Ezelopvang

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn ezels uitermate intelligente dieren. Dat ezels eigenzinnige beesten zijn, is bij de meeste mensen wél bekend. Ezels leven al heel erg lang op Aruba. De dieren zijn door de Spanjaarden op het Benedenwindse Eiland geïntroduceerd, ruim 500 jaar geleden. Dat was de tijd dat de oorspronkelijke bewoners van Aruba nog op het eiland woonden, de indianen. Helaas was hun kennismaking met de kolonisten van het Iberische Schiereiland het begin van hun einde: velen werden vermoord, gedeporteerd of tot slaaf gemaakt.

Ezel ArubaOp Aruba leven veel wilde ezels.

Verwilderde ezels

De Spanjaarden gebruikten de ezels als transportmiddel. Voor het vervoer van mensen en goederen waren deze dieren bijzonder geschikt: ezels zijn gehard en hebben een groot uithoudingsvermogen. In de loop van de tijd raakten de ezels echter steeds meer uit de gratie. Dit uiteraard door toedoen van de opmars van gemotoriseerde transportmiddelen: auto’s en vrachtauto’s. Hierdoor verdwenen de ezels niet van het eiland, maar werden wel aan hun lot overgelaten: de ezels verwilderden.

Barre omstandigheden

De omstandigheden waaronder de ezels moesten te zien overleven, zou je erbarmelijk kunnen noemen. De dieren waren doorlopend op zoek naar water en voedsel, maar slaagden daar niet altijd in: dorst, honger en sterfte tot gevolg hebbende. In de jaren 70 van de vorige eeuw brak er bovendien een dodelijke ziekte uit onder de verwilderde Arubaanse ezels waardoor de populatie werd gedecimeerd tot slechts twintig exemplaren. Heel langzaam herstelde de populatie zich weer en namen de aantallen toe. Wat ook toenam, was het aantal inwoners van het ABC-eiland en daarmee ook het aantal auto’s. Het gebeurde steeds vaker dat ezels werden aangereden met soms fatale gevolgen voor de ezels en de inzittenden. De dieren kregen hierdoor een slecht imago en werden dientengevolge ook vaak mishandeld.

Ezelopvang

Uiteraard was al dat leed voor de dierenliefhebbers van One Happy Island een doorn in het oog. Zij bundelden in 1997 hun krachten en bliezen de stichting ‘Red onze ezels’ in leven. Sindsdien is er een speciale opvang voor de ezels: Donkey Sanctuary Aruba. In de beschermde omgeving van de ezelopvang kunnen de ezels een zorgeloos leven leiden.

Er wordt geen entree gevraagd om een bezoek te brengen aan de ezelopvang. Al het werk wordt verzet door vrijwilligers en de inkomsten worden verworven via donateurs. Op dit moment zijn er meer dan honderddertig donateurs die de ezelopvang steunen. Als je een bezoek brengt aan de Donkey Santuary Aruba staan de vrijwilligers voor je klaar om alle vragen te beantwoorden en je een rondleiding te geven. Bezoekers mogen ook helpen van de verzorging van de ezels. Als zij zich ’s ochtends vroeg bij de poort van de ezelopvang melden, mogen zij de dieren voeren en verder verzorgen. Met name voor kinderen kan dat zeer leerzaam zijn. De ezels vinden het fijn om geaaid te worden. Ezels zijn dol op appels en wortels. Iedereen die de ezels komt bezoeken, mag appels en wortels meenemen om deze aan de ezels te voeren.

Adres

Donkey Sanctuary Aruba
Bringamossa 2-Z
Sta Cruz

Als je in de hotelzone verblijft, kun je het beste Route 4a nemen. Deze weg vervolg je voor 14 kilometer. Op een bepaald moment passeer je de wegbewijzering voor de French Men’s Pass. Bij de French Men’s Pass ga je naar links, vervolgens ga je de tweede weg rechts. Dit is een onverharde weg die je naar 200 meter bij de Donkey Sanctuary Aruba brengt.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba