Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Dolfijnen & Walvissen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels Haaien

Fauna van Aruba

Het landschap van Aruba is uniek en vormt de natuurlijke habitat van tal van diersoorten. Voor sommige diersoorten is One Happy Island zelfs de enige plaats ter wereld waar zij voorkomen en leven. Daarnaast wordt Aruba uiteraard omspoeld door de Caribische Zee met haar prachtige koraalriffen en bezit het derhalve een enorme rijke verzameling aan zeedieren. In totaal zijn er op Aruba, en in de wateren rondom Aruba, meer dan duizend verschillende diersoorten beschreven en bestudeerd.

Pelikaan ArubaPelikaan

Enorme impact

Toen de Spanjaarden voor het eerst voet aan wal zetten op Aruba, werd ook het startschot gegeven voor een radicale verandering van de fauna op het ABC-eiland. De Spanjaarden introduceerden namelijk tal van nieuwe diersoorten op Aruba zoals geiten en ezels. Dit had een enorme impact op het lokale ecosysteem. Uiteindelijk is een groot deel van de geiten en ezels verwilderd. Deze beesten hebben een waanzinnige vraatzucht waardoor veel inheemse dier- en plantensoorten onder een grote druk zijn komen te staan.

Ontmoet de dieren van Aruba Tour

TIPOntmoet de dieren van Aruba Tour

Tijdens deze tour ontmoet jij de dieren die op Aruba leven. Dit is een geweldige tour voor het hele gezin. Gedurende 4,5 uur ga je naar de struisvogelboerderij met zo'n 80 struisvogels en je bezoekt het Donkey Sanctuary waar wilde ezels worden opgevangen. Vervolgens ga je naar Philip's Animal Garden waar wel meer dan 50 verschillende geredde dieren worden opgevangen. Daar mag je zelfs de dieren aanraken en voeren als je dat wilt, hoe leuk is dat!?Meer info & boeken

Probleemslang

Sinds vijftien jaar is er weer een nieuwe diersoort, Boa constrictor, in het ecosysteem van Aruba terechtgekomen met grote negatieve gevolgen voor het natuurlijke evenwicht van de Arubaanse flora & fauna. De wurgslangen hebben op Aruba namelijk geen natuurlijke vijanden en planten zich derhalve razendsnel voort. Allerlei diersoorten komen hierdoor in grote problemen en dreigen zelfs uit te sterven. Er zijn de laatste tijd verschillende projecten gestart op Aruba om het aantal boa’s terug te dringen. Zo worden er zoveel mogelijk gevangen en vervolgens op een humane manier geëuthanaseerd. Men hoopt op deze manier dat er weer een natuurlijk evenwicht ontstaat tussen de jagers en bejaagden op Aruba en dat de dominantie van de boa’s als predators ingedamd wordt.

Reptiel ArubaReptielen zie je op Aruba overal.

Groot natuurpark

Om de uiterst kwetsbare flora & fauna van Aruba te beschermen en waarborgen voor toekomstige generaties, is er een groot natuurpark opgericht op het eiland; Arikok Nationaal Park. Dit schitterende park beslaat ongeveer 17% van Aruba en werd opgericht in 2000. In het Arikok Nationaal Park zijn medewerkers/parkrangers constant bezig zijn om de verschillende diersoorten te inventariseren, documenteren en beschermen. Zo vindt er gedurende het jaar veel wetenschappelijk onderzoek plaats om zoveel mogelijk data te verzamelen. Betrouwbare data zijn essentieel voor een goed natuurbeleid en natuurbeheer. Uiteraard is het voor toeristen een geweldige ervaring om tijdens hun verblijf op Aruba een bezoekje te brengen aan het Arikok Nationaal Park!

Column: Biddende visarenden op Aruba!

"Op Aruba wordt de visarend gabilan piskadó genoemd en is een typisch voorbeeld van een overwinteraar. Visarenden laten zich vooral langs de kust en binnenbaaien van One Happy Island zien, maar weigeren er vooralsnog om te broeden..."Lees column

Wetenschappelijk onderzoek

Op Aruba wordt zogezegd veel wetenschappelijk onderzoek naar de daar levende dieren gedaan; zeeschildpadden bijvoorbeeld. Vier verschillende zeeschildpadden foerageren en nestelen op het zonovergoten eiland. De majestueuze dieren worden, nadat ze gevangen zijn; gewogen, onderzocht en gemerkt om vervolgens weer teruggezet te worden in de Caribische Zee. Op deze manier worden waardevolle gegevens verzameld over deze zeereptielen en kan hun toekomst wellicht veiliggesteld worden. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar de choco (Arubaanse holenuil) en de cascabel (Arubaanse ratelslang). De Arubaanse holenuil en Arubaanse ratelslang zijn inheemse diersoorten voor Aruba; dat wil zeggen dat ze alleen maar voorkomen op dit Benedenwindse Eiland. Uiteraard schept dat een grote verantwoordelijkheid voor de Arubaanse overheid. Gelukkig zijn de Arubanen erg trots op deze iconische diersoorten van de Arubaanse fauna. Afbeeldingen van de choco en cascabel kom je dan ook overal op het zonovergoten eiland tegen!

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba