Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Dolfijnen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels

Zeeschildpadden

Wereldwijd komen er nog zeven verschillende zeeschildpadsoorten voor. Van die zeven leven er ook vier in de wateren van Aruba. Deze vier soorten (dikkopschildpad, groene zeeschildpad, karetschildpad en de lederschildpad) zetten ook op de zandstranden van het Caribische eiland hun eieren af. 

De lederschildpad is de grootste van de vijf. Deze dieren wegen tussen de 250-1000 kg en leggen om de 2-5 jaar eieren. Ze kunnen dan 6-8 keer in dat legjaar een nest krijgen en zetten dan ongeveer 115 eieren per nest af. Ongeveer 1 op de 1000 zeeschildpadden die uitkomen zullen uiteindelijk volwassen worden. 

De zeeschildpadden op Aruba zijn beschermd dus er mag niet op gejaagd worden. Maar er liggen nog vele andere gevaren op de loer. De stranden waar de dieren hun eieren afzetten en de gebieden waar ze foerageren staan onder druk. Het vele kunstmatige licht en de vervuiling van het oceaanwater vormen ook geen bijdrage aan een gezonde toekomst voor de zeeschildpadden. 

Zeeschildpad Aruba

TurtugAruba

TurtugAruba is een organisatie op Aruba die zich het lot van de zeeschildpadden aantrekt. TurtugAruba probeert de zeeschildpaddenpopulatie op Aruba te beschermen en in kaart te brengen. 

Hiervoor worden er regelmatig dieren gevangen, gewogen, gemeten en voorzien van een zendertje waardoor ze via satellieten te volgen zijn. Daarnaast geven de medewerkers van STCB voorlichting en beschermen de nesten op de stranden en proberen op deze manier het voortbestaan van deze dieren te waarborgen. 

Sommige zeeschildpadvrouwtjes leggen hun eieren op het strand onder de vloedlijn waardoor er kans bestaat dat ze weggespoeld worden en verloren gaan. Medewerkers van TurtugAruba verplaatsen in deze gevallen de eieren naar een hoger gelegen veiligere plaats. 

Aruba heeft naast het CITES (Convention on the International Trade in Endangered Species of Flora and Fauna) verdrag ook in 2001 het Inter-Amerikaanse Zeeschildpaddenverdrag getekend. Dit alles om de zeeschildpadden zoveel mogelijk te beschermen. Aruba is, evenals de andere landen die deze verdragen hebben getekend, verplicht om de zeeschildpadden op alle mogelijke manieren te beschermen. 

De Arubaanse handtekeningen onder deze verdragen betekenen dat de jacht op zeeschildpadden verboden is evenals het verstoren van de dieren en de stranden waar ze hun nesten hebben en hun eieren leggen. Daarnaast moeten zoveel mogelijk maatregelen worden genomen om de vangst van zeeschildpadden in de visserij zoveel mogelijk te beperken, zoals bijvoorbeeld de inzet van ‘turtle excluder devices’ bij het gebruik van sleepnetten. 

Daarnaast moet Aruba jaarlijks monitoren hoeveel zeeschildpadnesten er zijn en hoeveel zeeschildpadden er rondzwemmen in de wateren rondom Aruba. Tot slot moet Aruba jaarlijks rapporteren wat zij gedaan heeft om de zeeschildpadden te beschermen. 

Zeeschildpadsoorten van Aruba 

Nederlands Engels Latijns
Dikkopschildpad Loggerhead Sea Turtle Caretta caretta
Groene zeeschildpad Green Sea Turtle Chelonia mydas
Karetschildpad Hawksbill Sea Turtle Eretmochelys imbricata
Lederschildpad Leatherback Sea Turtle Dermochelys coriacea

 

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij TUI Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Guide And Go heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

Catamaran Snorkel Tour met Lunch

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijke lunch voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
Kras
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba