Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Aruba

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Culturele evenementen

Aruba is een cultureel rijk eiland wat zich ondermeer uit in de talrijke culturele en traditionele evenementen die gedurende het jaar worden georganiseerd.

Betico Croes Day

Betico Croes was de leider van de partij die Aruba naar de Status Aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden leidde. Voor de Arubanen geldt de voormalige schoolmeester als een grote held. 25 januari is een feestdag, dan wordt de geboortedag van Betico Croes gevierd.

Carnaval

Het carnaval op Aruba is een van de grootst gevierde carnavals van het westelijk halfrond. Alleen het carnaval in Rio de Janeiro in Brazilië en het carnaval op Trinidad en Tobago zijn in omvang groter. Het verschil tussen het carnaval op Aruba en de bovengenoemde landen zit vooral in de veiligheid. Aruba is een zeer veilige (carnaval) bestemming waar je als toerist geen gevaar loopt.  

De Arubanen zijn van half januari tot Aswoensdag (46 dagen voor Pasen) volledig in de ban van dit feest. Het feit dat 82% van de Arubaanse bevolking katholiek is helpt natuurlijk ook een handje. Kosten nog moeite worden gespaard om er ieder jaar weer een enorm festijn van te maken.

Het Arubaanse carnaval kent verschillende onderdelen en facetten. Er zijn talloze parades en andere festiviteiten. Een van de belangrijkste evenementen tijdens het carnaval is het Tumba festival. Tumba is een muziek- en dansstijl die gespeeld en gedanst wordt op Aruba, Curaçao en Bonaire en is ooit met de slaven op de Benedenwindse Eilanden geïntroduceerd.

Parades

Fakkelparade

De fakkelparade markeert het begin van een nieuw carnavalsseizoen. De geest van het carnaval dient opgelicht te worden middels de symbolische kleine fakkelparade.

Morning Party Jouvert

De Morning Party Jouvert is een parade die om vier uur des nachts begint. Je moet er dus vroeg voor op en daarom de Morning Party Jouvert ook wel de pyamaparty genoemd.

Tivoli Lighting Parade

Tivoli Lighting Parade wordt in het donker gehouden met duizenden lichtjes.

Grote Parade

De Grote Parade (Grand Carnaval Parade) is het hoogtepunt van het carnaval. Op deze dag paraderen de leden van de carnavalsverenigingen in hun schitterende kostuums door Oranjestad. De optocht duurt uren en uren.

Vaarwelparade

De vaarwelparade markeert het einde van het carnaval. Na deze parade wordt een hele grote strooien pop verbrand. Deze pop stelt koning Momo voor. De vlammen rondom koning Momo stellen de dood van het carnaval voor, oftewel einde van het carnaval.

Tumba festival

Tumba geldt als de meest oorspronkelijke muziek van de Benedenwindse Eilanden en is sinds 1971 de belangrijkste muziekstijl tijdens het carnaval op Aruba. Tumba is een soort muziek waarbij ook grappen gemaakt worden over bijvoorbeeld politiek. Maar ook andere muziek- en dansstijlen zijn populair tijdens het carnaval op Aruba zoals Calypso, Rumba, Merengue, Salsa en Samba. Tijdens het Tumba festival wordt er een Tumba-koning gekozen.

Jump-ups

Om de carnavalshit te repeteren houden de carnavalbands al een parade voordat het echte carnaval begint. Ook zijn de carnavalsverenigingen al bezig met hun repetities. Dit worden de Jump-ups genoemd.

Verkiezingen

Tijdens het carnaval op Aruba worden talloze verkiezingen georganiseerd variërend van schoonheidswedstrijden tot een competitie tussen de beste grappenmakers (Prince & Pancho).

Carnaval in San Nicolas

San Nicolas is de bakermat van het Arubaanse carnaval. Het carnaval van San Nicolas is minder commercieel dan dat in Oranjestad maar minstens zo uitbundig.

Dag van de vlag en het Volkslied        

Sinds 1986 vieren de Arubanen op 18 maart hun onafhankelijkheid van de voormalige Nederlandse Antillen. De ‘Dag van de vlag en het Volkslied’ oftewel de ‘Nationale Dag’ oftewel ‘Arubadag’ wordt opgevrolijkt met plechtigheden, vuurwerk en diverse evenementen. Arubanen die in Nederland wonen staan ook feestelijk stil bij dit moment op de Arubadag.

Dande Festival

Het Dande Festival is een Arubaanse traditie direct na de jaarwisseling. Kleine muziekgezelschappen gaan dan van deur tot deur om op deze manier al zingend iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Dera Gai

Oorspronkelijk was Dera Gai (Sint-Johannesdag) een oogstfeest van de Indianen. De katholieke kerk verbond er later de naamdag van Johannes de Doper aan. Op 24 juni wordt Dera Gai gevierd.