Dos Playa

In het Nationaal park Arikok (Arikok National Park) bevindt zich Dos Playa (Dos Playa Beach). Dos Playa is Spaans en betekent ‘twee stranden’. Bij dit stukje aan de midoostkust van Aruba liggen twee boka’s (inhammen) naast elkaar in de kalksteenkust die opgesierd worden met twee fantastische zandstranden: Dos Playa. Dos Playa is gesitueerd aan een gelijknamige baai: Dos Playa Bay (Dos Playa Baai).

Hoe ziet Dos Playa eruit?

Het zuidelijke strand van Dos Playa heeft lengte van honderd meter en een breedte van tweehonderd meter. Het noordelijke strand van Dos Playa heeft een lengte van zeventig meter en een breedte van honderd meter. Door de ruige oceaan verandert de hoeveelheid zand van Dos Playa voortdurend: zand wordt bruut afgekalfd en weer met veel geweld teruggeworpen. Op de hagelwitte zandstranden liggen mooie stenen en schelpen, maar zijn helaas weinig schaduwplekken. Bovenop het kalksteenplateau bevindt zich een gedenksteen van een jonge marinier die tijdens het duiken hier noodlottig verongelukte.

Nestelende zeeschildpadden

Dos Playa heeft ook een torenhoge natuurwaarde, het is namelijk één van de belangrijkste Arubaanse zandstranden waar maar liefst vier soorten zeeschildpadden hun eitjes afzetten. De volgende vier soorten zeeschildpadden nestelen op de twee stranden van Dos Playa: lederschildpad (driekiel), karetschildpad, onechte karetschildpad en de groene zeeschildpad. De lederschildpad bijt het spits af; deze gigantische zeeschildpadden leggen van maart tot juli hun eitjes op Dos Playa. De andere drie zeeschildpadsoorten nestelen later in het jaar op de Arubaanse zandstranden waaronder op Dos Playa.

ZeeschildpadZeeschildpad.

Ieder jaar worden de stranden van Dos Playa schoongemaakt en geprepareerd ten faveure van de nestelende zeeschildpadden waarbij Turtugaruba het voortouw neemt. Turtugaruba is een natuurorganisatie op Aruba die zeeschildpadden probeert te beschermen. Tijdens de schoonmaakacties wordt al het aangespoelde afval (plastic, touwen, vislijnen, et cetera) verzameld en afgevoerd. Dit om te voorkomen dat de zeeschildpadden ervan gaan eten of erin verstrikt raken. Bovendien moeten de babyzeeschildpadjes vrijbaan hebben als ze uit hun eitjes komen en richting oceaan kruipen: hierbij moeten ze niet gehinderd worden door zwerfafval dat op het strand ligt.

Naast plastic, spoelt er ook veel hout (boomstammen, takken, planken, et cetera) aan op de stranden van Dos Playa. Van dit hout worden versperringen op de stranden gebouwd om te voorkomen dat er voertuigen (4WD, quads, crossmotoren, et cetera) op Dos Playa gaan rijden en de legende zeeschildpadden daarmee verstoren of hun nesten kapotmaken. De nesten worden namelijk op deze stranden niet afgezet zoals dat wel gebeurt op Eagle Beach.

Privé of openbaar?

Dos Playa is een openbare strand. Zogezegd ligt Dos Playa in het Nationaal park Arikok. Dit natuurpark is van ma t/m zo geopend van 08:00 tot 16:00 uur. Om toegang tot het Nationaal park Arikok te verkrijgen, is het noodzakelijk om een entreekaartje te kopen.

Wat zijn de mogelijkheden bij Dos Playa?

Zonnebaden, picknicken, (bodyboarden) en (golfsurfen). Het is niet toegestaan om te barbecueën op Dos Playa.

Dos Playa ligt aan de wilde en ruige kant van Aruba: de golven zijn hoog en de stromingen sterk. Derhalve wordt het sterk afgeraden om hier het water te betreden. Toch zijn er mensen die de golven en stromingen van Dos Playa trotseren: bodyboarders en golfsurfers. In de boka’s ontstaan hoge golven die geschikt om te bodyboarden en golfsurfen. Alleen watersporters met heel veel ervaring gaan hier te water; vaak zijn het locals die de plaatselijke omstandigheden zeer goed kennen: zij weten precies waar onder water de scherpe rotsen en het puntig koraal zich bevinden. Daarnaast weten zij exact hoe de veranderlijke stromingen lopen.

Zijn er hotels bij Dos Playa?

Bij Dos Playa zijn geen hotels of resorts.

Bereikbaarheid

Dos Playa is met een auto of te voet bereikbaar. Het is wel verstandig om een 4WD te gebruiken. Het is niet toegestaan om met een voertuig over Dos Playa heen te rijden. Dit om te voorkomen dat zeeschildpadnesten kapot worden gereden en andere schade aan de natuur wordt aangericht.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba