Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Dolfijnen & Walvissen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels Haaien

Zoogdieren van Aruba

De landzoogdiersoorten die op Aruba voorkomen, zijn in twee groepen te verdelen: inheemse soorten en exoten. Het tropische eiland telt zeven inheemse landzoogdieren; allen vleermuissoorten betreffend. Daarnaast vallen er twee exoten, binnen de landzoogdierenfamilie, op Aruba te spotten: de Hummelick’s vesper muis en het Floridakonijn.

Ezel op ArubaWilde ezel op Aruba.

Ezels en geiten

De kans dat op Aruba verwilderde ezels en geiten op je pad komen, is heel groot. Niet voor niets heeft Aruba als bijnaam geiteneiland. Het waren de Spanjaarden en Hollanders die de genoemde diersoorten op het ABC-eiland introduceerden. De ezels werden massaal ingezet om mensen en goederen over Aruba te vervoeren. De geiten werden gehouden voor de productie van melk (kaas) en vlees. Heden ten dage hebben de ezels het moeilijk op het Benedenwindse Eiland; dit heeft velerlei redenen. Gelukkig is er een stichting die zich het lot van deze ezels aantrekt; Red Onze Ezel Aruba. Zij verrichten nuttig werk om zo goed mogelijk voor de dieren te zorgen.

Vleermuizen

De vleermuizen spelen een cruciale rol in het fragile ecosysteem van One Happy Island; bij de bestuiving van de kadushi-cactussen zijn de vliegende zoogdieren namelijk noodzakelijk. Als de kadushi-cactus ’s nachts bloeit, komen de vleermuizen het nectar ophalen en nemen daarbij ongewild het stuifmeel mee dat ze dan weer bij de volgende kadushi-cactus afgeven; op deze manier vindt de noodzakelijke bestuiving plaats. Het leeuwendeel van de diersoorten dat op Aruba leeft, is volledig afhankelijk van de kadushi-cactus als voedselbron; hierbij moet je dan denken aan vogels en reptielen.

Hummelick’s vesper muis

De Hummelick’s vesper muis is behalve op Aruba, ook te spotten op Curaçao, Columbia (noordoosten) en Venezuela (midden). Het is een beest dat zich gemakkelijk aanpast in verschillende habitats. De Hummelick’s vesper muis werd pas in 1960 als soort beschreven.

Floridakonijn

Het Floridakonijn, een haasachtige, staat ook bekend onder een andere naam, namelijk dat van oostelijke katoenstaart. Het dier heeft een grijsbruine vacht met doorgaans een witte vlek op het voorhoofd. Vanaf het moment dat de zon ondergaat op Aruba, wordt het Florakonijn actief en gaat dan op zoek naar kruiden en grassen. Vandaag de dag komt het Florakonijn voor in een groot deel van de Verenigde Staten, Mexico, Midden-Amerika, het noorden van Zuid-Amerika en op een klein deel van de Caribische eilanden.

Zoogdierensoorten van Aruba

Nederlands  Engels  Latijns 
Hummelinck's Vesper Muis Hummelinck's Vesper Mouse Calomys hummelincki
Floridakonijn Eastern Cottontail Sylvilagus floridanus
Trinidadhondvleermuis Trinidad Dog-like Bat Peropteryx trinitatis
Kleine kaalrugvleermuis Davy's Naked-backed Bat Pteronotus davyi
Bladkinvleermuis Ghost-faced Bat Mormoops megalophylla
Langtongvleermuis Miller's Long-tongued Bat Glossophaga longirostris
Langneusvleermuis Southern Long-nosed Bat Leptonycteris curasoae
Trechteroorvleermuis Trinidadian Funnel-eared Bat Natalus tumidirostris
Varkenssnuitvleermuis Velvety Free-tailed Bat Molossus molossus

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba