San Nicolas

San Nicolas (Sint Nicolaas) telt ruim 18.000 inwoners en is daarmee na Oranjestad de tweede stad van Aruba. San Nicolas ligt aan de zuidwestkant van het ABC-eiland aan zee en is in het bezit van een haven. De afstand tussen Oranjestad en San Nicolas bedraagt ongeveer 19 kilometer.

Geschiedenis

San Nicolas heeft zijn naam te danken aan de heer Nicolaas Johannes van der Biest (1808-1873), een vroegere landeigenaar van dit deel van One Happy Island. De goud-, fosfaat- en oliewinning op Aruba bracht veel schepen naar San Nicolas waardoor het stadje tot bloei kwam. Tijdens de hoogtijdagen van de olie-industrie deden per jaar 1700 tankers de haven van San Nicolas aan. 

Vanuit het hele Caribische gebied werken veel immigranten (met name veel Engelssprekende) in de olieraffinage en olieoverslag van San Nicolas. Dit deel van Aruba is dan ook het meest ‘Brits Caribisch’ door de vele arbeiders uit de voormalige Britse koloniën van de Caribische archipel. De olieraffinage en olieoverslag van San Nicolas zijn de laatste jaren weer volledig tot bloei gekomen.

Ontspanning

In tegenstelling tot de situatie in Oranjestad is San Nicolas niet erg toeristisch. Je zult er dus ook niet veel hotels & resorts tegenkomen. De laatste tijd probeert het stadje wel aantrekkelijker te worden voor toeristen. Er zijn dan ook steeds meer accommodaties te vinden voor de bezoekers. San Nicolas is gezegend met twee fantastische stranden: Baby Beach en Roger’s Beach. Het is een feest op hier te verblijven.

Baby Beach bij San Nicolas

Verder kent het San Nicolas een wereldberoemde bar: Charlie’s Bar. Charlie’s Bar bestaat sinds 1941 en is een begrip op het Benedenwindse Eiland. De bar hangt vol met duikvondsten, krantenartikelen, (verkeers)borden en andere trofeeën. Je kunt er bovendien goed eten en genieten van sterke verhalen onder het genot van een drankje. San Nicolas is overigens de enige stad op Aruba waar legale prostitutie is toegestaan.

Een van de belangrijkste trekpleisters van San Nicolas vormt het jaarlijks terugkerende Carubbian Festival. Gedurende dit festival verandert de hoofdstraat van San Nicolas in een waar openlucht theater. Naast de voorstellingen kun je dan genieten van allerlei plaatselijke lekkernijen!

Bezienswaardigheden

Cultuurliefhebbers komen in San Nicolas ook aan hun trekken in de verschillende musea, galeries, oude kerken, historische gebouwen en monumentale vuurtorens. Galeria Harmonia laat het werk zien van hedendaagse Arubaanse en Caribische kunstenaars. In de galerij tref je geen prullaria uit souvenirwinkels aan maar echte kunst. 

Net buiten San Nicolas vind je de Lourdesgrot. Het kerkje in de grot dateert uit 1958 en wordt opgesierd door een 700 kg wegend beeld van Maria. Ieder jaar wordt op 11 februari de dag van Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdes gevierd. Vanuit de Santa Teresia-kerk in San Nicolas gaan gelovigen dan in processie naar de grot om een mis bij te wonen. Liefhebbers van modeltreinen kunnen bovendien hun hart ophalen in het gratis toegankelijke modeltreinmuseum van San Nicolas.

Beroemd

In San Nicolas zijn twee beroemde Arubanen geboren: de zanger Bobby Farrell en de honkballer Xander Bogaerts. San Nicolas heeft sowieso iets met honkbal. In 2010 won het honkbalteam van San Nicolas de Senior League Baseball wereldbeker in het Amerikaanse Main. Alle mensen op Aruba waren heel erg trots op deze unieke sportprestatie!

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgidsen Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij naar Aruba? Met deze reisgidsen kom je op de mooiste plekjes!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij TUI Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Guide And Go heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Kras
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba