Spaans Lagoen

Spaans Lagoen aan de westkust van Aruba is een smalle binnenbaai van 2.000 meter lang en maximaal 500 meter breed. Door de getijdenwerking is er een bijzonder ecosysteem ontstaan: een drasland (wetland). Spaans Lagoen is overigens de enige binnenbaai van One Happy Island en ontstond als gevolg van de zeespiegelstijging na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Spaans Lagoen is ongeveer 70 hectare groot en maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Arikok. Het Nationaal Park Arikok beslaat 20 procent van Aruba.

Draslanden zijn gebieden tussen landelijke en waterrijke gebieden en kennen een grote biodiversiteit. Derhalve is de binnenbaai van Aruba van grote betekenis voor watervogels en is het tevens een belangrijke kraamkamer voor rifvissen en schaaldieren. Spaans Lagoen is mondiaal dermate uniek dat het onderdeel uitmaakt van de Ramsar-Conventie.

Brug

In 2016 is er een brug gebouwd bij Spaans Lagoen. Deze brug is een onderdeel van de zogenaamde Green Corridor. De Green Corridor is de hoofdweg die de luchthaven Reina Beatrix verbindt met San Nicolas. Tijdens de aanleg van de brug is een deel van de mangroven van Spaans Lagoen verloren gegaan. Ter compensatie is een gebied ten noorden van Spaans Lagoen aangewezen waar men zand en slik heeft afgegraven. Daarnaast heeft men een S-vormig kanaal gegraven met een lengte van 150 meter tussen de Caribische Zee en het nieuwe wegdek. Dit kanaal is diep genoeg om bij laag water nog een waterstand van 50 centimeter te garanderen. Bovendien heeft het kanaal langzaam oplopende oevers waardoor er nog voldoende ruimte is voor foeragerende vogels. 

De Palm Eiland 

Bij de uitmonding van Spaans Lagoen in de Caribische Zee, ligt een stukje uit de kust, het privé-rifeilandje De Palm Eiland. Door de prachtige koraalriffen met kleurrijke tropische vissen, met name grote paarsblauwe papegaaivissen, is het rifeiland een van de populairste duik- en snorkelplekken van Aruba. Het is zeer de moeite waard om De Palm Eiland te gaan bezoeken. 

Franse Pas

Ten noorden van Spaans Lagoen bevindt zich een nauwe doorgang tussen de heuvels en de koraalrotsen: Franse Pas (Frenchman’s Pass). Volgens de overlevering woedde hier aan het begin van de 17de eeuw een hevige strijd tussen Franse invallers en de lokale indianen, waarbij het tot op de dag van vandaag niet geheel duidelijk is welke van beide partijen uiteindelijk aan het kortste eind trok. Dit verhaal heeft zulke mythische proporties aangenomen dat sommige Arubanen nog steeds een beetje angst hebben om in het gebied te bivakkeren!

De Franse Pas is nu een prachtig natuurgebied. Zo leven er in het gebied onder andere honderden Caribische parkieten en andere kleurrijke tropische vogels. Deze dieren produceren een kakofonie van prachtige geluiden die fraai rondgalmen in de groene vallei. Kortom, de Franse Pas is een eldorado voor vogelaarswandelaars en natuurliefhebbers.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba