Historische gebouwen Eloy Arends Huis Henriquez Pand Het Gele Huis Het Groene Huis Huisje Wild KalkovenSchool 1888

Historische gebouwen op Aruba

Aruba is in de loop van de tijd uitgegroeid tot dé topbestemming van de Caribische regio. Op One Happy Island zijn de achterliggende decennia de hotels & resorts als paddenstoelen uit de grond geschoten. Uiteraard kent deze expansiezucht ook een keerzijde; het is ten koste gegaan van veel historische gebouwen én de natuur. 

Maar de tijden zijn gelukkig veranderd. Tegenwoordig wordt het historische erfgoed van het Benedenwindse Eiland sterk gekoesterd en wordt er veel geld vrijgemaakt om de gebouwen op te knappen en terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Deze investeringen hebben twee voordelen: aan de ene kant blijven de monumentale en koloniale panden op deze manier behouden voor de komende generaties Arubanen en aan de andere kant speelt het een belangrijke rol voor de toeristenindustrie op het eiland. Alle organisaties op Aruba die tours aanbieden, zullen hun deelnemers/gasten langs verschillende historische gebouwen leiden.

Fort Zoutman ArubaFort Zoutman op Aruba.

Fort Zoutman

Fort Zoutman is één van de bouwwerken dat zeer de moeite waard is om te bezoeken; het is het bovendien oudste gebouw van het eiland, daterend uit 1797. Om de haven te verdedigen werd het fort in 1796 door de Hollanders gebouwd. De twee kanonnen die voor de deur staan zijn daadwerkelijk gebruikt om de Engelsen te verjagen die in 1799 aan land trachtten te komen. Nadat het zijn functie had verloren om Oranjestad te verdedigen, diende Fort Zoutman later nog als gevangenis en politiebureau. In 1983 volgde een grote restauratie. Nu is het Historisch Museum (Museo Historica Arubano) erin gevestigd. Fort Zoutman is vernoemd naar Johan Zoutman. Zoutman (Johan Arnold) leefde van 1724 tot 1793 en was schout-bij-nacht van Holland en West-Friesland. Gedurende de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog was Zoutman bevelhebber van de Nederlandse vloot.

Willem III-toren

De Willem III-toren werd in 1868 aan Fort Zoutman gebouwd en staat aan de westkant van Aruba in Oranjestad. De toren diende als uitkijkpost én vuurtoren en vormt de toegangspoort van Fort Zoutman aan de westkant.

Overzicht historische gebouwen

  sinds adres
Fort Zoutman 1797 Oranjestad
Willem III-toren 1868 Oranjestad
Kalkoven 1892 Oranjestad
Landskantorengebouw 1911 1911 Oranjestad
Hotel Colombia 1918 Oranjestad
Eloy Arends-gebouw 1925 Oranjestad
Oranjestraat 28 1932 Oranjestad
Gerechtsgebouw 1936 Emanstraat 51, Oranjestad
Kunukuhuis (stads) - Oranjestad
Ecury Complex - Oranjestad
Pand Henriquez - Oranjestad
Voormalige Landsschool & Openbare Leeszaal - Oranjestad
Huisje Wild - Schelpstraat, Oranjestad

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba