Facebook Twitter
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Aruba

Aanbiedingen en Lastminutes naar Aruba
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Arikok Nationaal Park algemeen

Om Aruba's unieke landschappen en haar flora & fauna te beschermen voor de bevolking van Aruba en haar bezoekers, is in 1995 het Arikok Nationaal Park (Parke Nacional Arikok (PNA)) opgericht. Het park is vernoemd naar een van de bergen die in het gebied ligt, de 185 meter hoge Sero Arikok. Het park ligt aan de noordoostkant van One Happy Island, beslaat ongeveer een vijfde deel (17%) van het Caribische eiland en is circa 32 km2 groot. Met de auto of te voet is het mogelijk kennis te maken met de geologische, natuurlijke en cultureel-historische bezienswaardigheden die het PNA te bieden heeft.

Het heuvelachtige terrein met haar cactuswouden, grillige rotsformaties (kalksteen, kwartsdioriet, lava en edelsteen) en kalksteengrotten (druipsteengrotten) biedt onderdak aan tal van bijzondere planten en dieren. Veel voorkomende en goed te spotten dieren zijn de snel wegschietende hagedissen, statige leguanen en de meest kleurrijke vogels (Arubaanse prikishi, trupiaal, et cetera). Maar Arikok herbergt ook zeldzame dieren, zoals de Arubaanse holenuil (Arubaanse Shoco) en de Arubaanse ratelslang.

Arikok park Aruba

Het park heeft ook een aantal indrukwekkende baaien met prachtige stranden. Het saffierblauwe water werkt betoverend op ogen. Maar let op: we zitten hier aan de oostkant van het ABC-eiland, de zee is hier veel te gevaarlijk om in te gaan zwemmen. Het Arikok Nationaal Park herbergt twee grotten waar rotstekeningen van de indianen te zien zijn. Tot slot is in het park een natuurlijk zwembad aanwezig, de zogenaamde Natural Pool. Dit is een favoriete plek voor zowel toeristen als voor de lokale bevolking.

In het Papiamentu (de taal die op de Benedenwindse Eiland wordt gesproken) worden vaak de woorden boka (inham, monding), seru (heuvel), pos (put), rooi (droge rivierbedding) en tera (aarde) gebruikt. Als je enig begrip van deze woorden hebt, wordt de betekenis van sommige geografische aanduidingen en namen in het Arikok Nationaal Park een stuk duidelijker.

Parkingang

De hoofdparkingang van het Arikok Nationaal Park bevindt aan de San Fuego 70, daarnaast is er nog een tweede ingang, de Vader Piet-ingang. Het park is dagelijks geopend van 08.00 tot 16.00 uur; na 15.00 uur is er geen entree meer mogelijk. Om het Arikok Nationaal Park zoveel mogelijk te beschermen en te onderhouden is er uiteraard veel geld nodig. De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt 11,00 dollar (peildatum 2017). Voor kinderen die jonger zijn dan 17 jaar is het park gratis toegankelijk.

Parkregels

Het is niet toegestaan om met een auto over de stranden en zandduinen van het park te rijden. Het is niet toegestaan om dieren of planten mee naar het park te brengen. Het is niet toegestaan om dieren, planten, stenen, et cetera uit het park mee te nemen. Het is niet toegestaan om de dieren in het park te verstoren of te verjagen. De maximale snelheid in het park bedraagt 20 kilometer per uur. Je mag alleen maar in het park kamperen, bbq’en en vissen als je daar een speciale toestemming voor hebt.

Bezoekerscentrum

Sinds 2009 heeft het Arikok Nationaal Park een nieuw bezoekerscentrum, dat officieel geopend werd door Prinses Margriet. Het bezoekerscentrum bevindt zich bij de hoofdparkingang. Men heeft geprobeerd om het centrum zo natuurvriendelijk en duurzaam mogelijk te bouwen. Zo is er bijvoorbeeld een ingenieus koelsysteem bedacht gebruikmakend van wind en water waardoor er geen energievretende airconditioning aangelegd hoefde te worden. In het bezoekerscomplex kun je op een interactieve manier kennis maken met alles wat het Parke Nacional Arikok te bieden heeft. Zo mag je allerlei dingen aanraken en kun je luisteren naar geluiden van inheemse dieren, je kunt zelfs deelnemen aan een heuse quiz. Verder bezit het centrum nog een Arikok Logo Shop waar je aan Arikok gerelateerde spulletjes kunt kopen en een Arikok Coffee House waar lokale en authentieke gerechten op de kaart staan.