Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Dolfijnen & Walvissen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels Haaien

Dolfijnen en walvissen op Aruba

De meeste mensen zijn dol op zeezoogdieren; raken helemaal in vervoering als zij bijvoorbeeld dolfijnen of walvissen spotten. Overal in de wereld worden er dolfijn- en walvissafari’s aangeboden en is het mogelijk om dicht in de buurt van deze majestueuze dieren van de zee te komen. Ook in de Caribische Zee die Aruba omspoelt, worden regelmatig verschillende soorten zeezoogdieren waargenomen. Als je geluk hebt, kun je ze vanaf het strand zien zwemmen en naar lucht zien happen; een fenomenale ervaring!

Dolfijn ArubaVoor de kust van Aruba kun je een dolfijn spotten.

Tuimelaars

Als je een dolfijn voor de kust van One Happy Island spot, is de kans heel groot dat het een tuimelaar betreft. Het zijn beesten met een sigaarvormig lichaam en een duidelijke snuit. Tuimelaars zijn sociale dieren die in groepen optrekken. Zo’n groep tuimelaars bestaat doorgaans uit vijf tot twintig exemplaren. Op het menu van tuimelaars staan verschillende vissoorten die middels sonar worden gevangen. Als je op Aruba met een bootje gaat varen, bestaat er een kans dat tuimelaars polshoogte komen nemen. Zij zijn hoofdzakelijk geïnteresseerd in de boeggolven die het schip maakt. Tuimelaars vinden het namelijk geweldig om te duelleren met de boeggolven en maken dan hoge sprongen. Binnen de wetenschap bestaat geen consensus waarom tuimelaars dit gedrag vertonen. Sommige zeebiologen denken dat het speelgedrag is, andere wetenschappers vermoeden dat het wel degelijk een functie heeft om jachttechnieken te oefenen en te verfijnen. Ook snorkelaars en duikers maken een grote kans om oog in oog te komen met tuimelaars als zij het Arubaanse water betreden!

Langsnuitdolfijnen

Langsnuitdolfijnen laten zich ook veelvuldig langs de Arubaanse kust zien. Het zijn dieren met een torpedovormige lichaamsbouw die ook wel spinnerdolfijnen worden genoemd: als ze sprongen maken, spinnen ze rond hun lenteas. Evenals tuimelaars leven langsnuitdolfijnen in groepsverband. Sommige van deze groepen kunnen aanzwellen tot meer dan honderd exemplaren.

Column: Zwemmen met dolfijnen op Aruba!

"Waarom zijn mensen zo dol op dolfijnen? Het staat buiten kijf dat dolfijnen een hoge aaibaarheidsfactor bezitten en bij mensen gevoelens van grote vertedering oproepen..."Lees column

Bultruggen

Gedurende de wintermaanden zijn er bultruggen in de kustwateren van Aruba te spotten. In de zomer migreren ze naar het noorden en vertoeven dan in de sub-arctische streken. Bultruggen zijn gigantische zeekolossen die een lengte kunnen bereiken van meer dan 16 meter met een gewicht van meer dan 30 ton. Ondanks deze gigantische proporties kunnen ze helemaal los komen van het wateroppervlakte. Daarnaast kunnen ze keihard met hun borstvinnen op het wateroppervlakte slaan hetgeen enorme knallen veroorzaakt. Voor toezienders en toehoorders is dit heel spectaculair om te aanschouwen respectievelijk te aanhoren.

Zeezoogdieren van Aruba (selectie)

Nederlands Engels Latijns
Dwergvinvis Minke whale Balaenoptera acutorostrata
Bultrug Humpback whale Megaptera novaengliae
Brydevinvis Bryde’s whale Balaenoptera edeni
Gewone vinvis Fin whale Balaenoptera physalis
Grijze dolfijn Grey dolphin Grampus griseus
Langsnuitdolfijn Spinner dolphin Stenella longirostris
Tuimelaar Common dolphin Tursiops truncatus

TIPWalvissen en dolfijnen spotten op de Azoren!
Vind je het leuk om walvissen en dolfijnen in het wild te zien? Overweeg dan zeker om een keer op vakantie te gaan naar de Azoren! De kans dat je tijdens een excursie op de Azoren deze dieren ziet is erg groot. Wij hebben zelfs gezwommen met wilde dolfijnen. Meer info over de Azoren!

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba