Facebook Twitter

Musea

Ondanks het feit dat Aruba een klein eiland is herbergt het toch een aantal musea die het bezoeken meer dan waard zijn.

Uiteraard is het verhaal te leren over de indianen, de allereerste bewoners van het Caribische eiland maar daarnaast zijn er ook nog musea die je op het eerste gezicht niet zou verwachten op Aruba, zoals het Modeltreinenmuseum en het Muntenmuseum.

    adres
Historisch Museum Museo Historico Arubano Oranjestad
Archeologisch Museum Museo Arqueologico Arubano Oranjestad
Muntenmuseum Museo Numismatico Aruba Oranjestad
Museum van Oudheden Museo di Antiguedad Aruba Oranjestad
Rococo Plaza Museum - Tanki Leendert 158g, Oranjestad
Schelpenmuseum - Oranjestad
Aruba Aloë Museum Museo di Aloe Halto
Modeltreinenmuseum - San Nicolas
Sportmuseum Museo di Deporte Aruba Oranjestad
Bijbelmuseum - Oranjestad


Historisch Museum

Het Historisch Museum (Museo Historico Arubano) is gehuisvest in Fort Zoutman. Het is een bescheiden museum waar het verhaal wordt verteld vanaf de indiaanse bewoners van Aruba tot en met de Spaanse en de Hollandse koloniale periode. 

Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum (Museo Arqueologico Arubano) verteld het verhaal van het indiaanse verleden van Aruba. Er zijn veel tastbare voorwerpen uit die tijd bewaard gebleven zoals keramiek, stenen werktuigen en grafurnen.

Het absolute topstuk van het museum is een paar duizend jaar oud indianenskelet. In 1989 zijn veertig skeletten opgegraven bij Malmok aan de noordwestkust.

Muntenmuseum

Het Muntenmuseum (Museo Numismatico Aruba) herbergt zo’n 40.000 historische munten en andere betaalmiddelen uit de hele wereld. Het museum vormt een waar walhalla voor muntenverzamelaars en anderen die interesse hebben in geschiedenis.

Schelpenmuseum

Het Schelpenmuseum herbergt een grote particuliere verzameling van schelpen.

Aruba Aloë Museum

Aruba was in de negentiende eeuw voor een groot deel beplant met aloëplanten omdat destijds de aloëteelt een prominente rol speelde in de Arubaanse economie. Tegenwoordig is er weer een hernieuwde belangstelling voor natuurlijke producten en is de Aruba Aloëfabriek weer nieuw leven ingeblazen.

Uit de bladeren van de aloëplanten wordt heldere gel geperst die vervolgens wordt verwerkt tot shampoos, lotions en zonnebrandmiddelen. Naast de mogelijkheid om de Aruba Aloëfabriek te bezoeken is er een klein museum en een winkel waar de nodige aan aloë gerelateerde producten te koop zijn.

Rococo Plaza Museum

Je vindt in het Rococo Plaza Museum antiquiteiten en bezienswaardigheden in Lodewijk XV-stijl in een complex dat is gebouwd met oude bouwmaterialen uit de 17de eeuw. Onder het dak en in de ‘uivormige’ torens in rood koper zijn drieëntwintig toonzalen gebouwd met ongewone stukken antiek uit Aruba en Zuid-Amerika.

Op de laatste zondag van de maand verkopen plaatselijke Arubanen hun producten op de rommelmarkt. Openingsuren van het Rococo Plaza Museum: van 9.00 uur tot 17.00 uur op doordeweekse dagen, en van 10.00 uur tot 14.00 uur op zaterdag.

Modeltreinenmuseum

Liefhebbers van modeltreinen kunnen hun hart ophalen in het gratis toegankelijke modeltreinmuseum van San Nicolas.

Sportmuseum

Aruba’s 1se (zonder t) sportmuseum valt te lezen boven de ingang van het eerste en enige sportmuseum van Aruba dat is opgericht door Francisco 'Chipen' Chirino.

Bijbelmuseum

Het ds. dr. A. van den Doel Bijbelmuseum toont de nalatenschap van ds. dr. Anthony van den Doel. In dit kleine museum zijn een aantal antieke bijbels, bijbelvertalingen en bijbelse literatuur te bekijken.