Als je op vakantie gaat naar Aruba zullen er momenten zijn dat geld betaald moet worden. Dat kan uiteraard via verschillende manieren. Het leeuwendeel van de uitgaves op het eiland is middels een creditcard te voldoen. Daarnaast kan het uiteraard handig zijn om cash geld op zak te hebben. Als je contant geld wil opnemen, kun je je wenden tot banken en geldautomaten.
Op Aruba is het mogelijk om met Amerikaanse dollars te betalen.
De Arubaanse florin (AWG) is de officiële munteenheid op Aruba, maar ook de Amerikaanse dollar is een wettige betaalmiddel. De AWG werd in 1986 ingevoerd, dat was het jaar dat Aruba de zogenaamde status aparte verwierf binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Voor die tijd was de Antilliaanse gulden (ANG) de munteenheid op het zonovergoten eiland. De ANG is nu nog de officiële munteenheid op Curaçao en Sint Maarten, maar dat gaat veranderen; de ANG wordt uiteindelijk vervangen door de Caribische gulden (Cmg). De AWG heeft sinds 1986 een vaste wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar: 1 USD = 1,79000 AWG. In Nederland wordt de AWG soms ten onrechte de Arubaanse florijn of Arubaanse gulden genoemd.
Boek je een vakantie in het RIU Palace Aruba dan mag je portemonnaie eigenlijk thuis blijven! Oké, misschien wil je toch een leuke souvenir kopen maar dat zijn dan ook echt de enige kosten. Dankzij de Ultra All Inclusive formule in dit super de luxe 5-sterren hotel geniet jij van een heerlijk zorgeloze vakantie. Er zijn vier à la carte restaurants waaronder Japans en Italiaans en zes bars. Een heerlijke cocktail is dus altijd in de buurt. En bij TUI profiteer je ook nog van extra luxe, speciaal voor geselecteerde hotels, 'TUI Exclusive'. Tijdens deze vakantie word jij heerlijk in de watten gelegd, het lijkt wel een droom!Meer info & boeken
De AWG bestaat uit biljetten en muntgeld. Op de munten prijkt de beeltenis van koning Willem Alexander; koning der Nederlanden. De munt van vijftig cent is niet rond, maar vierkant. Op de bankbiljetten (serie 2019) vinden we afbeeldingen van bedreigde dieren- en plantensoorten die op en rondom Aruba leven. Op het 10 florin biljet staat de groene zeeschildpad, op het 25 florin biljet de troepiaal, op het 50 florin biljet pronkt postelein, op het 100 florin biljet de groene leguaan en op het 200 florin biljet is de Noordelijke kuifcaraca afgebeeld.
Biljetten (florin) | 10 | 25 | 50 | 100 | 200 | 500 |
Munten (cent) | 5 | 10 | 25 | 50 | ||
Munten (florin) | 1 | 2,5 | 5 |
Naast banken, kun je op Aruba geld wisselen bij de grote hotels & resorts, maar de wisselkoers die gehanteerd wordt bij banken is gunstiger dan die bij hotels & resorts. Het leeuwendeel van de Arubaanse banken opent om 08:00 uur en sluit om 16:00 uur. Wissel overigens geen geld op Schiphol want dan betaal zeker te veel.
Op het eiland staan behoorlijk wat geldautomaten waar je met een Nederlandse betaalpas Amerikaanse dollars of Arubaanse florins kunt opnemen. Op Aruba spreekt men van ATM’s (Automatic Teller Machine’s). Let op dat je betaalpas een Maestro- of Cirruslogo heeft. Ieder dorp op het eiland heeft wel een geldautomaat en in Oranjestad staan er meerdere. Het is mogelijk dat je je pinpas nog moet instellen voor gebruik buiten Europa. Bij de meeste banken doe je dit snel via een app of online. Bij opname van geld bij een geldautomaat op Aruba worden door de bank uiteraard wel kosten in rekening gebracht.
Deze geldautomaat tref je in het district Noord vlakbij Palm Beach.
Het betalen van rekeningen middels een creditcard is heel gemakkelijk en veilig. Dat geldt uiteraard ook als je op vakantie gaat naar Aruba. In het leeuwendeel van de hotels & resorts, eet- en drinkgelegenheden en winkels is het betalen middels een creditcard heel normaal. Vergeet niet je pincode van je creditkaart te onthouden want deze heb je bij een betaling of geldopname tegenwoordig vaak nodig.
Naast de gewone rekening, heerst er op Aruba een fooi-geef-cultuur. Als je bijvoorbeeld naar de rekening kijkt van een etentje in een restaurant, zie je dat vaak 10-15% servicekosten zijn opgevoerd. Deze fooi wordt dan eerlijk over al het personeel verdeeld. Als deze servicekosten niet op de rekening zijn opgevoerd, is het in principe niet nodig om fooi te geven. Niet alleen in de horeca bestaat een cultuur van het geven van fooien, dat vinden we ook terug bij taxichauffeurs en gidsen. Als je een leuke eilandtour hebt gemaakt op Aruba, ben je geneigd om de gids een extraatje te geven. Aruba ontvangt jaarlijks heel veel toeristen uit Noord-Amerika: Verenigde Staten en Canada. Voor hen is het heel normaal om fooi (tip) te geven. In Europa bestaat die vanzelfsprekend veel minder, daar geeft men pas fooi als men zeer tevreden is over de geleverde dienst.
Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!
Meer infoGa jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!
Meer infoTrek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!
Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!
Meer infoTIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!
TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!
Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!
Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba