Fauna Koraalrif Vissen Zeeschildpad Dolfijnen & Walvissen Reptielen Amfibieën Zoogdieren Vogels Haaien

Zeeschildpadden

Op dit moment leven er nog zeven verschillende soorten zeeschildpadden in de wereldzeeën en oceanen. Vier daarvan zijn ook te spotten in de wateren die Aruba omspoelen. Bovendien zetten deze mastodonten van de zee ook hun eitjes af op de hagelwitte stranden van One Happy Island. De vier soorten betreffen de dikkopschildpad, groene zeeschildpad, karetschildpad en de lederschildpad.

Zeeschildpad ArubaHet is altijd leuk om een zeeschildpad te spotten.

TIPZeeschildpadden spotten bij Tres Trapi!

Wil je graag zeeschildpadden spotten? Ga dan snorkelen bij de snorkelspot Tres Trapi! Bij deze snorkelspot zie je weinig tropische vissen omdat er geen koraal groeit. Er zwemmen wel zeeschildpadden omdat de zeebodem bedekt is met zeegras. We hebben tijdens het snorkelen op deze plek maar liefst twee zeeschildpadden gespot. Naast het zeegras zie je op de bodem ook prachtige zeesterren. Je treft Tres Trapi naast Malmok Beach.

Lederschildpad

Van alle zeeschildpadden is de lederschildpad het grootst. Deze zeekolossen kunnen een gewicht bereiken dat tussen de 250 en 1.000 kilogram schommelt. De vrouwtjes leggen om de 2-5 jaar eieren. In één legjaar kunnen ze 6-8 keer een nest krijgen waarbij dan ongeveer 115 eieren per nest worden afgezet. Al met al zijn dat natuurlijk enorme aantallen. Aantallen die broodnodig zijn om als soort te overleven; want slechts 1 op de 1.000 zeeschildpadjes die uit zijn of haar eitje kruipt, zal het tot volwassendom brengen. Op het menu van lederschildpadden staan hoofdzakelijk kwallen. Daarmee is de lederschildpad één van de weinige diersoorten die van kwallen alleen leeft. Omdat kwallen voor het grootste deel uit water bestaan, moeten lederschildpadden er dagelijks heel veel van eten.

Zorgen om het voortbestaan

Voor de zeeschildpadden liggen veel gevaren op de loer waarbij onderscheid is te maken tussen gevaren die door mensen worden ingeleid en gevaren waar mensen geen rol bijspelen. De jacht op zeeschildpadden is één van de grootste gevaren in het voortbestaan van de dieren. Zeeschildpadden worden wereldwijd bejaagd om hun schilden en vlees. Zo is in veel Aziatische landen zeeschildpaddensoep een ware delicatesse. Maar ook de vervuiling van het oceaanwater is een grote bedreiging voor zeeschildpadden; met name de grote hoeveelheden plastic die door het water drijven, zijn funest door de dieren. De zeeschildpadden zien dit plastic aan voor voedsel en raken op deze manier vergiftigd. Ook de nestplaatsen komen steeds meer onder druk te staan. Mondiaal worden de zandstranden meer en meer voor recreatie ingezet en verschijnt er steeds meer kunstlicht op de stranden. Door dit kunstlicht raken de net-uit-hun-eitjes-kruipende zeeschildpadden gedesoriënteerd en bewegen ze de verkeerde kant op: niet in de richting van de veilige oceaan, maar in de richting van het land waar onherroepelijk de dood wacht.

Zeeschildpadden nesten Eagle BeachBij het populaire strand Eagle Beach staan grote borden waarop aangegeven wordt hoeveel nesten van de lederschildpadden er op het strand zijn geteld. Zoals je ziet zijn er in 2018 helaas minder nesten geteld dan in 2017. Maar er is ook goed nieuws want in 2019 zijn er 28 nesten geteld op Eagle Beach en dat zijn er 14 meer dan in 2018.

TurtugAruba

TurtugAruba is een organisatie op Aruba die zich het lot van de zeeschildpadden aantrekt. TurtugAruba probeert de zeeschildpaddenpopulatie op het ABC-eiland te beschermen en inventariseren. Hiervoor worden er regelmatig zeeschildpadden gevangen, gewogen, gemeten en voorzien van een zendertje waardoor ze via satellieten te volgen zijn. Daarnaast geven de medewerkers van STCB voorlichting en beschermen de nesten op de stranden en proberen langs deze manier het voortbestaan van deze majestueuze dieren te waarborgen. Sommige zeeschildpadvrouwtjes leggen hun eieren op het strand onder de vloedlijn waardoor er kans bestaat dat ze weggespoeld worden en verloren gaan. Medewerkers van TurtugAruba verplaatsen in deze gevallen de eieren naar een hoger gelegen veiligere plaats waar ze buiten schot blijven van het verwoestende zeewater.

Inter-Amerikaanse Zeeschildpaddenverdrag

In 2001 heeft Aruba het Inter-Amerikaanse Zeeschildpaddenverdrag getekend. Daarnaast was al eerder het CITES (Convention on the International Trade in Endangered Species of Flora and Fauna) onderschreven. Op deze manier worden de zeeschildpadden maximaal beschermd en voor toekomstige generaties gewaarborgd. De Arubaanse handtekeningen onder deze verdragen betekenen dat de jacht op zeeschildpadden verboden is, evenals het verstoren van de dieren en stranden waar ze hun nesten hebben en hun kwetsbare eieren leggen. Daarnaast moeten zoveel mogelijk maatregelen worden genomen om de vangst van zeeschildpadden in de visserij zoveel mogelijk te beperken, zoals bijvoorbeeld de inzet van ‘turtle excluder devices’ bij het gebruik van sleepnetten. Daarnaast moet Aruba jaarlijks monitoren en rapporteren hoeveel zeeschildpadnesten er zijn en hoeveel zeeschildpadden er rondzwemmen in de wateren rondom het Benedenwindse Eiland. Tot slot moet Aruba jaarlijks rapporteren wat zij gedaan heeft om de prachtige zeereptielen te beschermen.

Zeeschildpadsoorten van Aruba 

Nederlands Engels Latijns
Dikkopschildpad Loggerhead Sea Turtle Caretta caretta
Groene zeeschildpad Green Sea Turtle Chelonia mydas
Karetschildpad Hawksbill Sea Turtle Eretmochelys imbricata
Lederschildpad Leatherback Sea Turtle Dermochelys coriacea

 

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba