Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Dolfijnen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels

Koraalriffen van Aruba

De koraalriffen vormen de natuurlijke leefomgeving van tal van tropische vissen en andere bewoners. Koraal behoort tot de holtedieren en bezit een dode kern met levende koraalsteen afzettende uitstulpingen. De koraaldiertjes voeden zich voornamelijk met plankton en algen.

Koraal Aruba

De koraalriffen worden in de hele wereld ernstig bedreigd. Met name door het opwarmen van de oceanen ontstaat het zogenaamde ‘bleaching’, het verbleken van het koraal. Het bleaching leidt uiteindelijk tot het afsterven van het koraal.

Maar ook door overbevissing, verontreiniging en beschadigingen door boten en duikers wordt het koraal ernstig bedreigd. Aantasting van het koraal heeft grote gevolgen voor de bewoners van de riffen die daar namelijk volledig van afhankelijk zijn.

De Arubaanse autoriteiten en de Arubaanse bevolking zijn zich bewust van het feit dat de natuur van Aruba de belangrijkste aantrekkingsbron voor de toeristen is. De bezoekers komen voor spectaculaire stranden, intacte koraalriffen en helder oceaanwater. In totaal kun je 50 verschillende soorten koraal aantreffen in de Caribische Zee bij Aruba.

Column: Gracieuze trompetvissen op Aruba!

"Op Aruba zwemmen 165 verschillende soorten rifvissen rond. Binnen de Caribische archipel, die meer dan 1000 eilanden telt, is het strandeiland daarmee een goede middenmotor als het om de rifvisvariatie gaat..."Lees column

Koraal

De koraalriffen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, opgebouwd uit koraal. Koraal is een mutualistische, symbiotische samenwerking tussen duizenden koraaldiertjes (koraalpoliepen) en miljoenen kalkwiertjes (zooxanthellen) die tezamen een kolonie vormen.

De koraaldiertjes zijn maximaal een paar centimeter groot en geven aan de kalkwiertjes het veilige huisje waarin zij kunnen leven. Als tegenprestatie leveren de kalkwiertjes zuurstof en halen ze kalk uit het zeewater dat nodig is voor het exoskelet van de koraaldiertjes.

Koraalriffen Aruba

Hersenkoraal is een voorbeeld van een koraalkolonie. Alleen aan de oppervlakte van deze bolvormige koraalkolonie leven koraaldiertjes en kalkwiertjes. Net onder de oppervlakte bevindt zich dood materiaal. Als het koraaldiertje sterft, blijft er alleen een leeg exoskelet over. Dit exoskelet vormt de bodem voor weer een nieuw koraaldiertje. Op deze manier blijft de koraalkolonie groeien en in het geval van hersenkoraal zal de bol een steeds grotere diameter krijgen. Koraalriffen zijn een verzameling van koraalkolonies.

Wereldwijd zijn er ruim 6.000 verschillende soorten koraal beschreven, waarbij de kalkwiertjes verantwoordelijk zijn voor de honderden verschillende kleuren en tinten die het koraal kan aannemen. De koraaldiertjes zelf zijn kleurloos. Koraaldiertjes voeden zich met plankton. Om zich te voeden, steken ze in de nacht hun tentakels uit hun kalkstenen huisjes en vangen zo de voedzame micro-organismen uit het zeewater.

Koraalsoorten van Aruba (selectie)

Nederlands Engels Latijns
Brandkoraal - Millepora
Elandgeweikoraal - -
Hersenkoraal Brain Coral Faviidae
Hertshoornkoraal Staghorn Coral Acropora cervicornis
Kuipkoraal - -
Plaatkoraal - -
Pilaarkoraal - -
Rode koraal Red Coral Corallium rubrum
Sterkoraal - -
Steenkoraal - Scelactinia
Schorskoraal - Gorgonaria
Waaierkoraal - Telestacea
Zwart koraal - -

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij TUI Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Guide And Go heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

Catamaran Snorkel Tour met Lunch

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijke lunch voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Kras
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba