Arikok Park Geschiedenis Mijnbouw, landbouw en plantages Bergen, baaien en blowholes Grotten en Natural Pool Dieren en planten Auto-, fiets,- en wandelroutes

Geschiedenis Arikok

Doordat sinds de jaren 80 van de vorige eeuw een paar invloedrijke bewoners op Aruba het behoud van de kwetsbare natuur belangrijker vonden dan de ongebreidelde projectontwikkeling, is maar liefst 18% van het eiland (34 km2) uiteindelijk Arikok National Park geworden en daarmee veiliggesteld en gewaarborgd voor de toekomstige generaties. Er zijn maar weinig eilanden in de Caribische archipel waar zo’n groot deel van het oppervlak gereserveerd is voor de natuur. 

Het Arikok National Park heeft een bijzondere naam. Vraag is natuurlijk waar deze naam vandaan komt? Wel, de Nederlander Arie Kok bezat een kleine plantage en kunuku (plantage-huisje) in het gebied dat uiteindelijk het Arikok National Park is gaan heten! Deze informatie heeft men kunnen opdiepen uit een oude landkaart van 1827. 

Chronologisch tijdsverloop

1980 Plannen voor het maken van een park in het gebied van de bergen Seru Arikok en Seru Jamanota resulterend in het park; Cunucu Arikok.
1995 Hernieuwde plannen voor het beschermen van de natuur op Aruba en het creëren van een natuurpark.
1996 Oprichting van een commissie voor de oprichting van een natuurpark op Aruba
1997 Commissie presenteert plan voor de oprichting en besturing van een natuurpark op Aruba
2000 Oprichting van de Arikok National Park Foundation (FPNA)
2003 Het Arikok National Park ontvangt van Europese fondsen 7,1 miljoen euro om het park op te zetten. Dit geld werd met name aangewend om de infrastructuur aan te leggen.
2009 Aanleg van een nieuw bezoekerscentrum bij de ingang van het park
2010 Aanleg van een geasfalteerde hoofdweg door het Arikok Nationaal Park

Bescherming vleermuizen

Doorlopend wordt er in het Arikok National Park onderzoek gedaan naar vleermuizen. Iedereen die een bezoek brengt aan Aruba, zal het opvallen dat er heel veel cactussen groeien. Overal waar je kijkt, groeien deze stekelplanten. Wat niet veel mensen weten, is het feit dat vleermuizen een hele belangrijke rol spelen bij de bestuiving van cactussen. Op Aruba leven zeven verschillende soorten vleermuizen. Sommige van deze vleermuizen eten alleen insecten en bij andere staat alleen fruit op het menu. Door de vleermuizen op Aruba goed te monitoren en in kaart te brengen, zijn ze goed te beschermen. 

Bescherming ratelslangen

Op Aruba leeft een unieke ratelslangensoort. Endemisch voor het eiland. Naar deze hele bijzondere hagedissensoort wordt in het Arikok National Park doorlopend onderzoek gedaan. De wetenschappelijke naam voor de Arubaanse ratelslang luidt: Crotalus unicolor. Lokaal staat hij bekend onder de naam Cascabel. De populatie Arubaanse ratelslangen is klein en staat bovendien onder grote druk. Overal liggen gevaren op de loer. Zo worden er veel Arubaanse ratelslangen doodgereden door auto’s of vertrapt door wilde ezels en geiten. Om de Arubaanse ratelslangen maximaal te kunnen beschermen, wordt er veel onderzoek gedaan. Zo worden er exemplaren gevangen en getagd om ze op die manier goed te volgen. 

Nationale vogelteldag

Op Aruba leven heel veel verschillende soorten vogels. Ieder jaar wordt op het tropische eiland de nationale vogelteldag georganiseerd. Op deze manier wordt er veel data verzameld die van grote waarde kan zijn bij de bescherming van de vogels die op Aruba leven. In het Arikok National Park zijn op die dag dan ook veel vogelaars en vogelspotters actief. 

Herbebossing

In het Arikok National Park is men constant bezig met het planten van nieuwe bomen en planten. Met name inheemse soorten die elders op het eiland onder grote druk zijn komen te staan, worden weer op het park gepland. 

Toekomst

Er staan verschillende uitdagingen te wachten voor de (onderwater)natuur op One Happy Island. Het is de verwachting dat het toerisme op het Benedenwindse Eiland de komende jaren nog verder gaat groeien. Op deze manier zal er nog meer druk op de natuur van het ABC-eiland komen te staan. Er zullen nog meer huizen en faciliteiten voor de bewoners en de bezoekers gebouwd moeten worden. Dit zal uiteindelijk ten koste gaan van delen van de natuur. 

Er zullen door de beleidsmakers en natuurbeschermers in Oranjestad daarom duidelijke plannen moeten worden gemaakt om de belangen van mensen, natuur en milieu voor toekomstige generaties te beschermen en te waarborgen. Men moet er voor waken dat het hele eiland de komende jaren volgebouwd wordt door enthousiaste projectontwikkelaars, waardoor de natuur en het milieu in de verdrukking zullen komen.

Daarnaast treden er de komende decennia grote veranderingen op in de oceanen met name door de stijging van de temperatuur. Hierdoor kunnen er grote problemen ontstaan voor de koraalriffen. Met name het bleken van het koraal, het zogenaamde ‘coral bleaching’ is een groot gevaar. Hierdoor sterft het koraal uiteindelijk af. Het hoeft geen betoog dat de koraalriffen op Aruba van essentieel belang zijn voor de honderden verschillende vissoorten die voorkomen op het Caribische eiland. Feitelijk is het hele onderwater ecosysteem van Aruba opgehangen aan een gezond koraalrif.

RIU Palace Aruba

All Inclusive Hotel RIU Palace Aruba

Ultra all inclusive genieten in het luxe 5-sterren hotel RIU Palace. Heerlijk relaxen direct aan het strand!

Meer info

Reisgids Aruba

Reisgidsen over Aruba

Ga jij op vakantie naar Aruba? Met dit reishandboek kom je op de mooiste plekjes van het eiland!

Meer info

Auto huren op Aruba

Huurauto Aruba

Trek er lekker op uit met je huurauto en ontdek Aruba! Boek je huurauto bij Sunny Cars, een vertrouwd adres!

Meer info

Excursies Aruba

Jeepsafari Aruba

Jeepsafari's, duiken, zeilen, paardrijden en meer: bij Get your guide heb je de meeste keuze uit de leukste excursies!

Meer info

RIU Palace Aruba 

TIPWil jij onbezorgd genieten van een fijne vakantie op Aruba? En hou je van luxe? Dan is het 5-sterren RIU Palace echt een hotel voor jou! Het hotel is super de luxe en heeft een Ultra Al Inclusive formule. Dat is nog eens vakantie vieren zonder stress, heerlijk! Beoordeeld met een 8.3! Meer info & Direct boeken bij TUI!

Catamaran Snorkel Tour met lunch en open bar

TIPDe zon op je huid, je haren in de wind: deze snorkeltour met catamaran is fantastisch! De kapitein brengt je naar de mooiste snorkelspots. Heerlijk luieren op het dek, af en toe spring je in zee en zie je prachtige vissen. Na het snorkelen staat er een heerlijk drankje voor je klaar. Dit wordt een dag om nooit meer te vergeten! Beoordeeld met 4.5 uit 5.0! Meer info & Direct boeken!

Zoek je een voordelige vakantie naar Aruba? Bekijk dan de last minutes en aanbiedingen!

TUI
De Vakantie Discounter
D-Reizen
Beach Check
D-Reizen

Columns Aruba

Bekijk het overzicht van de leukste columns over Aruba