Kerken op Aruba

Mensen die van historische kerken houden, komen op Aruba prima aan hun trekken. Op One Happy Island zijn namelijk vier rooms-katholieke kerken en een protestantse kerk te bekijken. Daarnaast zijn er op Aruba in de loop van de tijd uiteraard tientallen moderne godshuizen gebouwd. 

  sinds adres
Kleine (Oude) Protestantse Kerk 1846 Oranjestad
Sint Franciscus-kerk 1919 Oranjestad
Santa Ana-kerk 1919 Noord
Santa Teresia-kerk 1935 San Nicolas
Alto Vista Kapel 1952 Noord

Kleine (Oude) Protestantse kerk

De Kleine (Oude) Protestantse kerk in de Wilhelminastraat te Oranjestad is na Fort Zoutman het oudste gebouw van het ABC-eiland. De kerk is in 1846 gebouwd en staat naast de grote, moderne protestantse kerk uit 1950.

De protestantse gemeente te Piedra Plat heeft 's morgens om 9.30 ook Nederlandstalige diensten en in de avond om 17.30 Papiamentstalige diensten. Het leuke is dat in beide diensten volop lokale mensen aanwezig zijn die het leuk vinden om de lokale sfeer en cultuur ook door te geven. Het gebouw is ook monumentaal en staat te Piedra Plat 92.

Protestantse kerk ArubaProtestantse kerk op Aruba.

Sint Franciscus-kerk

De huidige Sint Franciscus-kerk uit 1919 is de vierde kerk in een serie van kerken met dezelfde naam op dezelfde plaats.

Santa Ana-kerk

In Noord, een woonwijk net buiten Oranjestad, vormt de rooms-katholieke Santa Ana-kerk het middelpunt en de belangrijkste bezienswaardigheid. In 1776 werd de kerk gebouwd. Daarna is de Santa Ana-kerk in 1831 en 1886 nog herbouwd. Door een zware storm raakte de kerk in 2012 zwaar beschadigd. Gelukkig is het prachtige gebouw daarna volledig hersteld. 

Door een uitbraak van een epidemie in het verderop gelegen Alto Vista werden de bewoners naar Noord verdreven en kon daar deze fraaie kerk ontstaan. Een bezoek aan de Sint Anna-kerk is zeer de moeite waard alleen al om het uit eikenhout gesneden hoogaltaar te bekijken. Dit kunststukje is een mooi voorbeeld van de neogotische beeldhouwkunst van 1870. Het altaar, de communiebank en de preekstoel vormen een geheel en zijn ontworpen en gebouwd door de Brabantse kunstenaar Hendrik van der Geld. 

De Duitser Wilhelm Derix (1837-1919) maakte de glas-in-loodramen in 1932 en de halfboogvensters, die de vier fiscaals van Alto Vista voorstellen, werden ontworpen door Johan Schweitz en gebouwd door Heinrich Derix. Naast de kerk bevindt zich de pastorie. Deze pastorie werd in 1877 gebouwd en is daarmee de oudste nog in gebruik zijnde pastorie van het tropische eiland. Ook bijzonder is het kerkhof dat naast de Sint Anna-kerk is gelegen, doordat de ondergrond uit rots is opgebouwd, worden de overledenen bovengronds in tombes bijgezet.

Santa Teresia-kerk

De Santa Teresia-kerk dateert van 1935. Op de plaats waar nu de huidige kerk staat, stond reeds in 1929 een houten kerk. De Santa Teresia-kerk is vernoemd naar de in 1929 heilig verklaarde non Theresia van Lisieux.

Alto Vista Kapel

Op de plek waar ooit de eerste kerk van Aruba stond, staat nu de Alto Vista Kapel. Het pittoreske kerkje werd in 1952 gebouwd op een kalksteenplateau. Spaanse missionarissen bouwden samen met de indianen in 1750 de eerste katholieke kerk van steen met een dak van maїsstokken. Deze kerk is in de loop van de tijd verloren gegaan. Op deze plek werd uiteindelijk de Alto Vista Kapel gebouwd. 

De Alto Vista Kapel staat midden in de onbewoonde wereld van noordwest-Aruba op een kalksteenplateau. Vroeger woonden in Alto Vista mensen, maar door besmettelijke ziektes ter plaatse zijn de inwoners een stukje verderop gaan wonen in het plaatsje Noord. Het kerkje wordt doorlopend getroffen door de immer aanwezige noordoostpassaatwinden, maar doorstaat dat moeiteloos. 

Naast de wekelijkse diensten in het fraaie kerkje, is er jaarlijks in oktober een bedevaart en processie ter ere van de Maagd Maria naar de Alto Vista Kapel. Het is leuk om een kerkdienst mee te maken in de Alto Vista Kapel. Helaas is het maar een klein kerkje, maar voor de kerk zijn stenen bankjes geplaatst waardoor er ruimte genoeg is voor iedereen. Door de unieke ligging aan zee, is de Alto Vista Kapel ook een perfecte locatie om een mooie zonsondergang mee te maken!

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba