Fietsen en mountainbiken op Aruba

Fietsen

Arubanen zijn Antillianen en Antillianen verplaatsen zich het liefst met auto’s. Hele grote auto’s. Dat heeft met status en gemak te maken. Derhalve zul je op Aruba niet veel Arubanen op een fiets zien. Laat onverlet dat het eiland prima met de ijzeren ros te verkennen en ontdekken is. Als je gaat fietsen op One Happy Island zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden.

Kajakken op ArubaEven uitrusten bij het strand. Wat een uitzicht!

Geen fietspaden

Hoe zit het met de fietsinfrastructuur van het Caribische eiland? Op Aruba zijn (nog) geen fietspaden aanwezig. Je fiets dus op wegen die je moet delen met het overige verkeer. Aruba is geen groot eiland, maar er rijden toch meer dan zestigduizend auto’s rond. Het is dus druk op de Arubaanse wegen. De truc is om ‘off-the-road’ te gaan. Op die manier speel je het leeuwendeel van het verkeer kwijt en kom je op geweldige plekken terecht. De Arubaanse overheid is wel voornemens om fietspaden aan te gaan leggen.

Fietsen of mounainbiken op Aruba met Viator

TIPMountainbike op Aruba

Ben je het even zat om te luieren op het strand? Dan is dit een super leuke activiteit! Stap op de pedalen en verken onder begeleiding van een gids de mooiste plekjes op Aruba. De tour leidt je naar bijvoorbeeld California Lighthouse en de Alto Vista-kapel en is geschikt voor zowel beginners als halfgevorderden. Voor een fiets, helm en water wordt gezorgd. De duur van deze tocht is ongeveer twee uur. Meer info & boeken

Kwaliteit wegdek

Aan welke kant van de weg moet je op het Benedenwindse Eiland fietsen? Op Aruba wordt aan de rechterkant van de weg gereden. Verder zijn alle internationale verkeersregels van kracht. Het is wel verstandig om immer alert te zijn op wilde ezels en geiten die kunnen oversteken. Wat is de invloed van de regen op de kwaliteit van de wegen van Aruba? Een deel van de wegen op het eiland is niet geasfalteerd. Deze wegen hebben het zwaar als de regen met bakken uit de lucht komt zeilen. Doordat er immer een stoflaagje op de wegen ligt, kunnen de wegen dan glad worden. Is het verstandig om een reparatiesetje mee te nemen als je op het eiland gaat fietsen of mountainbiken? Ja, zeker als je de geasfalteerde gaat verlaten en je begeeft je op zanderige en rotsige paden bestaat er een kans dat je lek rijdt.

Vermijd de hitte 

Wat is het beste tijdtip om te gaan fietsen? Op Aruba schijnt vrijwel iedere dag de zon. De zon is aan de ene kant vriend van de mens, maar het kan ook vijand van mensen zijn. Als je op het strand gaat liggen, is hij je beste vriend. Echter, op het moment dat je een inspanning gaat leveren, kan het een vijand worden. Dus als je voornemens bent om te gaan fietsen, moet je dan niet gaan doen op het heetste moment van de dag. Rond het middaguur moet je derhalve vermijden dat je op een fiets zit. Op dat moment kun je beter in de schaduw gaan zitten. Daarnaast is het immer verstandig om je huid goed in te smeren, een hoofddeksel te dragen en heel veel te drinken.

Fietsen Aruba langs strandTijdens het fietsen kom je langs de mooiste plekjes.

Fietsverhuur 

Zijn er op Aruba mogelijkheden om een fiets te huren? Jazeker, dat is helemaal geen probleem. Bij het leeuwendeel van de hotels & resorts kun je fietsen meekrijgen. Vaak is dat een gratis service van de hotels & resorts. Daarnaast zijn er op het eiland verschillende bedrijven waar je fietsen kunt huren. Kun je op het ABC-eiland ook een fietstour boeken? Dat kan! Op Aruba zijn verschillende aanbieders actief waar je een georganiseerde fietstocht kunt regelen. Onder leiding van ervaren fietsgidsen kom je dan op de hotspots van het hele ABC-eiland. 

Mountainbiken

Mountainbiken is een fantastische manier om Aruba op een sportieve manier te leren kennen. Het grote verschil met fietsen, is uiteraard het feit dat je met een mountainbike off-the-road kunt gaan en daardoor dwars door het landschap kun crossen. Op One Happy Island liggen voor meer dan 350 kilometer aan mountainbike-routes klaar voor de fietsliefhebbers.

Donkey trails

Op Aruba rijden ongeveer 60.000 auto’s rond, maar er is natuurlijk ook een tijd geweest dat er geen bolides op het Benedenwindse Eiland rondtuften. Voor het vervoer van mensen en goederen werden er toentertijd voornamelijk ezels ingezet. De routes die deze paardenachtigen over Aruba sjokten, werden donkey trails genoemd. Gelukkig zijn er nog verschillende van deze oorspronkelijke ezelpaden bewaard gebleven. Het hoeft nauwelijks betoog dat dit ideale paden zijn om te mountainbiken.

Noordkust

De noordkust van Aruba is een fantastische plek om te verkennen middels een mountainbike. Het landschap is hier woest en de vergezichten op de Caribische Zee imponerend. De ondergrond bestaat uit zand en rotsen hetgeen natuurlijk uitdagend is voor een fraaie mountainbike-rit.

mountainbiken noordkust ArubaDe noordkust van Aruba is een leuk doel om naar toe te fietsen.

Arikok Nationaal Park

Het Arikok Nationaal Park bevindt zich in zuidwesten van Aruba en is een perfecte plek waar gemountainbiket kan worden. Het Arikok Nationaal Park is een groot natuurpark en beslaat qua oppervlakte eenvijfde van het tropische eiland. Als je in het park gaat mountainbiken, flitsen indrukwekkende rotsformaties, torenhoge cactussen en door de wind geboetseerde dividivibomen aan je voorbij. 

Alleen of met een gids

Als je op Aruba voornemens bent om te gaan mountainbiken, kun je er alleen op uit trekken of je kunt je aansluiten bij een groep met een gids. Veel hotels & resorts op het zonovergoten eiland bieden hun gasten fietsen en mountainbikes aan om te lenen. Als je vervolgens alleen gaat mountainbiken, heeft dat verschillende voordelen. Zo kun je zelf bepalen waar je naartoe wilt fietsen en in welk tempo. Echter, je kunt ook deelnemen aan een mountainbike-tour. De mensen die deze tours organiseren, zijn uiteraard goed hoogte van de hot spots van het eiland en kennen alle weggetjes die daar naartoe leiden.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba