Watertoren Oranjestad

Op Aruba zijn tientallen monumentale panden te bezoeken en te bezichtigen. Op One Happy Island zul je helaas weinig koloniale landhuizen aantreffen. Liefhebbers van landhuizen oftewel plantagehuizen kunnen het beste een ticket boeken naar collega ABC-eiland Curaçao. Op geen enkel ander eiland binnen de Caribische archipel staan nog zoveel puntgave landhuizen dan op Curaçao. De vormen en kleuren van deze majestueuze landhuizen zijn een ware traktatie voor het menselijk oog!

Laat onverlet dat er nog heel veel andere historische bouwels op Aruba staan die het bezoeken meer dan waard zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is Watertoren Oranjestad. Aan het begin van de 20ste eeuw was er een watertekort op de voormalige Nederlandse Antillen. Als gevolg daarvan werd er in 1928 op Curaçao de Landswatervoorziengsdienst (LWV) opgericht. De LWV kreeg de verantwoordelijkheid voor de watervoorraad op Aruba, Bonaire en Curaçao.

Drinkwatervoorziening

Om er voor te zorgen dat de inwoners van de Benedenwindse Eilanden over voldoende drinkwater konden beschikken, werden er door de LWV talloze putten gegraven. De eilandbewoners mochten vervolgens gratis en voor niets putwater tappen.

1933 is een belangrijk jaartal voor de Arubaanse drinkwatervoorziening. In dat jaar werd namelijk op Balashi een zeewater-destillatie-installatie gebouwd. Dat was ook het startteken voor de aanleg van een waterleidingsnetwerk op Aruba. Als snel bleek dat de waterdruk in het waterleidingssysteem te laag was gedurende de piekuren.

Om dat te ondervangen werden er op Aruba in 1939 twee watertorens gebouwd: Watertoren San Nicolas (14 augustus 1939) en Watertoren Oranjestad (4 november 1939). Sinds 1996 vallen de Arubaanse watertorens onder het beheer van de Stichting Monumentenfonds Aruba. Watertoren Oranjestad werd door deze stichting in 2011 grondig gerestaureerd en is tegenwoordig de behuizing voor de Arubaanse overheidsdienst; ‘Bezwaar en Adviescommissie LAR.

Historische gebouwen

Aruba heeft in het verleden haar monumentale panden zwaar verwaarloosd. De gebouwen roestten weg en brokkelden zienderogen af. Maar die tijd is voorbij. De laatste jaren wordt het Arubaanse culturele erfgoed enorm gekoesterd. Er worden tegenwoordig op Aruba miljoenen uitgegeven om de historische gebouwen te restaureren en te renoveren. Men heeft twee argumenten om te redden wat er nog te redden valt: enerzijds om voor de komende Arubaanse generaties het fraaie cultureel erfgoed te waarborgen en anderzijds om hotspots te creëren voor toeristen.

Adres

Iedereen die interesse heeft in watertorens kan Watertoren Oranjestad bezoeken. De geelgekleurde, torenhoge watertoren is voor vrij toegankelijk. Watertoren Oranjestad bevindt zich aan de John G. Emanstraat 67, te Oranjestad.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba