Kunst op Aruba

Een stralende zon, parelwitte stranden, een azuurblauw gekleurde oceaan en luxe hotels & resorts. Dát zijn de dingen waar je aan denkt als je aan Aruba denkt! Maar daar doe je het eiland toch ernstig tekort mee. One Happy Island heeft zoveel meer te bieden. Wat je denken van de levendige kunstscene! De huidige Arubaanse kunstenaars maken hele mooie objecten die zelfs in de rest van wereld hooggewaardeerd worden. Aruba kent een lange traditie met het vervaardigen van kunst. Miljoenen jaren is het Benedenwindse Eiland onbewoond geweest. Dat veranderde toen de indianen voet aan wal zetten. Indianen die over een rijke cultuur beschikten met tal van kunstuitingen!

TIPStreet art in San Nicolas

In San Nicolas geniet je van prachtige muurschilderingen gemaakt door lokale kunstenaars. San Nicolas ligt vlakbij Baby Beach. Het is een leuke dagtocht om eerst te genieten op het strand van Baby Beach en daarna de muurschilderingen te bewonderen in San Nicolas.

Street art In San NicolasPrachtige Street art in San Nicolas

Indianen

De Arawakken waren de eerste mensen die aan land gingen op Aruba. En wel specifiek de Caiquetío’s; een stam van de Arowakken. In de loop van de tijd zijn er veel sporen van deze indianen op het eiland gevonden. Deze zijn allemaal te bekijken in de verschillende musea die Aruba rijk is. In deze musea kun je bijvoorbeeld kijken naar stenen werktuigen, schelpsieraden en keramiek dat door de oorspronkelijke bewoners van Aruba vervaardigd is. Maar ook in de buitenlucht hebben de Caiquetío’s kunstuitingen achtergelaten. Op meer dan dertig plekken zijn namelijk rotstekeningen te bekijken. Dit zijn geometrische schilderingen van mensen en dieren die met rode verfstof getekend zijn. De rotstekeningen zijn te bewonderen op verschillende rotsformaties en in de grotten van het Arikok Nationaal Park. De technieken en indiaanse symbolen worden nog steeds gebruikt door de hedendaagse Arubaanse kunstenaars.

Kolonisten

De indianen zijn lange tijd de enige mensen op Aruba geweest. Dat veranderde abrupt toen het Spaanse rijk grote delen van de wereld ging ontdekken en koloniseren. De Spaanse kolonisten deporteerden uiteindelijk de gehele inheemse bevolking. Daarmee kwam er een einde aan de indiaanse kunstuitingen op het eiland. In de tijd die daarop volgde kwam het Benedenwindse Eiland in het bezit van de Engelsen om uiteindelijk in Nederlandse handen te vallen. Heden ten dage is Aruba één van de vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden. De Spaanse, Engelse en Nederlandse kolonisten introduceerden allemaal hun eigen kunstvormen op het eiland.

Immigratie

Aruba heeft de achterliggende tachtig jaar heel veel immigranten mogen ontvangen. Op dit moment leven meer dan vijfentachtig verschillende nationaliteiten op het eiland. Al deze verschillende mensen hebben hun stempel gedrukt op het Arubaanse kunstlandschap.

Olieraffinage

Olie is nooit gevonden op Aruba, maar het eiland heeft een zeer prominente rol gespeeld in de mondiale raffinage en overslag van het zwarte goud. Er zijn biljoenen (een 1 met 12 nullen!) vaten ruwe olie geraffineerd en overgeslagen op het tropische eiland, ongekend natuurlijk voor zo’n klein stipje in de grote Caribische Zee. Uiteraard kon de lokale Arubaanse bevolking al dat werk niet alleen verhapstukken en er ontstond een enorme stroom van werkimmigranten richting Aruba.

Olieraffinage ArubaOlieraffinaderij op Aruba

Een groot deel van de gelukszoekers kwam uit de Caribische regio. Landen als Venezuela, Trinidad en Tobago, Grenada en Saint Vincent werden hofleverancier. Maar ook Suriname en Madeira leverden volop arbeiders voor de Arubaanse olie-industrie. Het hooggeschoolde personeel werd geworven in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Ook sommige mensen die via deze weg op het eiland terecht kwamen, hielden zich bezig met het maken van kunst.

Toeristen

Vandaag de dag is het toerisme de belangrijkste economische pijler op Aruba. Het zonovergoten eiland ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen. Het leeuwendeel van deze vakantiegangers is afkomstig uit Noord-Amerika; de Verenigde Staten en Canada dus. Aruba behoort tegenwoordig tot één van de bestbezochte Caribische bestemmingen. Al deze toeristen zorgen voor veel werkgelegenheid. Zoveel werk dat de Arubanen het zelf allemaal niet aankunnen en dus mensen hebben aangetrokken vanuit het buitenland. Slechts op deze manier was het mogelijk om alle vacatures op te vullen met de werkimmigranten van elders. Samen met de werkimmigranten kwamen er verschillende vormen van kunst op het eiland.

Geografische rangschikking

De Arubaanse kunstenaars zijn op vier verschillende manieren te rangschikken. De eerste categorie behelst mensen die op het eiland geboren en getogen zijn. Deze kunstenaars blijven hun hele leven op het eiland wonen en werken. De tweede groep bevindt zich in Nederland. Dit zijn uit Arubaanse ouders geboren kunstenaars die in Nederland hun kunst bedrijven. De derde groep Arubaanse kunstenaars hebben het Benedenwindse Eiland verlaten en zijn zich elders in de wereld gaan vestigen om daar hun vak uit te oefenen. De vierde groep tenslotte zijn de kunstenaars die niet op Aruba zijn geboren, maar zich daar wel hebben gevestigd.

Koninkrijk der Nederlanden

Aruba is één van de vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden. Curaçao, Sint Maarten en Nederland zijn de overige vier landen. Onderling is er een hechte band en zijn er veel samenwerkingsverbanden. Zo is het onderwijs op Aruba, Curaçao en Sint Maarten voor het leeuwendeel gebaseerd op het Nederlandse systeem. Dat betekent dat veel Arubaanse kunstenaars gedurende hun onderwijsjaren kennis hebben vergaard over de Nederlandse geschiedenis, Nederlandse tradities en gewoontes. De kans is groot dat dat invloed heeft gehad op de manier waarop zij nu hun kunst uiten.

Beeldende kunst

De beeldende kunst is één van de populairste kunstvormen. Dat geldt ook voor de situatie op Aruba. De meeste Arubaanse kunstenaars houden zich bezig met schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotograferen, sculptuur, keramiek, installatie, multimedia, et cetera.

  discipline
Annemiek van Vliet -
Anjo Rotteveel -
Alida Martinez schilderkunst, textielkunst, beeldhouwkunst en mix media
Alfonso de Windt schilderkunst
André Kock schilderkunst
Belinda de Veer schilderkunst en beeldhouwkunst
Ciro Abath glas, keramiek, brons en andere metalen
Daan Homan schilderkunst
Danilo Geerman schilderkunst en keramiek
Dick Tuinder beeldhouwkunst
Edmond Tujeehut -
Eefje van der Straten van Twillert schilderkunst
Ephraim Britten schilderkunst
Elvis Tromp schilderkunst en grafische vormgeving
Elvis Lopez schilderkunst en installatie
Evelino Fingal schilderkunst, muntenontwerper en bankbiljetontwerper
Elisa Lejuez-Peters schilderkunst en fashion
Frank Croes -
Francis Escalona -
Frans Sluiter schilderkunst
Grace Ashruf Rahusen schilderkunst
Gustave Nouel schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst en monumentaal vormgever
Glenda Heyliger beeldhouwkunst
Gilbert Senchi beeldhouwkunst
Guido Vonk keramiek
Heleen Bongers fotografie
Irene Peterson -
Jeanne Ecury schilderkunst
Jane Hochstuhl Getty schilderkunst
Jani Croes schilderkunst
Joannes Donati schilderkunst
Juancho Dijkhoff schilderkunst
Junior de Windt -
Lara Kuiperi fotografie
Laureen Croes schilderkunst
Marian Abath glas en zilver
Maria Teresa Martinez schilderkunst
Marcello Werleman -
Marlene van Blarcum schilderkunst
Marco van Esdonk schilderkunst, sculptuur en glassieraden
Marisol Canizales schilderkunst
Miriam de L’Isle keramiek
Melvin Anderson glasblaaskunst
Mo Mohamed schilderkunst
Nadine Salas fotografie
Osaira Muyale schilderkunst
Pablo Teófilo Quant schilderkunst
Rosalie Klein fotografie
René van Nie schilderkunst
Renwick Heronimo grafische vormgeving
Robert Arenz fotografie
Rosanna Koelewijn-Tromp schilderkunst
Ruurd M. van der Meulen schilderkunst en fotografie
Ruthy Vrieswijk-Bergen schilderkunst
Ryan Daniel Oduber moderne media
Stan Kuiperi schilderkunst
Sandra Quandt maritieme kunst (schelpen, ect.)
Sonya Lemminga schilderkunst
Timothy Charles -
Vanessa Paulina schilderkunst
Vera Croes keramiek
Wouter van Romondt schilderkunst
Wim de Waal schilderkunst

Literatuur

De literatuur heeft op Aruba verschillende fases doorlopen. Dit heeft ermee te maken dat het eiland gekoloniseerd is. In het begin leek de literatuur veel op die van het moederland. Langzamerhand veranderde dat en werd er rebelser geschreven. Uiteindelijk werd de toon in de literatuur harder en ontstond er verzet tegen de kolonisator. De literatuur op het eiland is meertalig waarbij het Papiaments de meest gebezigde taal is. Het Nederlands, Spaans en Engels zijn de talen waarin ook veel geschreven wordt. Eén van de literaire stromingen die je op Aruba vindt, is het zogenaamde Arubaanse indianismo. Deze literatuur is gestoeld op de tijd van voor Columbus. Op het eiland heerste toen een volledige balans tussen de indianen enerzijds en de flora & en fauna anderzijds. Deze balans werd wreed verstoord vanaf het moment dat Aruba werd gekoloniseerd; in eerste instantie door de Spanjaarden. Liefhebbers van de Arubaanse literatuur komen op het ABC-eiland helemaal aan hun trekken in de verschillende goed geoutilleerde bibliotheken; daar is onder andere een schat aan proza en poëzie te vinden. Van alle Arubaanse auteurs is werk te vinden in de bibliotheken.

  genre
Augusto Esteban Croes dichter
Belén Kock-Marchena dichter en verhalenverteller
Clarette Quandus dichter
Denis Henriquez schrijver, dichter en toneelschrijver
Desiree Correa kinderboekenschrijver en toneelschrijver
Dax Hassell dichter en toneelschrijver
Ernesto Rosenstand dichter en toneelschrijver
Eduardo Curet dichter
Elston A. Thomas dichter
Francisco Pardo schrijver
Frank Williams schrijver, dichter, toneelschrijver en schrijver van korte verhalen
Frank Booi dichter
Henry Habibe dichter, literatuurcriticus en letterkundige
Joan Leslie schrijver en dichter
Jossy Tromp schrijver
Josette Daal kinderboekenschrijver
Jacques Thönissen schrijver
J.S. Corsen dichter
J. Tromp dichter
J.M. Mansur dichter
Luti Martinez dichter
Mario Dijkhoff dichter
Olga Orman schrijver, kinderboekenschrijver, dichter en verhalenverteller
Osaira Muyale -
Philomena Wong dichter
Ruthy Vrieswijk-Bergen dichter
Rosabelle Illes dichter
Ruben Odor dichter
Ramón Todd Dandaré dichter
René van Nie schrijver, scenarioschrijver en cineast
Richard Piternella schrijver
Tico Croes dichter
Quito Nicolaas schrijver, dichter en essayist
Yolanda Croes dichter

Muziek

Muziek speelt een belangrijke rol op Aruba. Op het eiland is overal muziek aanwezig waarbij verschillende muziekstijlen zijn te horen. Regelmatig worden beroemde muzikanten ingevlogen om op te treden op diverse festivals. Uiteraard kun je iedere avond in de hotels & resorts genieten van optredende muziekbandjes.

Steelband Aruba

  genre
Alfonso “Buchi” Boekhoudt -
Alwin Toppenberg pianist
Bernadina Growell zangeres, pianist, accordeonist en gitarist (speler van de cuarta: een typische Arubaanse gitaar met vier snaren)
Caro Emerald zanger (jazz)
Claudius Phillips zanger (carnavalsmuziek en gospel)
Carmen Herrera -
Ivan Jansen gitarist
Maybelline Arends-Croes zangeres, pianist en gitarist (speler van de cuarta: een typische Arubaanse gitaar met vier snaren)
Marlon Titre gitarist
Mo Mohamed -
Padu del Caribe zanger, pianist, componist en liedschrijver (songwriter)

Dans

De danskunst speelt een prominente rol in het Arubaanse leven. Alle verschillende danssoorten hebben zich in de loop van de tijd op het eiland verzameld. De Polka, wals, salsa, danza, joropo, baile di cinta (lintendans), merengue, socarengue, reggae, rumba en de tuba hebben zich geïntegreerd in de Arubaanse zang en dans.

  genre
Astrid Salazar ballet, jazz, moderne dans en traditionele folklorische dans
Alydia Wever choreograaf
Carmen Herrera -
Diana Antonette Wever klassiek ballet, jazz en flamenco

Theater

Naast de vele live-shows in de grote hotels & resorts zijn er op Aruba ook theatervoorstellingen te bezoeken met theaterproducties van eigen bodem.

  genre
Alydia Wever -
Carmen Herrera -
Takhai Mohamed -

Architectuur

De architectuur op Aruba is onderscheidend te noemen. De eerste huisjes die op het eiland werden gebouwd, worden Cas di torto genoemd. Deze primitieve huisjes werden opgetrokken van hout, stro, leem, klei, kalk en maïsstengels. Als je zo’n huisje wil zien, moet je naar het Arikok Nationaal Park togen; daar is nog zo’n nagemaakte Cas di torto te bewonderen. Authentieke oerhuisjes van het type Cas di torto zijn verder op het eiland helaas niet meer te vinden; deze zijn in de loop van de tijd allemaal vergaan. Dat geldt niet voor de zogenaamde cunucu (kunuku)-woningen; deze hebben de tand des tijds wel overleefd. Op de kieper beschouwd bestaan er twee soorten cunucu (kunuku)-woningen: die van het platteland en die van de stad. Het zijn eenvoudige huisjes die een woonkamer en één of twee slaapkamers bezitten. Daarnaast is Hollandse invloed ook goed zichtbaar in de vorm van oranje dakpannen en tegels.

Op de wind

Een mijlpaal in de Arubaanse architectuur is het jaar 1940. Dat is het jaar dat airconditioning werd uitgevonden en zich verspreiden over de wereld. Vóór die tijd moesten de huizen op een andere manier gekoeld worden. De oplossing was om de huizen ‘op de wind’ te bouwen; op die manier kon maximaal geprofiteerd worden van de verkoelende noordoostpassaatwind. Tegenwoordig is de natuurlijke ventilatie en koeling weer helemaal in zwang gekomen. Grote roerganger achter deze tendens is de Nederlandse architect Piet Boon. Op buureiland Bonaire staan ondertussen tientallen Piet Boon-villa’s die op een natuurlijke manier gekoeld worden.

Film

Het eerste Aruba International Film Festival (AIFF) vond plaats in 2010. Niemand minder dan Richard Gere gaf acte de presence op het succesvol verlopen festival. Het film festival is een flinke stimulans voor jonge Arubaanse filmmakers die zich het vak meester willen maken en zich verder willen ontwikkelen. Sinds 2010 is nog ieder daaropvolgend jaar het AIFF georganiseerd, hetgeen het bewijs is dat het is uitgegroeid tot een toonaangevend festival.

  discipline
Francisco Pardo -

Kunstinstellingen

Op Aruba is het mogelijk om verschillende kunstinstellingen te bezoeken. Het is zeer de moeite waard om daar eens te gaan kijken!

Aruba Art and Management Concultancy (AAMC)
Sint Nicolaas Foundation for the Arts (SINFA)
South End Art Foundation
Westin Aruba

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba