Facebook Twitter

Watertoren San Nicolas

Sommige gebouwen maken onmiskenbaar onderdeel uit van het stads- of dorpssilhouet. Molens, kerken en watertorens zijn daar fraaie voorbeelden van. Zij bepalen voor een groot deel de skyline van een stad of dorp.

Dat geldt ook voor de tweede stad van Aruba; San Nicolas. Deze stad is gezegend met een prachtige monumentale watertoren; Watertoren San Nicolas. Deze geelgekleurde watertoren is met een hoogte van veertig meter het hoogste bouwsel van San Nicolas en derhalve een echte ‘landmark’. San Nicolas ligt in het zuidoosten van One Happy Island, op negentien kilometer afstand van de hoofdstad van Aruba; Oranjestad.

Watertoren San Nicolas werd in 1934 gebouwd en was bedoeld om de woningen van San Nicolas en diens directe omgeving van drinkwater te voorzien. Door de jaren heen werden er echter steeds meer huizen in San Nicolas gebouwd.

Het Water- en Energiebedrijf Aruba (WEB), de eigenaar van de watertoren, werd gedwongen om er meer waterreservoirs bij te bouwen om alle huishoudens van drinkwater te voorzien. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd Watertoren San Nicolas buiten werking gesteld.

Het WEB heeft in 1996 Watertoren San Nicolas overgedragen aan de Stichting Monumentenfonds Aruba. De Stichting Monumentenfonds Aruba liet Watertoren San Nicolas vervolgens grondig restaureren. Een operatie die een klein jaar duurde en waarvoor 2,2 miljoen florins (1,1 miljoen euro) op tafel moest worden gelegd.

Heden ten dage is er in Watertoren San Nicolas een industriemuseum gehuisvest. In dit industriemuseum is de geschiedenis van de Arubaanse nutsbedrijven WEB, EIMAR, SETAR, Aruba Airport en Utilities op te tekenen. Van deze nutsbedrijven zijn permanente exposities te bekijken in Watertoren San Nicolas.

Naast Watertoren San Nicolas is Aruba ook in het bezit van een tweede monumentale watertoren; Watertoren Oranjestad. Evenals Watertoren San Nicolas is Watertoren Oranjestad voor belangstellenden te bezoeken.