Hoe ziet het landschap van Aruba eruit?

Aruba bestaat uit verschillende landschappen zoals: rooien, stranden, kalksteenplateaus, heuvels, zandduinen, mangrovebossen, zoetwatermeertjes en het platteland. De oostkant van One Happy Island is voor het grootste deel vlak en dichtbevolkt. Het westen van Aruba, waar ook het Arikok Nationaal Park is gesitueerd, is wat heuvelachtiger en vrijwel onbevolkt.

Rotsen obij California PointDeze grote steen tref je bij California Point.

Rooien

Het klimaat van Aruba is erg droog, er zijn dan ook geen permanente rivieren. Wel zijn er de zogenaamde rooien; kloofvormige dalen in het heuvellandschap, die zich in de regentijd met water vullen. Het woord ‘rooi’ is afgeleid van het Spaanse woord ‘arroyo’ (beek). Het gesteente en de rotsen die je op Aruba aantreft en die het eiland zo fraai tekenen, zijn van verschillende oorsprong zoals: vulkanisch lava, kwartsdioriet, tonaliet, hooiberggiet en kalksteenkoraal. Normaal oogt de vegetatie op het Caribische eiland dor en grauw, maar gedurende de regentijd zuigen de bomen en struiken zich vol met het overvloedige water en verandert Aruba in een groen eldorado!

Jeepsafari op Aruba met Guide and Go

Jeep Safari op Aruba

Ga je mee met deze jeepsafari? Tijdens deze tour rijd je zelf met deze stoere jeep. Je gaat off-road en komt op plekken waar geen gewoon voertuig meer komt. Je ziet indianentekeningen, rotsformaties en de prachtige ruige kust van Aruba met onder andere de kleine Natural Bridge. Uiteraard gaat er een professionele gids met je mee. Een barbecuelunch is bij de prijs inbegrepen. Na deze tour heb je een goed beeld van het afwisselende landschap van Aruba! Beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren!Meer info & boeken

Stranden

Aruba is een eiland en kent dus een doorlopende kustlijn. Aan de westkant is de zee rustig en bevinden zich de wereldberoemde stranden van Palm Beach en Eagle Beach. Daarnaast kent deze kant tal van andere stranden die vaak opgesierd worden met schitterend versteend koraal en kiezelstenen die door de zeestromingen op een fraaie manier gepolijst zijn. Deze zijde van het ABC-eiland is uitermate geschikt voor waterrecreatie; niet voor niets dat het leeuwendeel van de Arubaanse hotels & resorts zich hier bevindt.

Manchebo BeachManchebo Beach is wat ons betreft het mooiste zandstrand van Aruba. Het strand is breed en het is er meestal niet zo druk zoals je op deze foto ziet.

Metershoge op de kust beukende golven vind je aan de oostkant. Hier is de Caribische Zee ruw en wild. Het oceaanwater knalt hier met veel geweld tegen de kust op en wordt daardoor metershoog opgestuwd; er ontstaan indrukwekkende waterfonteinen. De achterliggende miljoenen jaren hebben het water en de wind ervoor gezorgd dat het gesteente in de meest grillige vormen is geboetseerd. Aan deze kant van Aruba worden de kale kalksteenplateaus onderbroken door grillige boka’s (baaien) met betoverende stranden. Voor waterrecreatie is deze zijde van het ABC-eiland niet geschikt; de golven zijn te hoog en de stromingen te sterk. Het is dus gevaarlijk om hier het water te betreden.

Kalksteenplateaus

Overal op Aruba vind je kalksteenplateaus. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze plateaus opgebouwd uit kalksteen. Kalksteen is geen harde steensoort en daardoor erg kwetsbaar voor de invloeden van wind, regen en zon. Doordat het kalksteen op Aruba miljoenen jaren is blootgesteld aan genoemde weersomstandigheden, heeft het grillige vormen aangenomen.

Heuvels

Sommige delen van Aruba zijn heuvelachtig; met name in het Nationaal park Arikok bevinden zich verschillende heuvels/bergen van enig formaat. De meest karakteristieke heuvel van het eiland is de echter de hooiberg. Deze 165 metershoge heuvel toornt boven het Arubaanse landschap uit. Vanaf ieder punt op het eiland is de hoogberg te zien. Het is ook mogelijk om deze karakteristieke berg te beklimmen; geen makkelijke opgave, maar je wordt uiteindelijk wel beloond met een fenomenaal uitzicht over het ABC-eiland.

Uitzicht hooibergVanaf de Hooiberg heb je een fantastisch uitzicht over Aruba.

Zandduinen Zandduinen zijn te vinden in het noordoosten van Aruba. Deze spierwitte zandduinen zorgen voor een surrealistische en buitenaardse omgeving. Het duingebied wordt ook wel de California Sand Dunes bij Hudishibana genoemd. Vlak in de buurt staat de California Lighthouse (Vuurtoren California). Zowel de zandduinen als de vuurtoren zijn vernoemd naar het beroemde schip California dat onfortuinlijk schipbreuk leed voor de kust van Aruba. De zandduinen zijn niet toegankelijk voor auto’s, maar je kunt er wel heerlijke wandelingen maken. Op steenworp afstand van de California Sand Dunes bevinden zich de zandduinen van Boca Prins en van Wariruri.

Mangrovebossen

Aruba is in het bezit van mangrovebossen. Mangroven zijn in velerlei opzichten enorm belangrijk. Zo vormen zij de eerste barrière tegen de bij tijd en wijle onstuimige Caribische Zee en beschermen daarmee het eiland. Daarnaast zijn de mangroven de kraamkamers van de oceanen en wereldzeeën. Het leeuwendeel van alle vissoorten kruipt daar uit hun eitjes en komt er tot volwassendom. Eén van de plekken op Aruba waar mangrove-bomen groeien, is Spaans Lagoen. Spaans Lagoen bevindt zich aan westkust, is onderdeel van het Nationaal park Arikok en bestaat uit een binnenbaai met een lengte van 2.000 meter en een breedte van 500 meter.

Mangrovebos Spaans LagoenDeze vogels zagen we bij het Spaans Lagoen.

Zoetwatermeertjes

Op Aruba bevinden zich verschillende zoetwatermeertjes. Dit zijn hele belangrijke plekken voor dieren; met name voor vogels. Het Benedenwindse Eiland wordt namelijk omspoeld door de zoute Caribische Zee. Zout water is geen geschikt drinkwater. De twee belangrijkste zoetwatermeertjes (Kleine Plas en Grote Plas) van Aruba bevinden zich het Bubali vogelreservaat. Wonderbaarlijk genoeg ligt het Bubali vogelreservaat centraal in de hotelzone van Oranjestad. Het behoeft nauwelijks betoog dat het Bubali vogelreservaat, met een grootte van 50 hectare, een verzamelplek is voor heel veel verschillende soorten vogels!

Platteland

Het platteland van Aruba wordt de ‘cunucu’, ‘kunuku’ of ‘knoet’ genoemd en heeft veel weg van een wildwest-achtig landschap; je ziet de cowboys al zo voor je! Torenhoge cactussen, vetplanten, rotsformaties, zandverstuivingen en de zo karakteristiek door de wind gevormde divi-divi bomen vormen hier de sfeer. Het is zeer de moeite waard om door de Arubaanse kunuku te wandelen of fietsen. De ultieme manier om het platteland van Aruba te beleven, is echter op de rug van een paard; je voelt je dan even John Wayne!

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba