Politiek Ministeries Stichtingen Politie en rechtspraak

Politiek op Aruba

Aruba is een van de vier landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De overige drie landen zijn Nederland, Curaçao en Sint-Maarten. Daarnaast zijn Bonaire, Saba en Sint-Eustatius bijzondere gemeentes van Nederland.

Regering

Aruba is een parlementaire constitutionele monarchie. De regering bestaat uit de Koning als staatshoofd (vertegenwoordigd door de gouverneur) en het Arubaanse kabinet (de raad van ministers tezamen). Daarnaast bestaat er nog een Gevolmachtigde minister die in Nederland zetelt: het Arubahuis.

Gouverneur

Alfonso Boekhoudt is sinds 2017 de gouverneur en vertegenwoordigd Koning Willem-Alexander, het staatshoofd van Aruba. De gouverneur is aangewezen voor een termijn van zes jaar.

Kabinet

Het kabinet van Aruba bestaat uit de raad van ministers tezamen: opgebouwd uit zes ministers en de minister-president.

Minister-president Aruba

De huidige minister-president (premier) van Aruba is Evelyn Wever-Croes.

Arubahuis

Het Arubahuis is de officiële vertegenwoordiging van de Arubaanse regering in Nederland. Aan het hoofd van het Arubahuis staat de Gevolmachtigde minister. Het Arubahuis heeft verschillende taken. Enerzijds behartigt het Arubahuis de belangen van Aruba in Nederland en verleent het steun aan Arubanen. Anderzijds behartigt het Arubahuis de belangen van Aruba bij de Europese Unie. De huidige (2019) Gevolmachtigde Minister van Aruba in Nederland is de heer G.F. Besaril.

Parlement

De Staten van Aruba zijn het eenkamerige parlement van Aruba en vertegenwoordigen het gehele Arubaanse volk. De Staten van Aruba bestaat uit 21 zetels.

Politieke partijen

Op Aruba zijn verschillende politieke partijen actief. Tijdens iedere verkiezing verschijnen er weer nieuwe politieke groeperingen met frisse ideeën en plannen ten tonele op het Caribische eiland.

Arubaanse Volkspartij (AVP)
Accion Democratico Nacional (ADN)
Movimiento Electoral di Puebleo (MEP)
Movimiento Patriotico Arubano (MPA)
Organisacion Liberal Arubano (OLA)
Partido Patriotico di Aruba (PPA)
Partido Democratico Arubano (PDA)
Partido Democracia Real (PDR)
RED Democratico (RED)
Union Nacional Arubano (UNA)

De familie Eman

De familie Eman heeft altijd een grote rol in de Arubaanse politiek gespeeld en is heden ten dage nog sterk met de politiek op Aruba verbonden.

Henny Eman: stichter van de Arubaanse Volkspartij (AVP) in 1942.

Shon A. Eman: pleitbezorger van de Status Aparte voor Aruba binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba verwierf de Status Aparte op 1 januari 1986. Shon A. Eman was een zoon van Henny Eman.

Jan Hendrik Albert ‘Henny’ Eman: was de eerste minister-president (premier) van Aruba op 1 januari 1986. Jan Hendrik Albert ‘Henny’ Eman was een zoon van Shon A. Eman.

Mike Eman: was minister-president (premier) van Aruba tot 17 november 2017. Mike Eman is een broer van Jan Hendrik Albert ‘Henny’ Eman.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba