. Met andere woorden: voor deze plantensoort is een essentiële ‘sleutelrol’ weggelegd binnen de natuur van Aruba.

Gedurende de droge periode zijn zuilcactussen (vruchten en bloemen) de proviandkast voor vrijwel alle insecten, hagedissen en vogels op Aruba. En een lege proviandkast is niet verenigbaar met het leven. Simpel gezegd: zonder vleermuizen geen zuilcactussen en zonder zuilcactussen geen flora en fauna op Aruba! Er komen acht verschillende inheemse vleermuissoorten voor op Aruba. Van sommige soorten zijn er helaas nog maar zo’n honderd exemplaren over. De vleermuissoorten van Aruba zijn in drie groepen onder te verdelen: één viseter, vijf insecteneters en twee nectareters.