Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Dolfijnen & Walvissen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels Haaien

Koraalriffen van Aruba

Voor tal van tropische vissen en andere zeebewoners vormen koraalriffen hun natuurlijke leefomgeving oftewel natuurlijke habitat. Koraal behoort tot de holtedieren en bezit een dode kern met levende koraalsteen-afzettende-uitstulpingen. De koraaldiertjes eten voornamelijk plankton en algen. De koraalriffen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, opgebouwd uit koraal.

Koraal ArubaDeze foto maakten we tijdens het snorkelen op Aruba.

Koraal is een mutualistische, symbiotische samenwerking tussen duizenden koraaldiertjes oftewel koraalpoliepen en miljoenen kalkwiertjes oftewel zoöxanthellen die tezamen een koraalkolonie vormen. De koraaldiertjes zijn maximaal een paar centimeter groot en geven aan de kalkwiertjes het veilige onderkomen waarin zij kunnen overleven. Als tegenprestatie leveren de kalkwiertjes zuurstof en halen ze kalk uit het zeewater dat nodig is voor het exoskelet oftewel huisje van de koraaldiertjes.

Column: Gracieuze trompetvissen op Aruba!

"Op Aruba zwemmen 165 verschillende soorten rifvissen rond. Binnen de Caribische archipel, die meer dan 1000 eilanden telt, is het strandeiland daarmee een goede middenmotor als het om de rifvisvariatie gaat..."Lees column

Verbleken van koraal

Koraalriffen worden in de hele wereld ernstig bedreigd en staan onder grote druk. Met name door het opwarmen van de oceanen ontstaat het zogenaamde ‘bleaching’, oftewel het verbleken van koraal. Het bleaching leidt uiteindelijk tot het afsterven van koraal. Ook door een afname van de watertemperatuur kan verbleking van koraal optreden, maar dat is nu gelukkig niet aan de orde. Daarnaast wordt het bleekproces in gang gezet door een versterkte zonnestraling, chemische invloeden (o.a. verzuring), sedimentveranderingen, pathogene infecties en zoutgehalteveranderingen. Maar ook door overbevissing, verontreiniging en beschadigingen door boten en sportduikers wordt het koraal bedreigd in haar voortbestaan. Aantasting van het koraal heeft grote gevolgen voor de bewoners van de riffen die daar namelijk volledig van afhankelijk zijn.

Koraalriffen ArubaPrachtige koraalrifvissen zwemmen tussen het koraal op Aruba.

Zesduizend koraalsoorten

Koraalriffen zijn een verzameling van koraalkolonies; een markant voorbeeld van een koraalkolonie is hersenkoraal. Alleen aan de oppervlakte van deze bolvormige koraalkolonie leven koraaldiertjes en kalkwiertjes. Net onder de oppervlakte bevindt zich dood materiaal. Als het koraaldiertje sterft, blijft er alleen een leeg exoskelet over. Dit exoskelet vormt de bodem voor weer een nieuw koraaldiertje. Op deze manier blijft de koraalkolonie groeien en in het geval van hersenkoraal zal de bol een steeds grotere diameter krijgen. Wereldwijd zijn er ruim zesduizend verschillende soorten koraal bestudeerd en beschreven. Koraaldiertjes voeden zich zogezegd met plankton; om zich te voeden, steken ze in de nacht hun tentakels uit hun kalkstenen huisjes en vangen zo de voedzame micro-organismen uit het zeewater!

Bewustwording

De Arubaanse autoriteiten én de Arubaanse bevolking zijn zich bewust van het feit dat de natuur van One Happy Island de belangrijkste trekpleister vormt voor toeristen. De bezoekers komen voor parelwitte stranden, mooie natuurparken, intacte koraalriffen en helder oceaanwater. In totaal kun je vijftig verschillende soorten koraal aantreffen in de Caribische Zee die Aruba omspoelt. Toeristen die gaan duiken of snorkelen, kunnen kennismaken met de fascinerende onderwaterwereld van het Benedenwindse Eiland en dus óók oog in oog komen met de verschillende koraalformaties. Als je jezelf bewust bent van het feit hoe kwetsbaar koraal is, ga je er ook heel voorzichtig mee om! Zeker niet aanraken dus! Alleen maar naar kijken en genieten!

Koraalsoorten van Aruba (selectie)

Nederlands Engels Latijns
Brandkoraal - Millepora
Elandgeweikoraal - -
Hersenkoraal Brain Coral Faviidae
Hertshoornkoraal Staghorn Coral Acropora cervicornis
Kuipkoraal - -
Plaatkoraal - -
Pilaarkoraal - -
Rode koraal Red Coral Corallium rubrum
Sterkoraal - -
Steenkoraal - Scelactinia
Schorskoraal - Gorgonaria
Waaierkoraal - Telestacea
Zwart koraal - -

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba