Grotten

Het Arikok Nationaal Park bevat een aantal grotten die het bezoeken meer dan waard zijn. De grotten zijn opgebouwd uit kalksteen. Hier kun je kennis maken met formaties van stalagmieten, stalactieten, verborgen kamers, (ongevaarlijke) vleermuizen en duizenden jaren oude rotstekeningen van indianen, de oorspronkelijke bewoners van Aruba. De beroemdste grotten van One Happy Island zijn de Fontein grot, de Guadirikiri grot en de Huliba grot.

Fontein grot 

De Fontein grot is de meest bezochte grot van Aruba mede vanwege de goed geconserveerde tekeningen van de Caquetio indianen in het plafond. De gidsen van het Arikok Nationaal Park kunnen je alles vertellen over de grot en diens grote historische betekenis. De Fontein grot bevindt zich in het Arikok Nationaal Park dicht in de buurt van de kust. Op steenworp afstand van de grot bevindt zich het verlaten landhuis van de Plantage Fontein. Bij dit landhuis is een zoetwaterbron aanwezig. 

Guadirikiri grot

De Guadirikiri grot (Quadirikiri) is beroemd vanwege twee kamers waar het zonlicht door de gaten in het dak schijnt. Het is een ideale plek om mooie foto’s en filmopnames te maken. De Guadirikiri grot heeft een lengte van meer dan 100 meter. In de druipsteengrot leven honderden vleermuizen en zijn tekeningen van de indianen te bewonderen. Bij de ingang van de grot staan verschillende informatieborden waar veel kennis valt te vergaren over de grot. Ook de Guadirikiri grot bevindt zich in het Arikok Nationaal Park, eveneens kort in de buurt van de Caribische Zee.

Huliba grot 

De Huliba grot (Baranca Sunu) staat bekend als de ‘Tunnel of Love’ vanwege de hartvormige opening bij de ingang van de grot. De grot heeft een lengte van 300 meter die prima met een zaklamp valt te verkennen. De Huliba grot bevindt zich ten zuidoosten van het Arikok Nationaal Park.

Vleermuizen 

De grotten van Aruba zijn ook van groot ecologisch belang; vleermuizen spelen namelijk een grote rol bij de bestuiving van de vele plantensoorten in het Arikok Nationaal Park. Voor deze vleermuizen zijn de grotten van essentieel belang om een deel van de nacht door te brengen. Vleermuizen zijn namelijk de enige diersoort die de zuilcactussen op het Benedenwindse Eiland kunnen bestuiven. Deze zuilcactussen zijn zeer belangrijk voor Aruba, ze vormen een zogenaamde ‘keystone species’ in het ecosysteem van het tropische eiland. Met andere woorden: voor deze plantensoort is een essentiële ‘sleutelrol’ weggelegd binnen de natuur van Aruba. 

Gedurende de droge periode zijn zuilcactussen (vruchten en bloemen) de proviandkast voor vrijwel alle insecten, hagedissen en vogels op Aruba. En een lege proviandkast is niet verenigbaar met het leven. Simpel gezegd: zonder vleermuizen geen zuilcactussen en zonder zuilcactussen geen flora en fauna op Aruba! Er komen acht verschillende inheemse vleermuissoorten voor op Aruba. Van sommige soorten zijn er helaas nog maar zo’n honderd exemplaren over. De vleermuissoorten van Aruba zijn in drie groepen onder te verdelen: één viseter, vijf insecteneters en twee nectareters.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba