Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Dolfijnen & Walvissen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels Haaien

Amfibieën van Aruba

Liefhebbers van amfibieën komen op Aruba prima aan hun trekken. Op One Happy Island leven namelijk drie verschillende soorten amfibieën: de Arubaanse kikker, fluitkikker en de reuzenpad. Eerstgenoemde is een zogenaamde inheemse diersoort; dus niet recent door de mens geïntroduceerd op Aruba.

Arubaanse kikker

De Arubaanse kikker wordt op Aruba de sapu of dori genoemd en is zogezegd inheems op het Benedenwindse eiland. Achterop de rug heeft het diertje op-ogen-gelijkende vlekken om mogelijke predatoren af te schrikken; vandaar ook nog de andere naam: vieroogpad.

Column: Misleidende Arubaanse kikkers!

"De roodbilkikker, die op de Benedenwindse Eilanden ‘dori’ of Arubaanse kikker wordt genoemd, is op Aruba zelfs inheems, maar wordt op Bonaire en Curaçao daarentegen als een exoot beschouwd. Hoe kan dat?..."Lees column

Fluitkikker

De fluitkikker staat bekend, zoals zijn naam al doet vermoeden, om zijn capaciteit om enorm veel geluid te kunnen produceren. Dit lawaai wordt met name gemaakt door de mannetjes gedurende de paartijd. Fluitkikkers zijn geen kosmopolieten; ze komen alleen maar voor in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika; waarbij ze zich in verschillende habitats manifesteren. De fluitkikkers komen óók voor in de vochtige tuinen van de huizen op Aruba. Als je dan in de vroege avond in een tropische tuin zit, kun je getuige zijn van een waar fluitconcert, een kakofonie van geluiden die geproduceerd worden door de kleine kikkertjes. De fluitkikkers komen oorspronkelijk voor op de Bovenwindse Eilanden en zijn waarschijnlijk via de scheepvaart ook op de Benedenwindse Eilanden, waaronder dus ook Aruba, verzeild geraakt en hebben zich daar succesvol kunnen handhaven.

Kikker ArubaOp Aruba komen ook kikkers voor.

Reuzenpad

De reuzenpad (agapad, zeepad, rietpad, suikerrietpad, Zuid-Amerikaanse reuzenpad) is één van de grootste padden ter wereld. Het imposante beest kan een maximale lichaamslengte bereiken van 25 centimeter exclusief poten! Deze exemplaren hebben een lichaamsgewicht van bijna 1,5 kilogram! De reuzenpad hoeft alleen maar de reuzenfluitkikker en goliathkikker voor zich te dulden als het om maximale afmetingen en gewichten gaat binnen de kikkerfamilie. Met een maximale lichaamslengte van meer dan 32 centimeter en een lichaamsgewicht van meer dan 3,0 kilogram, spant de goliathkikker de kroon.

Reuzenpadden eten voornamelijk insecten (mieren, kakkerlakken, sprinkhanen, kevers, et cetera) slakken, wormen en duizendpoten. De naam (suiker)rietpad verwierf de pad door het feit dat het amfibie op suikerrietplantages werd ingezet om de strijd aan te gaan met ongewenste insecten om op die manier het kwetsbare gewas te beschermen. Zelf staan ze op het menu van onder andere verschillende soorten vogels en roofvissen. Evenals de fluitkikker houdt de pad zich het liefst op in vochtige plekken waaronder ook de (besproeide) tuinen van woonhuizen en accommodaties voor toeristen, zoals hotels & resorts. Maar de padden zijn ware overleveraars en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan drogere omstandigheden, zoals in het steppeklimaat van de Caribische eilanden. Op Aruba wordt de reuzenpad sapo genoemd. Sapo is het Spaanse woord voor pad. In sommige landen worden deze amfibieën als huisdier gehouden, echter in andere delen van de wereld zijn ze niet zo blij met de reuzenpad. In Australië bijvoorbeeld vormen de dieren een ware plaag en zijn ze zeer bedreigend voor veel verschillende inheemse diersoorten die zelfs met uitsterven worden bedreigd.

Amfibiesoorten van Aruba

Nederlands Engels Latijns
Arubaanse kikker Colombian Four-eyed Frog Pleurodema brachyops
Fluitkikker Coqui Antillano Eleutherodactylus johnstonei 
Reuzenpad Cane Toad Bufo marinus

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba