De Hooiberg op Aruba

De Hooiberg is een heuvel van 167 meter hoog, die vanuit ieder punt op Aruba te zien is. Anders dan de naam doet vermoeden, heeft de Hooiberg helemaal niets met hooi te maken. De Hooiberg bestaat namelijk uit keihard gesteente, hooiberggiet genaamd. Dit granietachtige gesteente met witte kalkaders komt buiten One Happy Island en IJsland nergens anders in de wereld voor. De Hooiberg ligt in het midden van het Benedenwindse Eiland (vlak in de buurt van Santa Cruz) en lijkt qua vorm wel degelijk op een hooiberg. Het is overigens niet de hoogste berg van Aruba, dat is de 189 meter hoge Jamanota. De Jamanota ligt in het Arikok Nationaal Park

De Hooiberg op ArubaVanaf de Hooiberg heb je een fantastisch uitzicht over Aruba.

587 treden 

Het is een fantastische uitdaging om de 587 betonnen treden van de Hoogberg te bedwingen om zo de top te kunnen bereiken. Het is een klim die ongeveer een half uur in beslag neemt. Des te dichter je bij de top komt, des te steiler de trap wordt. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen. Onderweg zijn er geen mogelijkheden meer om ‘bij te tanken’. Je kunt het beste de Hoogberg gaan beklimmen als het nog niet zo heet is, dus bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de middag. Op de Hooiberg floreert de flora weelderig, zo groeien er divi-divi’s, kibrahacha-bomen en cactussen. 

Bij helder weer heb je geluk, dan is het mogelijk om de contouren van Venezuela waar te nemen. Een fenomenale ervaring! De kegelvormige heuvel staat verder eenzaam in een vlak landschap. Op de top van de hooiberg staan bovendien verschillende zendmasten (radioantennes en schotelantennes) die door het telecommunicatiebedrijf Setar worden geëxploiteerd. De eerste trap werd overigens al in 1951 gebouwd door Eduardo Tromp. Deze trap telde maar liefst 900 treden. In de loop van de tijd trad het verval op en moest de trap gerenoveerd worden. In 1990 heeft de Arubaanse overheid de vervallen trap vervangen door de huidige trap.

Trap Hooiberg ArubaDe trap naar de top van de Hooiberg bestaat uit 587 betonnen treden.

Hooiberggiet

Hoogberggiet is betoverend groen van kleur, behoort tot graniet en is dus een stollingsgesteente. Graniet komt overal in de wereld voor en wordt gevormd door het ondergronds stollen van magma.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba