Flora

Aruba heeft te maken met een steppeklimaat. Dat betekent dat de hoeveelheid neerslag op jaarbasis gering is. Bomen en planten die het hele jaar door veel water nodig hebben, zul je op One Happy Island dus niet tegenkomen. Aruba heeft overigens te maken een regenperiode en droge periode. Tijdens de eerstgenoemde periode zuigen de bomen en planten zich helemaal vol met water. Dat is de tijd dat het Benedenwindse Eiland helemaal groen kleurt. Op dit moment zijn er meer dan vijfhonderd verschillende plantensoorten beschreven en gedocumenteerd op Aruba. Het leeuwendeel van de planten dat er groeit en bloeit zijn cactussen. Daarnaast zul je op het eiland veel divi-divi, aloë vera en agave tegenkomen.

fofoti bomen ArubaOp Eagle Beach staan deze fraaie fofoti bomen. De fofoti wordt vaak verward met de divi-divi maar is dat echter niet. De fofoti boom groeit richting de zee en heeft een gedraaide stam. De fofoti bomen op Eagle Beach zijn zeer populair om gefotografeerd te worden.

Cactussen

Aruba staat vol met cactussen. Het eiland telt heel veel verschillende soorten stekelplanten. Groot. Klein. En in alle denkbare vormen. Sommige cactussen zijn metershoog en andere piepklein. Zo lijken de boomcactussen wel tot in de hemel te groeien. Bolcactussen daarentegen blijven laag bij de grond. Laatstgenoemde heeft karakteristieke, roodzwart gekleurde stekels. Het is verre van aanbevelenswaardig om daar met je voeten op te gaan staan; dat zal dan een pijnlijke affaire opleveren! De kadushi (Cereus repandus) is de meest voorkomende cactus op Aruba. De kadushi ressorteert onder de zogenaamde zuilcactussen en kan meer dan vier meter hoog worden. De kadushi wordt door de Arubanen voor heel veel doeleinden ingezet. Zo kan de kadushi gebruikt worden als een natuurlijke erfafrastering. Maar daarnaast kan de plant ook gegeten en gedronken worden; er worden respectievelijk soepjes en likeurtjes van gemaakt.

Cactus ArubaCactus

Cactussoorten van Aruba (selectie)

Nederlands Engels Latijns
Bolcactus Turk’s cap cactus Melocactus macracanthos
Boomcactus - Ritterocereus griseus
Cactus Barbed-wire cactus Acanthocereus tetragonus
Cactus - Pereskia guamacho
Cactus - Pilosocereus lanuginosus
Meloencactus (Milon di seru) - -
Schijfcactus - Opuntia curassavica
Schijfcactus - Opuntia elatior
Spaanse juffer Prickly pear Opuntia wentiana
Zuilcactus - Subpilocereus repandus
Zuilcactus (Cadushi) Giant club cactus Cereus repandus

Divi-divi

De divi-divi is hét symbool van Aruba. Deze boom groeit met de richting van de passaatwinden mee en krijgt op deze manier haar karakteristieke vorm. De divi-divi boom die op Eagle Beach pronkt is één van het meest gefotografeerde objecten van het Caribische eiland; ieder jaar worden er ontelbaar veel foto’s van deze boom gemaakt. Het looizuur dat uit de vruchten kan worden gewonnen, speelde vroeger een belangrijke economische rol op Aruba. Sinds de introductie van de synthetische looimiddelen is deze functie van de divi-divi verloren gegaan.

Divi Divi BoomDivi-divi

Aloë vera

De aloë vera is een andere plantensoort die nauw met Aruba verbonden is. De aloë vera behoort tot de vetplanten en kent tientallen verschillende variëteiten. Het geleiachtige sap uit de aloëbladeren wordt een geneeskrachtige werking toebedeeld. De aloë vera is ten tijde van de West-Indische Compagnie (WIC) met de Nederlanders met vanuit Afrika naar Aruba gekomen. Het Benedenwindse Eiland was ooit het grootste aloë exporterende land ter wereld. Aruba kreeg de naam aloë-eiland omdat hele land vol stond met aloëplanten. Op het eiland zijn tegenwoordig heel veel producten te koop, die van aloë vera zijn gemaakt zoals crèmes, zalfjes en shampoos!

Agave

De agave is ook een plantensoort die een belangrijke economische rol heeft gespeeld op Aruba. Uit de bladeren van de agave sisalana wordt sisal gewonnen. Sisal is een tropische vezel met tal van toepassingen. Met name in borstels, vloerbedekkingen en dartborden wordt sisal verwerkt. Overigens kan deze vetplant doorgroeien tot hoogtes van tien meter! Indrukwekkend!

Plantensoorten van Aruba (selectie)

Nederlands Engels Latijns
Aloë vera Aloe vera Aloe vera
Agave Agave Agave
Acacia - -
Bromelia Bromeliad Bromelia humilis (B. lasiantha)
Bougainvillea - -
Flamboyant - -
Geelhout - -
Hortensia - -
Kalebas - -
Kibrahacha - -
Orchidee - Brassavola nodosa
Potloodplant Pencil tree Euphorbia tirucalli
Pokhout Lignum-vitae Guaiacum officinale
Pokhout Roughbark lignum-vitae Guaiacum sanctum
Rode zadelboom - -
Steenhout - -
Sabalpalm Sabal palm Sabal cf. causiarum (Sabal sp.)
Witte zadelboom - -
Verfhout - -
Waaiboom Divi-divi Caesalpinia coriaria
Zeedruif (Stranddruif) Seagrape (Baygrape) Coccoloba uvifera
- Mottled spurge Euphorbia lactea
- - Guaiacum officinale
- - Guaiacum sanctum
- - Tabebuia chrysanthia

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba