Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Aruba

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Werken

Aruba heeft door de jaren heen een enorme arbeidsmigratie gekend met name door de sterk opbloeiende olie-industrie. Sinds 1925 zijn er enorme hoeveelheden olie geraffineerd en overgeslagen op Aruba. Dit heeft grote groepen arbeidsmigranten uit alle delen van de wereld naar het eiland gebracht.

De olie-industrie heeft de laatste decennia qua grootste werkgever plaats gemaakt voor een gigantische toeristenindustrie. Dit heeft veel arbeidsplaatsen gegenereerd in alle takken van deze sector.

Maar niet alleen in de toeristische sector is er veel werkgelegenheid ook in andere beroepsvelden zoals de bouwsector en de ict is er doorlopend behoefte aan gekwalificeerde werknemers. Sommige arbeidskrachten treden in dienst bij bedrijven of instellingen andere werknemers worden gedetacheerd op Aruba.

Iedereen die wil gaan wonen en werken op Aruba krijgt te maken met het DIMAS (Departamento di Integracion, Maneho y Admision di Stranhero). Het DIMAS is de organisatie op Aruba die belast is met het uitvoeren van het vreemdelingenbeleid van de Arubaanse overheid.

Werkgevers op Aruba verlangen vaak meertalige werknemers die onder andere de Nederlandse en Engelse taal meester zijn. Daarnaast kan het spreken van het Papiaments en Spaans erg nuttig zijn op het Caribische eiland.

In Oranjestad zijn verschillende uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars die je prima kunnen adviseren en begeleiden bij het zoeken van een passende baan op Aruba.

Eigen onderneming

Sommige Nederlanders zien zakelijke kansen en mogelijkheden op Aruba en besluiten om een eigen onderneming te beginnen op het Caribische eiland. Bij het opstarten en uitvoeren van een eigen bedrijf op Aruba komt uiteraard veel kijken.

De Kamer van Koophandel en Nijverheid Aruba (KvK) en het DIMAS (Departamento di Integracion, Maneho y Admision di Stranhero) zijn belangrijke Arubaanse instanties voor raad en advies.

Het begint met een goed onderbouwd ondernemingsplan (businessplan). Het ondernemingsplan bestaan uit verschillende onderdelen en facetten. De keuze van de rechtsvorm (eenmanszaak, VOF, BV, CV, NV of maatschap), benodigde vergunningen, concurrentie analyse, marketingstrategie, financiering en de haalbaarheid van de onderneming zijn daar voorbeelden van.

Als er eenmaal een bedrijf op Aruba staat moeten er vervolgens periodiek handelingen verricht worden die niets met de primaire bedrijfsvoering te maken hebben. Te denken valt onder andere aan de loonadministratie, jaarrekeningen en belastingaangifte (loonbelasting, winstbelasting, etc.) Uiteraard is het altijd mogelijk om dit werk uit te besteden aan professionals.

Vaak is het dan ook verstandig om gedurende de start en het verdere bestaan van een onderneming op Aruba, geregeld raad en advies in te winnen bij vakmensen (accountants, administrateurs, bedrijfsadviseurs, belastingadviseurs, boekhouders, financieel adviseurs, etc.) over deze specialistische materie.

Congressen, symposia en seminars

Aruba is mondiaal gezien een geliefde plek voor het organiseren van verschillende soorten congressen, seminars, symposia, lezingen, cursussen en vergaderingen. Deelnemers aan bovengenoemde bijeenkomsten kunnen naast deze zakelijke activiteiten genieten van alle schoonheid en luxe die Aruba te bieden heeft.

De grote hotels & resorts bieden uitstekende faciliteiten waar zakelijke bijeenkomsten worden gehouden. Een van de hotels & resorts vormt zelfs de behuizing van het grootste congrescentrum (1.400 m2) van de Caraïben. Daarnaast kent het eiland nog enkele historische locaties en verschillende musea waar de congressen, seminars en symposia kunnen plaatsvinden in pittoreske entourages.

Belasting en wetgeving

De Arubaanse belastingwetgeving heeft naast wat verschillen een groot aantal overeenkomsten met die van Nederland. De Belastingdienst van Aruba (Servicio di Impuesto) is verantwoordelijk voor de belastingzaken op het Caribische eiland.

Ook het rechtsbestel is voornamelijk op Nederlandse leest geschoeid. Aruba kent het Gerecht in eerste Aanleg, hoger beroep wordt aangetekend bij het op Curaçao gevestigde Hof en cassatie wordt aangetekend bij de Hoge Raad in Nederland.