Facebook Twitter

San Nicolas

San Nicolas telt ruim 18.000 inwoners en is daarmee na Oranjestad de tweede stad van Aruba. San Nicolas ligt aan de zuidwestkant van Aruba aan zee en is in het bezit van een haven. De afstand tussen Oranjestad en San Nicolas bedraagt ongeveer negentien kilometer.

Geschiedenis

San Nicolas heeft zijn naam te danken aan de heer Nicolaas Johannes van der Biest (1808-1873), een vroegere landeigenaar van dit deel van Aruba.

De goud-, fosfaat- en oliewinning op Aruba bracht veel schepen naar San Nicolas waardoor het stadje tot bloei kwam. Tijdens de hoogtijdagen van de olie-industrie deden per jaar 1700 tankers de haven van San Nicolas aan.

Vanuit hele Caribische gebied werken veel immigranten - met name veel Engelssprekenden - in de olieraffinage en olieoverslag van San Nicolas. Dit deel van Aruba is dan ook het meest ‘Brits Caribisch’ door de vele arbeiders uit de voormalige Britse koloniën van de Caribische archipel.

Nu staat de olieraffinage en olieoverslag van San Nicolas op een lager pitje, maar de karakteristieke sfeer in het voorheen eenvoudige dorp is gebleven.

Ontspanning

In tegenstelling tot de situatie in Oranjestad is San Nicolas niet erg toeristisch. Je zult er dus ook niet veel hotels en resorts tegenkomen. De laatste tijd probeert het stadje wel aantrekkelijker te worden voor toeristen. Er zijn dan ook steeds meer accommodaties te vinden voor de bezoekers. Verder kent het San Nicolas een wereldberoemde bar: Charlie’s Bar.

Charlie’s Bar bestaat sinds 1941 en is een begrip op Aruba. De bar hangt vol met duikvondsten, krantenartikelen, (verkeers)borden en andere trofeeën. Je kunt er goed eten en genieten van sterke verhalen onder het genot van een drankje. San Nicolas is overigens de enige stad op Aruba waar legale prostitutie is toegestaan.

Bezienswaardigheden

Cultuurliefhebbers komen in San Nicolas ook aan hun trekken in de verschillende musea, galeries, oude kerken, historische gebouwen en monumentale vuurtorens.

Galeria Harmonia laat het werk zien van hedendaagse Arubaanse en Caribische kunstenaars. In de galerij tref je geen prullaria uit souvenirwinkels aan maar echte kunst.

Net buiten San Nicolas vind je de Lourdesgrot. Het kerkje in de grot dateert uit 1958 en wordt opgesierd door een 700 kg wegend beeld van Maria. Ieder jaar wordt op 11 februari de dag van Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdes gevierd. Vanuit de Santa Teresia-kerk in San Nicolas gaan gelovigen dan in processie naar de grot om een mis bij te wonen.

Liefhebbers van modeltreinen kunnen hun hart ophalen in het gratis toegankelijke modeltreinmuseum van San Nicolas.