Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Aruba

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Spaans Lagoen

Spaans Lagoen aan de westkust van Aruba is een smalle binnenbaai van 2.000 meter lang en maximaal 500 meter breed. Door de getijdenwerking is er een bijzonder ecosysteem ontstaan: een drasland (wetland). Spaans Lagoen is overigens de enige binnenbaai van One Happy Island en ontstond als gevolg van de zeespiegelstijging na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Spaans Lagoen is ongeveer 70 hectare groot en maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Arikok. Het Nationaal Park Arikok beslaat 20 procent van Aruba.

Draslanden zijn gebieden tussen landelijke en waterrijke gebieden en kennen een grote biodiversiteit. Derhalve is de binnenbaai van Aruba van grote betekenis voor watervogels en is het tevens een belangrijke kraamkamer voor rifvissen en schaaldieren. Spaans Lagoen is mondiaal dermate uniek dat het onderdeel uitmaakt van de Ramsar-Conventie.

Brug

In 2016 is er een brug gebouwd bij Spaans Lagoen. Deze brug is een onderdeel van de zogenaamde Green Corridor. De Green Corridor is de hoofdweg die de luchthaven Reina Beatrix verbindt met San Nicolas. Tijdens de aanleg van de brug is een deel van de mangroven van Spaans Lagoen verloren gegaan. Ter compensatie is een gebied ten noorden van Spaans Lagoen aangewezen waar men zand en slik heeft afgegraven. Daarnaast heeft men een S-vormig kanaal gegraven met een lengte van 150 meter tussen de Caribische Zee en het nieuwe wegdek. Dit kanaal is diep genoeg om bij laag water nog een waterstand van 50 centimeter te garanderen. Bovendien heeft het kanaal langzaam oplopende oevers waardoor er nog voldoende ruimte is voor foeragerende vogels.

De Palm Eiland

Bij de uitmonding van Spaans Lagoen in de Caribische Zee, ligt een stukje uit de kust, het privé-rifeilandje De Palm Eiland. Door de prachtige koraalriffen met kleurrijke tropische vissen, met name grote paarsblauwe papegaaivissen, is het rifeiland een van de populairste duik- en snorkelplekken van Aruba. Het is zeer de moeite waard om De Palm Eiland te gaan bezoeken.

Franse Pas

Ten noorden van Spaans Lagoen bevindt zich een nauwe doorgang tussen de heuvels en de koraalrotsen: Franse Pas (Frenchman’s Pass). Volgens de overlevering woedde hier aan het begin van de 17de eeuw een hevige strijd tussen Franse invallers en de lokale indianen, waarbij het tot op de dag van vandaag niet geheel duidelijk is welke van beide partijen uiteindelijk aan het kortste eind trok. Dit verhaal heeft zulke mythische proporties aangenomen dat sommige Arubanen nog steeds een beetje angst hebben om in het gebied te bivakkeren!

De Franse Pas is nu een prachtig natuurgebied. Zo leven er in het gebied onder andere honderden Caribische parkieten en andere kleurrijke tropische vogels. Deze dieren produceren een kakofonie van prachtige geluiden die fraai rondgalmen in de groene vallei. Kortom, de Franse Pas is een eldorado voor vogelaars, wandelaars en natuurliefhebbers.