Reisdocumenten Vaccinaties & inentingen Aangifte goederen Huisdieren op Aruba Geldzaken Post Drinkwater Elektriciteit Telefoon & internet Hulpdiensten Toeristische informatie

Elektriciteit op Aruba

Als je op vakantie bent op Aruba, ga je uiteraard gebruikmaken van elektriciteit. Het is dan belangrijk je te realiseren dat de netspanning op One Happy Island anders is dan in Nederland. De netspanning in ons land bedraagt 220 Volt/50 hertz en op Aruba 110 Volt/60 hertz. Je hebt dus voor je apparaten een adapter of wereldstekker nodig. Deze adapter kun je op het eiland kopen of neem je mee vanuit Nederland. Aruba heeft overigens een bijzondere band met elektriciteit/energie. Het heeft altijd de ambitie uitgesproken om uiteindelijk voor 100% gebruik te maken van duurzame energie! Wijlen Wubbo Ockels heeft daar een belangrijke rol bij gespeeld.

Wereldstekkers bij Bol.com

TIP4-delige wereldstekker set

Op Aruba gebruikt men een andere stekker dan in Nederland. Het is daarom handig om een reisstekker mee te nemen als je op vakantie naar Aruba gaat. Met deze handige set wereldstekkers heb je altijd de juiste stekker bij je, waar je ook bent ter wereld. Met deze stekkerset op zak kom je nooit voor verrassingen te staan, ideaal!Meer info & bestellen

Windenergie

Op Aruba staat in San Nicolas, aan de oostkant van het eiland, het windmolenpark Vader Piet. De windturbines hebben een gemiddelde capaciteit van 18 megawatt per maand en bij een constante wind een capaciteit van 30 megawatt per maand. Aruba verbruikt nu 105 megawatt per maand. Het is de bedoeling dat uiteindelijk 18% van de energiebehoefte wordt geleverd door windenergie. Een tijdje lang is geprobeerd om een tweede windmolenpark aan te leggen op het Caribische eiland bij Urirama, een natuurgebied aan de noordkust, maar dat is van de baan. Het idee stuitte op te veel weerstand bij omwonenden; zij vreesden geluidsoverlast en gezondheidsproblemen. Bovendien waren zij bang dat minder toeristen Kapel Alto Vista zouden bezoeken; een bekende bedevaartsoord. De kapel ligt namelijk vlak in de buurt waar het windpark zou worden opgetrokken.

Windmolenpark Vader Piet ArubaWindpark Vader Piet op Aruba.

De kans bestaat dat er nu bij Windpark Vader Piet extra windturbines worden geplaatst. Maar de Arubaanse autoriteiten kijken niet alleen naar windenergie als alternatief voor energieopwekking uit olie en gas. Er wordt ook gedacht aan zonnepanelen, koudwaterkoeling en naar energieopwekking door vuilverbranding.

Column: Windenergie op Aruba!

"De energiehonger op het eiland is dan ook enorm. De Arubanen zelf en de ruim 1,4 miljoen toeristen die zich jaarlijks op Aruba vermaken, slurpen grote hoeveelheden kilowatturen op en dat moet ergens vandaan komen..."Lees column

Zonne-energie

Op Aruba bevinden zich verschillende grootschalige zonne-energie projecten. Een daarvan bevindt zich op het dak van de parkeerterrein van het Internationale Luchthaven Koningin Beatrix. Dit dak heeft een oppervlakte van 24.000 m2 en is sinds 2015 volledig bedekt met zonnepanelen. Jaarlijks wordt 7.000.000 kWh gegenereerd door de 14.000 zonnepanelen. Dat is voldoende om meer dan 500 Arubaanse huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Een ander voordeel is dat de auto’s op het vliegveld in de schaduw parkeert kunnen worden. Maar ook op veel overheidsgebouwen zijn de daken bedekt met zonnepanelen. Daarnaast zijn talrijke hotels & resorts bedekt met zonnepanelen. Zelf het Arubaanse marinekazerne in Savaneta is uitgerust met 4.000 zonnepanelen waarmee voldoende energie wordt opgewekt voor het hele kazerne. Het kazerne is daarmee de eerste energieneutrale kazerne ter wereld.

Energiebesparing

Duurzame energie opwekken is een ding, energie besparen is een ander verhaal. Een van de dingen waar je veel energie mee kunt besparen, is verlichting. Op Aruba worden in alle openbare gebouwen de confensionele verlichting vervangen door LED-verlichting. Ook de straten gaan verlicht worden door LED-verlichting. De LED-verlichting heeft twee duidelijke voordelen: enerzijds leidt het tot een jaarlijkse energiebesparing van 50 tot 80%, anderzijds zal het leiden tot een jaarlijkse vermindering van CO2-uitstoot met 3.000 tot 5.000 ton!

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba