Historische gebouwen Eloy Arends Huis Henriquez Pand Het Gele Huis Het Groene Huis Huisje Wild KalkovenSchool 1888

Kalkoven

Op Aruba is nog maar één kalkoven te bewonderen. Het is wel een kalkoven die bijna anderhalve eeuw oud is. De kalkoven dateert namelijk uit 1892 en is bovendien een officieel monument. De kalkoven van Aruba is zelfs een uniek industrieel monument en daarmee heel waardevol; op One Happy Island zijn namelijk nog maar heel weinig industriële monumenten aanwezig. De kalkoven staat aan de Ranchostraat in Oranjestad en is tot 1949 operationeel geweest. De kalkoven werd in 1970 gerestaureerd en daarmee voor de toekomstige generaties veiliggesteld. Vroeger waren er veel meer kalkovens op Aruba, maar die zijn helaas allemaal afgebroken.

Kalkoven ArubaDe enige kalkoven van Aruba.

Maar wat is precies een kalkoven?

In een kalkoven worden kalksteen, schelpen of koraalstenen gebrand. Deze materialen bevatten calciumcarbonaat (CaCO3). Onder invloed van het brandingsproces wordt het CaCO3 omgezet in calciumoxide (CaO) en koolzuurgas (CO2). Het CaO valt uiteindelijk uiteen tot een poeder. Dit poeder wordt ongebluste kalk genoemd. Als men vervolgens de ongebluste kalk met water ‘blust’, ontstaat er een bindmiddel dat in de bouw wordt gebruikt als mortel oftewel specie. De temperatuur in een kalkoven wordt opgevoerd tot meer dan duizend graden Celsius. Als er in een kalkoven schelpen worden gebrand, spreekt men van een schelpkalkbranderij. Het principe van het branden van kalksteen is al zeer oud; duizenden jaren geleden brandden de Romeinen al kalksteen om het vervolgens het kalk in de bouw te gebruiken.

In de kalkoven van Aruba werden schelpen en koraalstenen gebrand. De kalk die men hiermee verkreeg, werd ingezet bij het verven en pleisteren van gebouwen en huizen. Santiago Tromp tekende en bouwde de kalkoven van Aruba. Zijn zoon Felipe Santiago Tromp heeft de kalkoven vervolgens operationeel gehouden. Ook op collega ABC-eilanden Bonaire en Curaçao zijn kalkovens te bezichtigen. Op het Nederlandse duikeiland zijn ze te bewonderen bij Landhuis Karpata én bij de ingang van het Washington Slagbaai National Park. Op Curaçao is nog een historische kalkoven te aanschouwen op de voormalige plantage Jan Kok.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij TUI Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba