Cultuur Vlag, wapenschild en volkslied Taal Geloof Sport en spel Media Architectuur Culinair

Architectuur op Aruba

Als je een liefhebber bent van de Caribische architectuur, kun je het beste een reis boeken naar Curaçao. Op dit grootste ABC-eiland zijn oneindig veel monumentale landhuizen en andere historische gebouwen te bewonderen. Alleen Cuba beschikt binnen de Caribische archipel over een nog groter cultureel historisch erfgoed. Maar ook op Aruba komen mensen die geïnteresseerd zijn in de bouwkunst prima aan hun trekken. Het valt op dat de monumentale huizen op One Happy Island kleiner zijn dan die op Curaçao. Bovendien zijn de huizen op Aruba altijd in bezit van gesloten galerijen.

Noordoostpassaatwind

In het pre-airconditioning tijdperk, moesten de huizen op Aruba uiteraard ook gekoeld worden; anders waren ze niet of nauwelijks bewoonbaar. Op het Benedenwindse Eiland straalt namelijk vrijwel iedere dag de tropenzon. Gelukkig staat er ook iedere dag een verkoelende noordoostpassaatwind op Aruba. Daar maakten de architecten vroeger handig gebruik van. Door de huizen ‘op de wind’ te bouwen, werd er maximaal gebruikgemaakt van de verkoelende werking van de passaatwinden. De hedendaagse architectuur op Aruba is voor een groot deel geïnspireerd op de bouwkunsten van vroeger. Ook het koelen door de wind heeft weer op sommige plekken haar intrede gedaan. De Nederlandse topontwerper Piet Boon heeft dit super milieu-vriendelijke concept ook op Bonaire al grootschalig uitgerold.

Huis ArubaPrachtige woning op Aruba.

Restauratie en renovatie

Vroeger werd er slordig omgesprongen met het culturele erfgoed van Aruba, maar vandaag de dag is dat een heel ander verhaal. Nu worden de pareltjes uit het verleden gekoesterd. Heel veel monumentale bouwsels worden gerestaureerd of gerenoveerd. De Arubaanse autoriteiten zijn zich van twee zaken goed bewust; enerzijds dat het voor de toekomstige generaties Arubanen van belang is dat zij de gebouwen uit het verleden kunnen blijven aanschouwen en anderzijds dat de monumentale gebouwen belangrijke trekpleisters vormen voor de toeristen die massaal het eiland bezoeken!

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba