Historische gebouwen Eloy Arends Huis Henriquez Pand Het Gele Huis Het Groene Huis Huisje Wild KalkovenSchool 1888

Henriquez Pand

Heden ten dage worden alle monumentale panden van Aruba keurig in kaart gebracht, gerestaureerd en beschermd door onder andere de Stichting Monumentenfonds Aruba. Uiteraard moet deze nobele instelling zelf ook ergens op het Caribische eiland gevestigd zijn. Wel, zij zijn gehuisvest in één van mooiste monumentale gebouwen van Aruba; Henriquez Pand. Het Henriquez Pand bevindt zich aan de Schelpstraat 36-38 te Oranjestad en is vernoemd naar de voormalige eigenaar; Abelardo Henriquez sr. Het Henriquez Pand bestaat uit twee delen; een koopmanshuis en een stads-kunukuhuis (stads-cunucuhuis).

Henriquez Pand ArubaHenriquez Pand op Aruba.

Het koopmanshuis dateert uit de 19de eeuw en bevindt zich op nummer 36 aan de Schelpstraat. Het stads-kunukuhuis stamt uit de eerste helft van de 20ste eeuw en bevindt zich op nummer 38 aan de Schelpstraat. Zowel het koopmanshuis als het stads-kunukuhuis zijn geel gekleurd en hebben een dak met rode dakpannen waarbij het koopmanshuis een zadeldak heeft en het stads-kunukuhuis is uitgerust met een schilddak.

De op Curaçao in 1875 geboren Abelardo Henriquez sr., was getrouwd met Dominica Silda Figaroa en was bovendien een zeer ondernemende man met veel verschillende beroepen. Zo was hij ondermeer handelaar, kleermaker en scheepseigenaar. Na het overlijden van Abelardo Henriquez sr. in 1965, kwam het Henriquez Pand in het bezit van zijn zoon, Abelardo Henriquez jr.

Tijdens het leven van Abelardo Henriquez jr. werden de twee huizen door de omwonenden ‘La Casa de la Municipalidad genoemd’. Abelardo Henriques jr. was namelijk erg geliefd door de mensen en bovendien erg vrijgevig. Het Henriquez Pand werd door de familie Henriques op 17 april 1997 aan de  Stichting Monumentenfonds Aruba verkocht. De restauratie van het gebouw nam vervolgens vijf jaar in beslag, waardoor vanaf 2002 de Stichting Monumentenfonds Aruba er kantoor kon gaan houden.

Voor belangstellenden is het helaas niet mogelijk om het Henriquez Pand van binnen te bekijken. Laat onverlet dat het zeer de moeite waard is om de buitenkant van het complex te bewonderen, fotograferen of te filmen.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij TUI Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba