Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Aruba

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Onderwijs

Dagelijks volgen op Aruba duizenden kinderen, leerlingen en studenten onderwijs op de tientallen verschillende onderwijsinstellingen die het eiland rijk is.

Dus als je met je gezin naar Aruba vertrekt zijn er voldoende mogelijkheden om passend onderwijs te volgen. De onderwijsstructuur op Aruba lijkt sterk op die van Nederland maar er zijn ook verschillen.

Het Nederlands is op Aruba niet de eerste taal of moedertaal, maar het onderwijs op het eiland wordt wel in de Nederlandse taal gegeven.

Op Aruba zijn zowel openbare scholen als scholen waar bijzonder onderwijs wordt gegeven. Op sommige Arubaanse scholen is overigens het dragen van een schooluniform verplicht.

Kinderopvang (crèches)

Er kunnen momenten ontstaan dat ouders niet voor hun kinderen kunnen zorgen omdat ze bijvoorbeeld aan het werk zijn. Er zijn op Aruba verschillende mogelijkheden voor kinderopvang, het Caribische eiland kent vele kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en crèches.

Basisonderwijs (primair onderwijs)

In Nederland bestaat het primaire onderwijs uit het basisonderwijs (4-12 jaar). Op Aruba bestaat het primaire onderwijs uit het kleuteronderwijs (4-5 jaar) en het basisonderwijs (6-11 jaar) en heeft er nog geen samenvoeging van deze twee onderwijsvormen plaatsgevonden zoals in Nederland in 1986. Voor 1986 bestond het basisonderwijs in Nederland namelijk uit de kleuterschool en de lagere school.

Voortgezet onderwijs (secundair onderwijs)

Na het basisonderwijs zijn er verschillende mogelijkheden om voortgezet onderwijs te volgen op Aruba. Enerzijds kan men praktijkonderwijs volgen (EPB (Educacion Profesional Basico)) en anderzijds heeft men de keuze uit de mavo (vier jaar), havo (vijf jaar) of het vwo (zes jaar). Overigens maken de leerlingen van het voortgezet onderwijs op Aruba hetzelfde Centraal Examen (CE) als in Nederland.

Op Aruba is ook een internationale school aanwezig die voornamelijk bezocht wordt door de kinderen van expats. Het is een privéschool waar in de Engelse taal les wordt gegeven.

Middelbaar onderwijs

Na het basisonderwijs bestaat er een mogelijkheid om middelbaar onderwijs te volgen aan het Colegio EPI (Educacion Profesional Intermedio). Het Colegio EPI levert vier opleidingen: Unit Ciencia & Tecnologia (Wetenschap en Techniek), Unit Economia (Economie), Unit Hospitality & Tourism (Gastvrijheid en Toerisme) en Unit Salubridad & Servicio (Gezondheid en Dienstverlening).

Hoger onderwijs

Na het middelbaar onderwijs bestaat er de mogelijkheid om hoger beroepsonderwijs te volgen aan het ‘Instituto Pedagogico Arubano (IPA)’. Het IPA is een lerarenopleiding voor primair en secundair onderwijs. Universitair onderwijs is te volgen aan de ‘Universiteit van Aruba (UA)’ en aan ‘The Caribbean University of Aruba’.

De Universiteit van Aruba is een relatief kleine universiteit, telt vier faculteiten: Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR), Financieel Economische Faculteit (FEF), The Faculty of Hospitality & Tourism Management Studies en de Faculty of Arts and Science (FAS).

Speciaal onderwijs

Voor kinderen en leerlingen die lichamelijk, zintuiglijk of verstandelijk gehandicapt zijn, zijn er op Aruba verschillende onderwijsinstellingen waar speciaal onderwijs wordt aangeboden.

Opleidingen, cursussen en trainingen

Daarnaast is het mogelijk om op Aruba verschillende opleidingen, cursussen en trainingen te volgen aan diverse instituten en particuliere instellingen. Zo worden ondermeer computertrainingen en cursussen in Papiaments aangeboden op het eiland.