Monumenten op Aruba

Liefhebbers van herdenkingsmonumenten, standbeelden, portretten en plaquettes komen op Aruba prima aan hun trekken; ze zijn er volop te bezichtigen. Door deze herdenkingstekens raken belangrijke personen en gebeurtenissen die een bepalende rol hebben gespeeld in de geschiedenis van One Happy Island niet in de vergetelheid.

Monument op ArubaOp Aruba zijn diverse monumenten te bekijken.

Herdenkingsmonumenten

  Plaats
Monument voor de Schutterij, Arubaanse Vrijwilligerskorps en de militaire korpsen tijdens de Tweede Wereldoorlog Oranjestad (Lacle Boulevard)
Monument voor de Arubaanse gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog Oranjestad (Lacle Boulevard)
Monument voor de Schutterij en de Burgerwacht van Aruba Oranjestad
Ankermonument Zuidpunt van het eiland


Het Monument voor de Schutterij, Arubaanse Vrijwilligerskorps en de militaire korpsen tijdens de Tweede Wereldoorlog is te vinden aan de Lacle Boulevard te Oranjestad. Het indrukwekkende monument bevindt zich schuin tegenover de synagoge. 

Het Monument voor de Arubaanse gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog is te vinden aan de Lacle Boulevard te Oranjestad. Het fraaie monument bevindt zich op de hoek van de Lacle Boulevard met de L.G. Smitboulevard. Ieder jaar wordt er tijdens Dodenherdenking op 4 mei een krans gelegd bij dit monument. 

Het Monument voor de Schutterij en de Burgerwacht van Aruba bevindt zich bij het vliegveld te Oranjestad. Bij het monument bevinden zich een bunker en een Douglas DC-3 uit de Tweede Wereldoorlog. Met name voor vliegtuigliefhebbers is het dus zeer de moeite waard om er een kijkje te gaan nemen. 

Standbeelden

  Plaats
Standbeeld Koningin Wilhelmina Oranjestad (Plaza Koningin Wilhelmina)
Standbeeld Jan Hendrik ‘Henny’ Eman Oranjestad (Plaza Henny Eman)
Monumento 18 di Maart Oranjestad
Monumento L.G. Smith Oranjestad
Standbeeld Juan Enrique ‘Juancho’ Irausquin Oranjestad (Plaza J.E. Irausquin)
Standbeeld Boy Ecury Oranjestad (L.G. Smithboulevard)
Standbeeld Gilberto François Croes Oranjestad (Plaza Libertador Betico Croes)
Standbeeld Daniel Leo Oranjestad (Plaza Daniel Leo)


Het standbeeld van Koningin Wilhelmina is het oudste standbeeld van Aruba; daterend uit oktober 1955. Het is te vinden in het Wilhelminapark (Plaza Koningin Wilhelmina) te Oranjestad. Het standbeeld werd door koningin Juliana onthuld. Juliana was de dochter van Wilhelmina. Wilhelmina was van 1898 tot 1948 koningin van het Koninkrijk der Nederlanden en dus ook van Aruba. Het standbeeld van Jan Hendrik ‘Henny’ Eman is te vinden op het Henny Emanplein (Plaza Henny Eman) te Oranjestad. Het standbeeld bevindt zich schuin tegenover de Willem III-toren. Eman was de oprichter van de Arubaanse Volkspartij (AVP). Daarnaast was hij een groot pleitbezorger van de status aparte van Aruba binnen het Koninkrijk der Nederlanden. 

Het Monumento 18 di Maart is te vinden tegenover het Wilhelminapark te Oranjestad. Op 18 maart 1848 vond een belangrijke gebeurtenis plaats op Aruba. Tijdens de rondetafelconferentie werd onder leiding van Shon A. Eman aan Hare Majesteit Koningin Juliana een petitie aangeboden. Deze petitie was getekend door 2147 Arubanen en drong aan tot meer zelfbeschikking van het Arubaanse volk. Het monument bestaat uit een standbeeld van Eman die de petitie in zijn hand draagt. Het Monumento L.G. Smith is te vinden voor het Cas di Cultura te Oranjestad. Het monument bestaat uit een standbeeld van L.G. Smith. Smith was van 1933 tot 1946 de directeur van de Lago-raffinaderij op het Benedenwinde Eiland. Dat was dus ook tijdens de Tweede Wereldoorlog toen een Duitse U-boot een torpedo afvuurde op de Arubaanse raffinaderij.

Het standbeeld van Juan Enrique ‘Juancho’ Irausquin is te vinden op het plein voor het postkantoor te Oranjestad. Dit plein draagt de naam Plaza J.E. Irausquin. Irausquin heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het toerisme op Aruba; hij was een echte pionier. Zo was hij één van de initiatiefnemers van de bouw van het Aruba Caribbean Hotel; het eerste luxe hotel aan het strand van Palm Beach. Irausquin was ook politiek gearrangeerd. Hij was namelijk de oprichter van de Partido Patriotico Arubano (PPA). 

Het standbeeld van Boy Ecury is te vinden aan de L.G. Smithboulevard te Oranjestad. Ecury was een Arubaan die in Nederland ging studeren. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog sloot hij zich aan bij het verzet. Nadat hij in 1942 werd gearresteerd door de Duitse bezetter, werd hij uiteindelijk geëxecuteerd. Ecury is op Aruba gegraven.

Het standbeeld van Gilberto François Croes is te vinden op het Plaza Libertador Betico Croes te Oranjestad. Croes heeft een belangrijke rol gespeeld in de Arubaanse politiek. Enerzijds was hij de oprichter van de Moviemento Electoral di Pueblo (MEP), anderzijds was hij een pleitbezorger van de status aparte voor Aruba. 

Portretten

  Plaats
Portret Juan Enrique ‘Juancho’ Irausquin Oranjestad (Paseo Herencia Mall)
Portret Jan Hendrik ‘Henny’ Eman Oranjestad (Paseo Herencia Mall)
Portret Betico Croes Oranjestad (Paseo Herencia Mall)

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba